.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

Prvi presek akcije "Kilometar kose"

13.05.2015.

Humanitarna akcija "Kilometar kose" je nakon dva i po meseca prikupljanja napravila prvi presek. Od 350 metara sakupljene kose napravljeno je deset perika kojima su u protekle dve nedelje obradovane devojčice širom Srbije.

.

Foto: facebook.com/KilometarKose

"Napravili smo prvih deset perika i skupljamo kosu da počnemo izradu druge ture. Za sada su ih dobile samo devojčice koje su zbog hemoterapije izgubile kosu, a u drugom krugu će biti i devojčica koja pati od alopecije, autoimune bolesti od koje se trajno gubi kosa", kaže Tamara Kojić iz "Kilometra kose".

Za jednu periku je potrebno šest do osam donacija i četiri nedelje rada. Prema Tamarinim rečima, devojčice koje su dobile perike bile su zapanjene koliko su im nove frizure izgledale realno.

kilometarkose02 jpg

"Mi njima ne pravimo perike po želji, već uzimamo fotografije iz vremena kada su bile zdrave i pravimo rekonstrukciju te frizure kako bismo ih podsetili i motivisali da razmišljaju pozitivno ne bi li im se vratila njihova kosa. Perike izgledaju realno jer su to donacije od prirodne kose i najboljeg su kvaliteta koji smo mogli da dobijemo. Sve su bile oduševljene i njihovi roditelji su bili presrećni, jer upravo u adolescentskom periodu kosa mnogo znači, naročito devojčicama", objašnjava Tamara.

kilometarkose03 jpg

"Kilometru kose" su se pridružile i javne ličnosti. Razgovarali smo sa Sanjom Homom, voditeljkom jutarnjeg programa na Radio-televiziji Vojvodine, koja je doprinela ovoj akciji tako što je donirala dvadesetak centimetara kose. Kaže da ne postoji bolji način da se iskoristi kosa, kao i da je sjajan osećaj kada znaš da si nekome pomogao i podigao mu samopouzdanje.

"Velika je stvar ostati bez kose. Kada sam se ošišala bilo mi je neobično, a mogu misliti kako je njima kad protiv svoje volje ostanu bez kose. To utiče na lični identitet, na osećanja bilo koje vrste i zato sam još srećnija što će im ovo pomoći da prevaziđu taj izgled i pogled u ogledalu", deli svoje uzbuđenje Sanja.

Najvažnije je da se akcija ne zaustavlja, čak i ako se pređe zacrtani kilometar. Takođe, kada završe akciju namenjenu devojčicama, Tamara kaže da bi rado počeli sličnu u kojoj bi pravili perike i za žene obolele od raka.

Lea Radlovački

.
Da je Dunav zagađen fekalijama nije nova informacija, ali bi činjenica da je najviše zagađen na našem delu toka, uz one u Rumuniji…
.
"Ne želim nikoga da opteretim". Ova rečenica glavni je izgovor zbog kojeg ljudi izbegavaju da se obrate za pomoć kada se osećaju…
.
Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?