...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Mladi psiholozi se sve više okreću privatnoj praksi

02.05.2023.

Mladi psiholozi u našoj zemlji se suočavaju sa brojnim problemima - nakon završetka studija teško pronalaze posao, a one koji se odluče da krenu putem privatne prakse očekuju brojne prepreke.

.

Prema podacima Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, u toj sferi u Srbiji nedostaje oko 1.700 ljudi, među kojima su i socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, pravnici... Ovi brojevi su posledica zabrane zapošljavanja koja je na snazi više od deset godina.

Psiholozi koji sada izađu sa fakulteta teško dolaze do posla u nekoj državnoj instituciji i zato su prinuđeni da traže druge poslove, kaže Marko Nikolić koji je pre par godina završio studije psihologije.

psiholog2 png

"Znao sam da se neću zaposliti kao psiholog u državnoj službi. Nisam imao uslove da završim praksu na psihijatriji posle studija, koja traje godinu dana. To nije plaćeno, a neko ko živi sam ne može da provede šest sati na praksi i radi dodatni posao. Uvek sam hteo da se bavim psihoterapijom, a to zahteva dodatnu edukaciju koja traje četiri godine. Za to vreme sam se bavio skautingom, ugostiteljstvom, kvizovima...", priča Marko.

Novosadski "Psych Start-Up" je prostor namenjen upravo onima koji su na početku karijere i žele da pokrenu neke radionice ili praksu ali nemaju gde. Osim samog prostora, psiholozi mogu očekivati i druge vidove profesionalne pomoći u razvoju karijere, ističe jedna od osnivačica Vedrana Mirković.

"Često se dešava da menjamo poslove, da su oni nestabilni i da nemamo jedno mesto na kom se sastajemo i iz koga radimo. Promišljale smo o tome kako se osećamo i šta nama i drugim mladim psiholozima treba i došli smo na ideju da napravimo jedan resursni centar, po ugledu na slične centre u IT industriji. Kao što IT start-apovi imaju kome da se  obrate kada počinju, htele smo po istom modelu da otvorimo nešto", kaže Vedrana.

Mnogi mladi psiholozi se okreću psihoterapiji, koja je prema aktuelnim zakonskim propisima u Srbiji regulisana kao delatnost, a ne kao profesija. Kako ne postoji ni jedan studijski program na kome se ova oblast izučava, kao psihoterapeuti se često predstavljaju i oni koji završe neki kurs. Sve to pravi velike probleme diplomiranim psiholozima, ističe Vedrana Mirković.

psiholog3 png

"U vremenu nakon kovida mentalno zdravlje postaje dominantna tema i obrađuje se jedino na psiho-terapijskim individualni seansama. To nije jedini način, ali smo spali na to. Psiholozi bivaju najčešće svedeni samo na uslugu psihoterapije, iako nama naša diploma i obrazovanje daju prostora da se bavimo mnogim stvarima, pre svega prevencijom. Izgubio se referentni okvir šta jedan mladi psiholog u Srbiji treba da radi", priča naša sagovornica.

Upravo zato se sve veći broj diplomiranih psihologa okreće drugim zanimanjima, pre svega u oblasti ljudskih resursa, ali i u IT industriji. Iako situacija na tržištu rada nije sjajna, psihologija je i dalje među najtraženijim studijskim programima. Prema poslednjim podacima, za akademsku 2021/2022 godinu za 371 slobodno mesto za studije psihologija na Univerzitetima širom Srbije konkurisalo je tri puta više brucoša.

Ovom temom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Foto: Canva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Tijana Kabić: Maratonka i DJ u jednoj osobi

Ozbiljno bavljenje sportom, makar to bilo i na rekreativnom ili poluprofesionalnom nivou, zahteva mnogo rada, vremena, organizacije života, samim tim…

.

Vredi pročitati: "Ciljevi"

Preporuka knjige za ovu nedelju dolazi "sa izvora", iz Gradske biblioteke Novog Sada. Ljiljana Maširević je bibliotekarka u ogranku "Stevan…

.

Bipolarni svet Elene Dudok

Nova epizoda podkasta "Radio Grafiti" ugostila je nesvakidašnje iskrenu gošću.

.

Muzika je način izražavanja i objašnjavanja osećaja

Aleksandra Bajić je novosadska kantautorka, koja je po profesiji psihološkinja. Muziku je oduvek videla kao kompas i kanal za deljenje ogoljene…

.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Vebinar "Kako se pripremiti za razgovor za posao/praksu" biće održan u sredu, 21. februara, a namenjen je učenicima srednjih škola.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo