...
TRENUTNO23:00 - 00:00IN teen

Društvo / Zdravlje

Uz gedžete jeste sami

06.05.2015.

Ako niste čuli za gedžete "Forever alone" – blago vama, jer onda definitivno niste sami! Ukoliko jeste – onda znate da te spravice služe, ako ste sami ili se osećate usamljeno, da vam prave društvo. Tako možete da kupite jastuk u obliku ruke koja vas grli ili selfi stik koji izgleda kao da vas je uslikao partner s kojim se držite za ruku.

.

Kako objašnjava psiholog Ilija Milovanović, ovakvi gedžeti služe kako biste se našalili na svoj račun i na neki način odbranili svoje samopoštovanje.

"Međutim, kada korišćenje ovih gedžeta postane učestalo i ometa osobu da uspostavi emocionalni odnos sa drugom osobom, onda su oni nefunkcionalni za život osobe koja ih koristi", napominje Milovanović. 

ruka jpg

Kada smo pitali naše sugrađane šta misle o ovim spravicama, momci su imali odgovore poput "zvuči zanimljivo, probao bih iz zezanja", a devojke smatraju da jastuk nikako ne može da zameni živu osobu!

Milovanović kaže da se stavovi žena razlikuju jer imaju razvijeniju emocionalnu komponentu, zbog koje više vole da svoje emocije posvete određenoj osobi, bez obzira na vrstu odnosa koju sa njom imaju.

"Momci više kognitivno razmatraju i ne gledaju na gedžete kao na nešto što ima emocionalnu svrhu, dok će žene reći da je njihovo korišćenje glupo."

2 jpeg

Ipak, ovi gedžeti ne moraju da se posmatraju kao nešto isključivo negativno jer mogu služiti i kao ukras. Takođe, iako su nesretno nazvani "Forever alone", to ne znači da ćete zaista zauvek biti sami!

S toga Milovanović apeluje da se ne preteruje sa korišćenjem tih "pomagala" jer onda upadate u lančanu reakciju – umesto da izađete i da se družite s pravim ljudima, vraćate se jastuku koji vam samo daje privid utehe, a i narušava vaše psihološko blagostanje.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

RTV formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Obrazovanjem Odbora za bezbednost i zdravlje, čije je formiranje, na sastanku sa predstavnikom Sindikata "Nezavisnost" JMU RTV Predragom Novkovićem, inicirao…

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

.

RTV preduzela sve mere zaštite od pojave i širenja zaraze

Rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa uvek je bilo otvoreno za razgovor i saradnju sa predstavnicima Sindikata "Nezavisnost" i zbog toga iznenađuje…

.

Uz dobar raspored rezultati neće izostati

Ove godine Univerzitet u Novom Sadu nagradio je stručne radove 28 studenata među kojima je i Dušica Vračević. Ona je…

.

Prijemni ispiti uz poštovanje mera bezbednosti

Mnogo mladih svoju maturantsku priču završava početkom jedne nove - studentske. Ove godine uz borbu i sa covidom- 19. Prijemni…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater
  • 23:00 IN teen

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo