...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Prvi presek akcije "Kilometar kose"

13.05.2015.

Humanitarna akcija "Kilometar kose" je nakon dva i po meseca prikupljanja napravila prvi presek. Od 350 metara sakupljene kose napravljeno je deset perika kojima su u protekle dve nedelje obradovane devojčice širom Srbije.

.

Foto: facebook.com/KilometarKose

"Napravili smo prvih deset perika i skupljamo kosu da počnemo izradu druge ture. Za sada su ih dobile samo devojčice koje su zbog hemoterapije izgubile kosu, a u drugom krugu će biti i devojčica koja pati od alopecije, autoimune bolesti od koje se trajno gubi kosa", kaže Tamara Kojić iz "Kilometra kose".

Za jednu periku je potrebno šest do osam donacija i četiri nedelje rada. Prema Tamarinim rečima, devojčice koje su dobile perike bile su zapanjene koliko su im nove frizure izgledale realno.

kilometarkose02 jpg

"Mi njima ne pravimo perike po želji, već uzimamo fotografije iz vremena kada su bile zdrave i pravimo rekonstrukciju te frizure kako bismo ih podsetili i motivisali da razmišljaju pozitivno ne bi li im se vratila njihova kosa. Perike izgledaju realno jer su to donacije od prirodne kose i najboljeg su kvaliteta koji smo mogli da dobijemo. Sve su bile oduševljene i njihovi roditelji su bili presrećni, jer upravo u adolescentskom periodu kosa mnogo znači, naročito devojčicama", objašnjava Tamara.

kilometarkose03 jpg

"Kilometru kose" su se pridružile i javne ličnosti. Razgovarali smo sa Sanjom Homom, voditeljkom jutarnjeg programa na Radio-televiziji Vojvodine, koja je doprinela ovoj akciji tako što je donirala dvadesetak centimetara kose. Kaže da ne postoji bolji način da se iskoristi kosa, kao i da je sjajan osećaj kada znaš da si nekome pomogao i podigao mu samopouzdanje.

"Velika je stvar ostati bez kose. Kada sam se ošišala bilo mi je neobično, a mogu misliti kako je njima kad protiv svoje volje ostanu bez kose. To utiče na lični identitet, na osećanja bilo koje vrste i zato sam još srećnija što će im ovo pomoći da prevaziđu taj izgled i pogled u ogledalu", deli svoje uzbuđenje Sanja.

Najvažnije je da se akcija ne zaustavlja, čak i ako se pređe zacrtani kilometar. Takođe, kada završe akciju namenjenu devojčicama, Tamara kaže da bi rado počeli sličnu u kojoj bi pravili perike i za žene obolele od raka.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo