...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Zdravlje

Mladi da se na vreme upoznaju sa vantelesnom oplodnjom

24.04.2018.

Novija istraživanja pokazuju da u Srbiji oko 450.000 parova ima problem sa sterilitetom. Ovoj grupi pripadaju i parovi mlađi od 30 godina. Stručnjaci iz ove oblasti kažu da ne postoje zvanični statistički podaci o tome koliki je broj mladih parova koji su prošli kroz proces vantelesne oplodnje, ali ističu da se s godinama broj mladih koji imaju problema sa sterilitetom povećava.

.

Subspecijalistkinja steriliteta i fertiliteta Milica Ilić, kaže da više različitih faktora može uticati na sterilitet kod oba pola, počevši od nepravilne ishrane, duvanskog dima, uzimanja steroida i slično. Ona ističe da adekvatne promene načina života mladih, itekako utiču na poboljšanje zdravlja.

"Treba pomenuti i nezaštićene seksualne odnose, koji povećavaju rizik od polno prenosivih bolesti. Tu se pre svega misli na bakterije, odnosno infekcije izazvane bakterijama. Hlamidija je jedna od vrlo upornih bakterija koja se vrlo teško leči. Mikoplazma, ureaplazma i mnoge druge", dodaje Milica.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, doktor Mina Đikanović navodi da je ključni argument koji se navodi protiv vantelesne oplodnje to što nije u pitanju prirodan proces. Ona takođe upozorava na to da mladi nisu svesni važnosti ovog problema.

"Uočljivo je da je odnos mladih prema vantelesnoj oplodnji izrazito negativan. Zato što mladi smatraju da je to nešto što je neprirodno, da podrazumeva igranje sa onim što nije za igranje i da to sadrži jednu komponentu gotovo genetskog inžinjeringa. Ono što je bioetički interesantno jeste pitanje odnosa prema višku embriona, odnosno u proceduri vantelesne oplodnje, obično se oplodi veći broj embriona, postavlja se pitanje šta uraditi sa onim embrionima koji su usađeni, ali su prekomerni. Šta ako prežive sva tri, a vi ne želite troje dece", dodaje profesorka Đikanović.

Naša sagovornica takođe ističe da vantelesna oplodnja kao ideja datira s kraja dvadesetog veka i da se od samog početka povela polemika oko etičkih i bioetičkih pitanja u vezi s njom. Sa medicinskog stanovišta taj proces je neprirodan, ali sa takvog stanovišta onda ni moral kao takav nije prirodan. 

epruvete

Za razliku od starijih parova koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje, mladi pristupaju ovom problemu sa mnogo više optimizma, a u to nas uverava naša dvadesetosmogodišnja sagovornica koja kaže da tome pristupa "opušteno i bez stresa".

"Pre dve godine suprug i ja smo saznali za problem, u dogovoru sa ginekologom ušli smo u celu priču za postupak vantelesne oplodnje, idemo na onaj program preko fonda. U sve smo ovo krenuli nekako opušteno, bez ikakvog stresa, bez nervoze, šta bude biće", kaže naša sagovornica.

Na osnovu ankete koju smo sproveli, mišljenja su podeljena, ali većina anketiranih ima negativan stav prema procesu vantelesne oplodnje kod mladih, zbog toga što je, kako kažu, "vreme na njihovoj strani" i da je to pre svega proces koji je "namenjen starijim ljudima koji su godinama pokušavali da imaju, a nisu uspeli da dobiju dete".

Ostvarivanje potomstva svakako da je jedno od najbitnijih stvari u životu, međutim, mladi ljudi nemaju uvek svest o tome da i tu može biti problema. Ono na čemu bi trebalo poraditi jeste intenzivna edukacija o tome šta je zapravo vantelesna oplodnja, koje su njene prednosti i mane. Naravno i da se posvetimo zdravom životu, kako bismo do  ciljeva došli laksim putem.

Prilog o ovoj temi preslušajte i u novom izdanju emisije "Pokretač", na podkastu Oradija.

Jovana Ćulibrk

foto: pexels.com

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Konkurs za regionalno partnerstvo mladih

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i USAID, u saradnji sa partnerskim organizacijama, otvorili su konkurs za program Regionalno partnerstvo mladih.…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo