...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Uz gedžete jeste sami

06.05.2015.

Ako niste čuli za gedžete "Forever alone" – blago vama, jer onda definitivno niste sami! Ukoliko jeste – onda znate da te spravice služe, ako ste sami ili se osećate usamljeno, da vam prave društvo. Tako možete da kupite jastuk u obliku ruke koja vas grli ili selfi stik koji izgleda kao da vas je uslikao partner s kojim se držite za ruku.

.

Kako objašnjava psiholog Ilija Milovanović, ovakvi gedžeti služe kako biste se našalili na svoj račun i na neki način odbranili svoje samopoštovanje.

"Međutim, kada korišćenje ovih gedžeta postane učestalo i ometa osobu da uspostavi emocionalni odnos sa drugom osobom, onda su oni nefunkcionalni za život osobe koja ih koristi", napominje Milovanović. 

ruka jpg

Kada smo pitali naše sugrađane šta misle o ovim spravicama, momci su imali odgovore poput "zvuči zanimljivo, probao bih iz zezanja", a devojke smatraju da jastuk nikako ne može da zameni živu osobu!

Milovanović kaže da se stavovi žena razlikuju jer imaju razvijeniju emocionalnu komponentu, zbog koje više vole da svoje emocije posvete određenoj osobi, bez obzira na vrstu odnosa koju sa njom imaju.

"Momci više kognitivno razmatraju i ne gledaju na gedžete kao na nešto što ima emocionalnu svrhu, dok će žene reći da je njihovo korišćenje glupo."

2 jpeg

Ipak, ovi gedžeti ne moraju da se posmatraju kao nešto isključivo negativno jer mogu služiti i kao ukras. Takođe, iako su nesretno nazvani "Forever alone", to ne znači da ćete zaista zauvek biti sami!

S toga Milovanović apeluje da se ne preteruje sa korišćenjem tih "pomagala" jer onda upadate u lančanu reakciju – umesto da izađete i da se družite s pravim ljudima, vraćate se jastuku koji vam samo daje privid utehe, a i narušava vaše psihološko blagostanje.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksični pozitivizam ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo