...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

O radio uživo sa Koncerta godine!

10.12.2015.

Svake godine polovinom decembra novosadski Spens postane poprište najvećeg rokenrol događaja u regionu. Tako će biti i ove subote, 12. decembra, kada se po 16. put održava tradicionalni NS Koncert godine. Tokom desetočasovnog programa pred publikom će se pojaviti žanrovski veoma različiti bendovi, koji će od četiri popodne pa sve dok ne padnu s nogu prelistavati sopstvene diskografije i napraviti, verujemo, atmosferu koja će se prepričavati narednih nekoliko meseci. Kao i pre godinu dana, O radio će ponovo biti na licu mesta i sa Koncerta godine emitovati specijalni program, s tim što ćemo ovoga puta svima vama koji nas budete pratili osim zvučnog prirediti i video ugođaj, tako što ćemo direktno prenositi kompletan program!

.

Među ljubiteljima rokenrola (i to ne samo u Novom Sadu), nagađanja oko toga toga ko će u decembru svirati na Koncertu godine često traju i po nekoliko meseci. Ove godine organizatori su kompletan line up objavili nešto ranije, pa su i ta nagađanja kraće trajala, prodaja ulaznica je počela odavno i prema poslednjim informacijama Spens će u subotu biti rasprodat. Ukoliko niste na vreme obezbedili ulaznicu, budite uz www.oradio.rs i uživo pratite čitav program Koncerta godine.

Iznenađenja gotovo da i nema, ponovo će se pred novosadskom publikom pojaviti neka od najvećih regionalnih imena, ali i nekoliko bendova koji će priliku da nastupe na Koncertu godine dobiti prvi put. Jedan od začetnika ove kultne manifestacije, Obrad Boba Škrbić, objasnio je u razgovoru za O radio princip po kome se biraju bendovi za Koncert godine.

"Odabir bendova uvek ide po tome da to bude kombinacija, što bi sportskim žargonom rekli, 'mladosti i iskustva'. Neke bendove moramo tu i tamo ponoviti, neki od njih su toliko traženi da je bez njih nezamislivo. To su četiri ili pet bendova koji i dalje čine prvu ligu regionalne muzičke scene. Mi pravimo pank rok festival alternativne muzike", kaže Boba.

Koncert godine obeležio je devedesete godine prošlog veka, dekadu koje se mnogi rado sećaju samo zbog domaće muzičke scene koja je u to vreme bujala. Ta decenija je, pored mnogih nemilih događaja, mladima donele osveženje u vidu alternativne muzike, a Boba navodi da je Koncert godine i nastao kao jedna vrsta bunta.

"Kompletan rokenrol je nastao kao neka vrsta bunta mladih i kasnije malo starijih. To se naročito može reći za srpsku rokenrol scenu, koja je u velikoj većini predstavljala bunt protiv postojeće situacije, naročito protiv tadašnje vlasti otelotvorene u Slobodanu Miloševiću i organizacijama koje je on stvorio i ostavio za sobom. Ja sam otvoreno podržavao tadašnju opoziciju, išao na mitinge, misleći i nadajući se naivno da će nam jednog dana, kada njih više ne bude na vlasti, biti bolje. Ali nikada nije kasno da čovek spozna svoje greške u životu", dodaje Boba Škrbić.

sars koncert godine 2014

(SARS na Koncertu godine 2014)

Dejan Vučetić Vuča iz benda Darkwood Dub, pričao je nedavno za O radio o tome u kojoj meri je vidljiva poruka koju Koncert godine nosi.

"Rokenrol kao kulturni pokret ima svoje temelje u kontrakuluturi, buntu protiv establišmenta i uopšte borbi protiv nekih društvenih anomalija i nepravdi, još od hipi pokreta, pa preko etike koju je nosio pank pokret sa sobom sve do današnjih vremena. Kroz rokenrol se zaista provlači taj neki politički stav. Jedne godine verujem da Koncert godine može da ima malo jaču političku poruku, a druge ne mora", navodi Vuča.

Boban Petronić, pevač Ritma Nereda, kaže da je Koncert godine nekada bio veoma bitan za omladinu.

"Koncert godine je imao mnogo bitnu ulogu u odgoju nekih mlađih, ranijih generacija, posebno devedesetih godina, ali mislim da mlade ljude sada zanimaju neke druge stvari", kaže Boban.

Mile Kekin, frontmen Hladnog Piva koje će posle dve godine ponovo nastupiti na Spensu, priča o tome zbog čega je važno biti na Koncertu godine.

"Koncert Godine i takve slične manifestacije festivalskog tipa su dobre zato što ti dođeš na jedan bend, a usput otkriješ još bendova. Ima tu nekakvu edukativnu komponentu, da čuješ šta se sve dešava i nudi na sceni. A druga stvar je što te ni jedan bend ne može preterano ugnjaviti. A što se muzičara tiče, super je što se možeš podružiti sa svim kolegama koje ne možeš često sretati a upoznaš i nove ljude iz tog posla", zaključuje Mile.

golub u studiju O radija

(Golub u studiju O radija na prošlogodišnjem Koncertu godine)

Frontmen Goblina Branko Golubović – Golub smatra da je Koncert godine svoju važnu ulogu iz devedesetih uspeo da sačuva do danas. Kako on kaže, dokaz je broj ljudi koji svake dolaze na Spens.

"Koncert godine, bar onako kako ga ja smatram, jedan je pod najbitnijih rokenrol događaja, gde se sakupe bendovi koji su obeležili godinu, izbacili nova izdanja. Tako da je i nama jako drago kada smo pozvani", ističe Golub.

Nikola Vranjković, koji je sa nekadašnjim bendom Block Out nekoliko puta nastupao na Koncertu godine, rekao nam je da ovogodišnju manifestaciju doživljava kao "simpatičan presek devedesetih".

"Koncert godine liči na koncert, recimo, ’99. godine. To nije loše. Kao kad bi neko u svetu pravio koncert na kom sviraju AC/DC, Deep Purple, Stonsi... Ne znam da li to govori o tome da nemamo novih bendova ili da su ovi iz devedesetih konačno dobili ono što su možda ranije zaslužili. Ja sam strašno srećan što takva manifestacija postoji i žao mi je što je nema u Beogradu", kaže Nikola.

Koncert godine će u subotu 12. decembra prvi put biti online dostupan celom svetu, zahvaljujući O radiju i našem direktnom audio/video strimingu. Već od 16.00 budite sa nama, jer vas očekuju prenosi nastupa, ekskluzivni intervjui sa izvođačima i atmosfera sa Koncerta godine iz prve ruke. 

 

Koncert godine gledajte uživo ovde.

Možda te još zanima:

.

Hadži prodane duše: Sada smo ozbiljan bend

Hadži prodane duše je bend koji će prvi put nastupiti na sedamnaestom novosadskom Koncertu godine, koji se održava u subotu…

.

irie FM: Pravimo pesme koje volimo

Sedamnaesti novosadski Koncert godine održava se u subotu u Velikoj dvorani Spensa. Program počinje u 16 časova, a nastupaju Goblini,…

.

Objavljen line up Koncerta godine

Sedamnaesti NS Koncert godine biće održan u subotu 10. decembra u Velikoj dvorani Spensa.Prethodnih godina na ovom koncertu nastupali su…

.

Ničim izazvan spreman za Koncert godine

Novi album benda Ničim izazvan "Odlaziš" stigao je pred publiku. Romantika Ničim izazvanih je na ovom albumu pojačana i pevačkim…

.

Slačala: Čovek treba da uživa u tome što radi

Koncert godine nam se približava, a jedan od bendova koji će prvi put nastupiti na ovom kultnom događaju biće i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo