.
Trenutno
Sajt dana
 Novinari O radija
Društvo / Zdravlje

KG: za marihuanu u medicinske svrhe!

07.12.2014.

   Trenutno je u pripremi novi Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u saradnji sa stručnjacima i institucijama i potrebna je šira podrška kako bi se što pre našao u javnoj raspravi. Neophodna je i promena krivičnog zakona, koji će morati da se uskladi sa novim o medicinskoj upotrebi konoplje.

.

   Ove godine je ozbiljnije pokrenuto pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe, te se, kao znak podrške u to ime, oglasio i Koncert Godine. Naime, na svom Fejsbuk profilu su objavili i spisak izvođača, među kojima su i oni koji nastupaju na ovogodišnjem koncertu, a koji podržavaju inicijativu za izmenu zakonske regulative u korist upotrebe kanabisa za lečenje.

   Akcija je pokrenuta u vidu share-ovanja fotografije sa spiskom, što je način javnog iskazivanja pozitivnog stava na ovu temu.

   „Molimo sve koji su ZA da lajkuju i podele ovo putem svojih profila i da na taj način skrenemo pažnju javnosti, kako bi pomoć stigla što pre onima kojima je najpotrebnija“, napisali su organizatori KG-a.

   Inače, trenutno je u pripremi novi Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u saradnji sa stručnjacima i institucijama i potrebna je šira podrška kako bi se što pre našao u javnoj raspravi. Neophodna je i promena krivičnog zakona, koji će morati da se uskladi sa novim o medicinskoj upotrebi konoplje, odnosno kanabisa.

   Smatra se da bi dekriminalizacija korišćenja kanabisa, uz mogućnost uzgajanja za sve koji kanabis koriste preventivno, uklonila dilere sa ulica i umanjila njen uticaj, što je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

   Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana (kanabis ili konoplja) bude legalizovana u medicinske svrhe.

   „Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi“, rekao je Lončar, a preneo Koncert Godine.

   Između ostalih, na spisku bendova koji javno podržavaju ovu akciju su: Atheist Rap, Bad Copy, Darkwood dub, DLM, Dubioza kolektiv, Goblini, Hladno pivo, Marčelo, KKN, Lollobrigida, Rambo Amadeus, Ritam nereda, Svi na pod! i drugi.

   L.R.

.
"Ne želim nikoga da opteretim". Ova rečenica glavni je izgovor zbog kojeg ljudi izbegavaju da se obrate za pomoć kada se osećaju…
.
Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera…
.
Ako ste vlasnik psa onda svakako znate da bi trebalo da ga pregledate posle svake šetnje, kako biste bili sigurni da mu na koži…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?