...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Vremenske promene utiču na zdravlje mladih

12.03.2020.

Ljudski organizam, kao deo prirode, prati spoljašnje uticaje i reaguje u skladu s njima. Poznato je da se bolje osećamo kada je vreme sunčano i vedro, ali promene temperature i vremenskih prilika svakako ostavljaju trag na čoveka. 

.

Prema nekim istraživanjima, oko 80 odsto ljudske populacije pri promeni vremena oseća tegobe. Ni fizički ni psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi.

Danas je sve više mladih koji zbog vremenskih prilika imaju problema sa koncentracijom, nervozni su ili imaju neke druge zdravstvene probleme. Pretpostavlja se da je moderan način života glavni uzrok za povećan broj meteoropata. Ko su oni i kako vremenske prilike utiču na zdravlje mladih, objasnila nam je doktorka Dragana Krkljuš, specijalista opšte prakse u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

"Isto je kao i kod starijih, s tim što se sad ta granica pomera. Nekada ste vi mladi bili potpuno neosetljivi na vremenske prilike i promenu vremena, međutim, kao što se pojavljuju ti alergejski rinitisi u svim uzrastima, od mladosti do kod starijih, tako se i vremenske prilike sve više očitavaju na zdravlje mladih, posebno studenata. Kod onih koji su meteoropate, odnosno, koji su proglašeni za osobe koje reaguju na vreme", kaže naša sagovornica.

kisa pixabay jpg

Vremenske promene fiziološki su stres na koji organizam pokušava da se prilagodi, a pri tom telo zdrave i telo bolesne osobe različito reaguju. Na promenu vremena svi reaguju, samo je pitanje intenziteta tih reakcija. Zdravim stilom života i brigom o svom zdravlju možemo da smanjimo uticaj, ali ne i potpuno da ga eliminišemo kaže doktorka Lidia Turo iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

"Što se tiče simptoma, psihički se manifestuju u vidu umora, nagle promene raspoloženja, smanjene koncentracije, bezvoljnosti... Može da dođe i do razdražljivosti, eventualno nesanice. Što se tiče fizičkih simptoma, najčešće su glavobolja, migrena ili mučnina", objašnjava doktorka.

Sunčano vreme dokazano poboljšava raspoloženje. Pokazalo da su, kada je nebo plavo i sunčano, samopouzdanje i samopoštovanje mladih znatno veći, kao i da smo tada odvažniji, preduzetniji i skloniji avanturizmu. Sa druge strane, velike vrućine imaju potpuno suprotan uticaj.

Za razliku onih koji osećaju samo blage promene, meteoropata će, baš kako naziv sugeriše, bukvalno patiti kada se naoblači ili desi bilo koja druga nagla promena vremena. Zato je potrebno dobro iskoristiti dan i kada je kišni i ne tako sunčan i učiniti ga pozitivnim.

Željana Grković

fotografije: pixabay

Možda te još zanima:

.

Škola tokom leta nije dobra ideja

Više od mesec dana traje pandemija koronavirusa, a vanredno stanje donelo nam je nova pravila i način života. Uz sektor…

.

Društvene igre - idealna kućna zabava

Među najprodavanijim artiklima na Amazonu u proteklih mesec dana dominiraju društvene igre i slagalice, objavio je nedavno američki CNBC. Ovo…

.

Nova aplikacija za organizaciju dana

Tangerine je nova aplikacija čiji je cilj da prati vaše raspoloženje i navike i na taj način vam pomogne u…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

TestMaker može da ti olakša učenje

Kako je ispitni rok u jeku, aplikacije koje pomažu u učenju su traženije nego inače. TestMaker je jedna od onih…

.

Propuštene ili iskorišćene prilike za mlade u 2019?

Godina u kojoj je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope uskoro se završava. Novi Sad je tokom 2019. imao tu čast…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo