...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Novi vremenski standard za Mesec

12.04.2024.

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme (Coordinated Lunar Time – LTC) trebalo bi da postane oficajlna vremenska referenca koja bi se upotrebljavala u budućim misijama na Mesec.

.

Foto: Pixabay

Ministarstva trgovine, odbrane i transporta žele da se LTC aktivira do 31. decembra 2026. godine, a poslužiće kao univerzalno vreme za sve države koje su zainteresovane za istraživanje svemira (do sada ih ima 37). Razlog za kreiranje univerzalnog vremena je da bi se obezbedili standardi, bezbednost i preciznost. Konzistentnost vremena među različitim operaterima u svemiru je od kritične važnosti za sve zajedničke operacije, navigaciju i komunikaciju, piše PC Press.

Kako SAD i druge zemlje planiraju misije na Mesecu za istraživanje i izgradnju baza za stalni boravak, upotreba jedinstvenog standarda će im pomoći da sinhronizuju tehnologiju i misije koje zahtevaju precizno vreme.

Bela kuća želi da LTC koordiniše sa koordinisanim univerzalnim vremenom (UTC), standardom po kome se mere sve vremenske zone Zemlje. U njihovom dopisu navedeno je da žele da nova vremenska zona omogući tačnu navigaciju i naučne poduhvate. Takođe žele da LTC održi otpornost ako izgubi kontakt sa Zemljom, istovremeno pružajući skalabilnost za svemirska okruženja „izvan sistema Zemlja-Mesec“ piše PC Press.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

  • 13:45 Lampica
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo