...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Zdravlje

Polne infekcije se mogu sprečiti

28.04.2016.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije čak 64 odsto polnih bolesti pripada genitalnim infekcije koje imaju mlađi od 24 godine, a toliko godina ima i čak polovina osoba inficiranih HIV-om. Najčešći razlog posete mladih ginekologu su genitalne infekcije, neregulisani menstrualni ciklusi, konsultacije oko kontracepcije i prekidi trudnoće.

.

U Zavodu za zdravstenu zaštitu studenata u toku su obavezni sistematski pregledi, koji se sprovode na prvoj i trećoj godini studija, a u koje spada i ginekološki pregled. Njihov cilj je preventiva, mada se dešava i da se s vremena na vreme otkrije po koji tumor ili ozbiljna polna bolest. Zato signale koje telo šalje nikako ne treba ignorisati kaže Gordana Marinković, ginekološkinja iz te ustanove.

"Od polnih bolesti ranije su bile česte one izazvane bakterijama, poput gonoreje. Danas je mnogo češći humani papiloma virus, koji izaziva polne bradavice. Ovaj virus može biti opasan jer može dovesti do maligniteta grlića materice. U svakom slučaju veoma mi je drago što su devojke edukovane, pa sada sve češće i uz hormonsku kontracepciju, poput pilula, koriste i kondom", kaže doktorka Marinković.

Anketirane studentkinje tvrde da bi se na pregled sigurno javile kada bi osetile jake bolove u genitalnoj regiji, pojačan sekret neprijatnog mirisa, svrab ili peckanje. Ipak, svi ovi simptomi ne moraju nužno biti znakovi polnih bolesti, već poremećaja vaginalne flore, kaže Ljiljana Trfunović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva iz Kliničkog centra Vojvodine.

"Razlog remećenja vaginalnog flora je neadekvatna higijena, upotreba alkalnih sapuna, korišćenje dnevnih uložaka, neredovno menjanje uložaka i tampona, nošenje preuske odeće, koja remeti cirkulaciju genitalne regije, prečesto pranje polnih organa alkalnim sredstvima i naravno često menjanje seksualnih partnera. Za pranje genitalne regije najbolja je obična voda. Bolje je i nekoliko puta dnevno menjati veš nego nositi dnevne uloške, a uloške tokom ciklusa treba menjati barem pet, šest puta dnevno", savetuje doktorka Trifunović.

Uz sve to ginekolozi ne preporučuju totalnu depilaciju genitalne regije, jer se time skida površinski sloj kože i omogućava lak pristup mikroorganizmima. I naravno, savetuju upotrebu kondoma pri svakom seksualnom odnosu.

Radmila Leovac

 

Možda te još zanima:

.

Tinder jedan od krivaca za ekspanziju polnih bolesti

Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera i smanjen strah…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 90 u 60

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo