...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Priča o prvom novosadskom skvotu

11.07.2014.

Ideja da se "skvotuje" Novi Sad provlačila se kroz generacije, kroz neformalne i formalne organizacije, od usta do usta, do dokumentarnih filmova i inicijativa.Novi Sadje oduvek bio grad kulture, a njegovi umetnici i kreativci uvek su bili oni koji će pokretati sve nova i nova društvena pitanja i dileme, ne dopuštajući građanima da se uspavaju i pristanu na "mentalno lenčarenje".

.

Tako je bilo i tog 22. decembra 2011. godine, kada je približno 200 pojedinaca i članova različitih udruženja građana iz Novog Sada provalilo u zgradu jedne prazne kasarne, pod nazivom "Arčibald Rajs" u širem centru grada, s ciljem da je pretvore u skvot, odnosno dom nevladinih organizacija, umetnika, stvaralaca, kreativaca, i da u njoj stvore prostor za mlade i njihovo društveno delovanje. Iako za to nisu dobili dozvolu od vojske, oni su u kasarnu "Arčibald Rajs", provalili oko 12.30 i započeli akciju "velikog spremanja". Na licu mesta bilo je mogo novinarskih ekipa pa je događaj zabeležen, a mladi su sa metlama u rukama objašnjavli novinarima da "velikim spremanjem" žele da pokažu kako će kasarna izgledati ako jednog dana bude predata na korišćenje onima koji će o njoj brinuti i koji će od nje napraviti korisnu stvar. Slali su apele da kasarna nakon ukidanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, pet godina stoji prazna, te da predstavlja kulturno-istorijski spomenik sagrađen 1894. godine, i ne sme biti prodata u komercijalne svrhe. Zatražili su od gradskih vlasti da 7.293 kvadratnih metara kasarne prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, po ugledu na isti model u pojedinim susednim i evropskim drzavama. Primera ima vrlo blizu, u Hrvatskoj i Sloveniji, gde već godinama funkcionišu Metelkova i Rojc.

Te 2011. godine u Novom Sadu se rodila nova incijativa za Društveni centar, koja je predstavljala pokret više udruženja građana i pojedinaca nastao kao reakcija na problem nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti. Mladima su se pridružili i volonteri iz Šida, Zrenjanina, Beograda, Bačkog Petrovca i zemalja regiona, kao i neki proslavljeni umetnici iz Novog Sada među kojima i Slobodan Tišma. Skvot je bio aktivan od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. godine, kada su ih u ranim jutarnjim časovima pripadnici Vojne i civilne policije izveli i zabranili im povratak, a zatim su zaključali kapiju objekta, napravili kordon na ulazu i postavili znak na kojem piše "Ovo je vojni objekat. Zabranjen ulaz". Tokom tri nedelje boravka u kasarni mladi su organizovali 18 edukativnih radionica, 12 koncerata, devet tribina i okruglih stolova, šest filmskih programa, tri izložbe, pet književnih večeri, pet performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja, kao i humanitarne akcije, radne akcije čišćenja i sređivanja objekata i kuvanje zajedničkih obroka koji su, kao i sve ostale akcije, bili besplatni za sve građane. Iako je inicijativa dobila i zvaničnu podršku grada i njenih čelnika, kasarna je i danas prazna.

Međutim, mladi koji su se tada okupili oko ideje daNovi Saddobije svoj prvi društveni skvot, nisu odustali. Nakon što su sklonili sa strane razočeranje u nadležne, pronašli su novi prostor, koji funkcioniše i danas i nosi sa sobom drugačiju energiju od bilo kojeg drugog mesta za okupljanje mladih u Novom Sadu. Posebno u letnjim mesecima, Društveni centar se u svojim "novim" prostorijama, sada skvotovanim u delu grada Kineska četvrt, bavi aktivističkim radom, ukazujući i dalje na loše strane društva i nebrigu o mladima i njihovoj budućnosti. Gotovo svakodnevno su na programu besplatne filmske projekcije, promocije anagžovane literature, stripova i naravno muzika, koncerti i gostovanja bendova iz zemlje, ali i celog regiona i Evrope. Deo grada u kojem se skvot sada nalazi odvojen je od stambenih naselja velikim parkom sa jedne strane i Dunavom sa druge, pa se tako rodio novi san novosadske mladeži, da ova gotovo industrijska zona, sa mnoštvom hala, magacina i napuštenih objekata, postane novi centar okupljanja, gde valjda konačno mladi više nikome neće smetati. U neposrednoj blizini Društvenog centra sada je još nekoliko hala pretvoreno u koncertne prostore. Tu su sada koncertni prostori Studentskog kulturnog centra Novog Sada, koji svoje potencijala ove godine predstavlja i na Exitovom Youth Fair-u 8. i 9. jula u centru grada, zatim kluba Quarter i Kompresor, kao i jedan od poznatijih hard rok okupljališta Novosađana Route 66. Sagrađen je i "Most prijateljstva" preko kojeg je četvrt povezana sa parkom i skejt parkom, kako bi različite subkulture komunicirale i stvarale uslove za saradnju, realizaciju zajedničkih ideja.

Jedan od velikih prijatelja sadašnjeg Društvenog centra je i francuski bend Joke, koji je bio hedlajner i novosadskog Exit festival. Momci iz Joke-a i ove godine su u Novom Sadu u vreme festival i promovišu svoj novi album "Lavoblaster", na nastupu u subotu 12. jula u DC-u. Publika će moći da čuje nove pesme ovog francuska rokenrol, brass, ska, hiphop benda. Naime, u dvorištu skvota biće organizovana promocija albuma koji je bend snimio u Africi, gde su i nastupali na nekoliko koncerata. Za Exit i DC publiku bend je pripremio i free download na sajtu Souncloud. Ulaz na promociju u DC je besplatan, a podršku radu ovog društvenog projekta svi mogu dati u vidu dobrovoljnih donacija u samom skvotu. Tokom Exita je u planu i berza vinila, kao i drge aktivnosti svojstvene ovoj mladij entuzijastičnoj ekipi.

Maja Leđenac

foto: facebook.com

Možda te još zanima:

.

Psihološko savetovalište za LGBT+

U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…

.

Društveni centar do daljnjeg neće raditi

Zbog oštećenja izazvanih požarom, koji je jutros buknuo u barakama u Kineskoj četvrti, Društveni centar do daljnjeg neće raditi.

.

DC u ženskom maniru

    U novosadskom Društvenom centru danas od 17 časova organizuje se celovečernji program - tribina, projekcija filma, diskusija i…

.

Društveni centar ostaje!

   "Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i…

.

Koca: Novi Sad mora imati "DC"

"Vjerovala ili ne, u Srbiji je puno bolje stanje nego u Hrvatskoj što se toga tiče jer mi smo opterećeni…

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo