...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo / Zdravlje

KG: za marihuanu u medicinske svrhe!

07.12.2014.

   Trenutno je u pripremi novi Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u saradnji sa stručnjacima i institucijama i potrebna je šira podrška kako bi se što pre našao u javnoj raspravi. Neophodna je i promena krivičnog zakona, koji će morati da se uskladi sa novim o medicinskoj upotrebi konoplje.

.

   Ove godine je ozbiljnije pokrenuto pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe, te se, kao znak podrške u to ime, oglasio i Koncert Godine. Naime, na svom Fejsbuk profilu su objavili i spisak izvođača, među kojima su i oni koji nastupaju na ovogodišnjem koncertu, a koji podržavaju inicijativu za izmenu zakonske regulative u korist upotrebe kanabisa za lečenje.

   Akcija je pokrenuta u vidu share-ovanja fotografije sa spiskom, što je način javnog iskazivanja pozitivnog stava na ovu temu.

   „Molimo sve koji su ZA da lajkuju i podele ovo putem svojih profila i da na taj način skrenemo pažnju javnosti, kako bi pomoć stigla što pre onima kojima je najpotrebnija“, napisali su organizatori KG-a.

   Inače, trenutno je u pripremi novi Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u saradnji sa stručnjacima i institucijama i potrebna je šira podrška kako bi se što pre našao u javnoj raspravi. Neophodna je i promena krivičnog zakona, koji će morati da se uskladi sa novim o medicinskoj upotrebi konoplje, odnosno kanabisa.

   Smatra se da bi dekriminalizacija korišćenja kanabisa, uz mogućnost uzgajanja za sve koji kanabis koriste preventivno, uklonila dilere sa ulica i umanjila njen uticaj, što je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

   Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana (kanabis ili konoplja) bude legalizovana u medicinske svrhe.

   „Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi“, rekao je Lončar, a preneo Koncert Godine.

   Između ostalih, na spisku bendova koji javno podržavaju ovu akciju su: Atheist Rap, Bad Copy, Darkwood dub, DLM, Dubioza kolektiv, Goblini, Hladno pivo, Marčelo, KKN, Lollobrigida, Rambo Amadeus, Ritam nereda, Svi na pod! i drugi.

   L.R.

Možda te još zanima:

.

Hadži prodane duše: Sada smo ozbiljan bend

Hadži prodane duše je bend koji će prvi put nastupiti na sedamnaestom novosadskom Koncertu godine, koji se održava u subotu…

.

irie FM: Pravimo pesme koje volimo

Sedamnaesti novosadski Koncert godine održava se u subotu u Velikoj dvorani Spensa. Program počinje u 16 časova, a nastupaju Goblini,…

.

Objavljen line up Koncerta godine

Sedamnaesti NS Koncert godine biće održan u subotu 10. decembra u Velikoj dvorani Spensa.Prethodnih godina na ovom koncertu nastupali su…

.

Ničim izazvan spreman za Koncert godine

Novi album benda Ničim izazvan "Odlaziš" stigao je pred publiku. Romantika Ničim izazvanih je na ovom albumu pojačana i pevačkim…

.

O radio uživo sa Koncerta godine!

Svake godine polovinom decembra novosadski Spens postane poprište najvećeg rokenrol događaja u regionu. Tako će biti i ove subote, 12.…

.

Slačala: Čovek treba da uživa u tome što radi

Koncert godine nam se približava, a jedan od bendova koji će prvi put nastupiti na ovom kultnom događaju biće i…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo