...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Gruvanje

Društvo / Zdravlje

Uz gedžete jeste sami

06.05.2015.

Ako niste čuli za gedžete "Forever alone" – blago vama, jer onda definitivno niste sami! Ukoliko jeste – onda znate da te spravice služe, ako ste sami ili se osećate usamljeno, da vam prave društvo. Tako možete da kupite jastuk u obliku ruke koja vas grli ili selfi stik koji izgleda kao da vas je uslikao partner s kojim se držite za ruku.

.

Kako objašnjava psiholog Ilija Milovanović, ovakvi gedžeti služe kako biste se našalili na svoj račun i na neki način odbranili svoje samopoštovanje.

"Međutim, kada korišćenje ovih gedžeta postane učestalo i ometa osobu da uspostavi emocionalni odnos sa drugom osobom, onda su oni nefunkcionalni za život osobe koja ih koristi", napominje Milovanović. 

ruka jpg

Kada smo pitali naše sugrađane šta misle o ovim spravicama, momci su imali odgovore poput "zvuči zanimljivo, probao bih iz zezanja", a devojke smatraju da jastuk nikako ne može da zameni živu osobu!

Milovanović kaže da se stavovi žena razlikuju jer imaju razvijeniju emocionalnu komponentu, zbog koje više vole da svoje emocije posvete određenoj osobi, bez obzira na vrstu odnosa koju sa njom imaju.

"Momci više kognitivno razmatraju i ne gledaju na gedžete kao na nešto što ima emocionalnu svrhu, dok će žene reći da je njihovo korišćenje glupo."

2 jpeg

Ipak, ovi gedžeti ne moraju da se posmatraju kao nešto isključivo negativno jer mogu služiti i kao ukras. Takođe, iako su nesretno nazvani "Forever alone", to ne znači da ćete zaista zauvek biti sami!

S toga Milovanović apeluje da se ne preteruje sa korišćenjem tih "pomagala" jer onda upadate u lančanu reakciju – umesto da izađete i da se družite s pravim ljudima, vraćate se jastuku koji vam samo daje privid utehe, a i narušava vaše psihološko blagostanje.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Iskustveno učenje razvija građanski aktivizam

Iskustveno učenje je metodologija koja podrazumeva primenu onoga što deca i mladi nauče u školi iz svojih knjiga, u praksi.…

.

Na mladima je da se bore, a na meni da ih podržim

U Srbiji je dobio, verovatno, sve nagrade za glumu koje postoje. Glumio je u preko 80 predstava, u desetine filmova,…

.

Migranti su moje komšije

Kroz različite tipove umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko fotografije pa sve do filma i scenarija, Vojin Ivkov se bavi zanimljivim,…

.

Čije je naše znanje?

Šta je jedna od prvih stvari koju vas nauče kada krenete u školu? Da prepisivanje nije dozvoljeno. Ali avaj, ko…

.

Ovde ne postoji šansa da iz prve rešiš bilo šta!

Svakodnevno nas muče različite muke, ali čini se da su najgore one birokratske. U Srbiji je svako barem čuo za…

.

Da li će "neznam" postati svakodnevica?

Reči kao što su „ne znam" i "sa mnom" sve češće mogu da se vide na društvenim mrežama spojeno napisane.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 RetroTips

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo