...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Hepatitis lečimo zastarelom terapijom

28.05.2015.

Iako u Srbiji zvanična statistika pokazuje da broj obolelih od hepatitisa B i C ne raste, realna situacija nije takva, a opasnost od inficiranja ovim virusom vreba prilikom kontakta sa stvarima koje pre upotrebe moraju biti sterilne.

.

Foto: hepatitisc.org.au

Diplomirani psiholog Uroš Rajković iz udruženja Hronos upozorava da se možemo inficirati u stomatološkim ordinacijama, salonima za tetoviranje, pirsinge, manikir i pedikir – svugde gde postoji opasnost da aparatura nije sterilna.

"Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svaka 15. osoba na planeti je obolela od nekog oblika hepatitisa B ili C. To su virusi koji nakon šest meseci postaju hronični i ne prate ih uočljivi simptomi", upozorava Rajković. 

Koliko je važno govoriti o ovoj temi uočila je i Farmaceutska studentska asocijacija u Novom Sadu (PSANS) koja je u okviru projekta Javnog zdravlja organizovala tribinu "Hronični virus hepatitis – prevencija, dijagnostika i terapija".

Dr Lela Ilić, epidemiolog sa Instituta za javno zdravlje Batut, kaže da godišnja statistika za Srbiju pokazuje da broj prijavljenih obolelih ne raste, a da desetak njih umre od ovog virusa.

"Iz godine u godine imamo jednak broj obolelih, oko hiljadu, i B i C hepatita zajedno. Ali mi zapravo ne znamo od svih njih ko su zaista novootkriveni, a ko su ranije testirani", napominje Ilić, dodajući da ukoliko se računaju i oni koji imaju hronične hepatite, broj obolelih značajno raste. Takođe, Batut nema tačne podatke o zaraženima jer većina obolelih ni ne zna da su inficirani.

Nataša Savčić, predsednica PSANS-a, kaže da je ova tribina važna kako bi podigli svest kod mladih o ovom oboljenju.

"Mislimo da ljudi ne znaju dovoljno o hepatitisu, da nije nešto o čemu se priča, ni o načinima prenošenja, a još manje o prevenciji koja je bitnija od lečenja", objašnjava Savčić. 

U Srbiji postoji samo jedan način lečenja hepatitisa koji je u svetu prevaziđen. 

"To je terapija koja je peginovani interferon i ribavirin i koja je po novim konsenzusima i preporukama Evropske asocijacije za bolesti jetre napuštena. Sada postoje novi lekovi sa mnogo manje nusefekata i koji za mnogo kraće vreme dovode do izlečenja hepatitisa C", kaže prof. dr Milotka Fabri, infektolog iz Kliničkog centra Vojvodine, navodeći da je ova terapija skupa pa se zato ne koristi kod nas, ali da se za sad bore da je omoguće bar onima za koje ne postoji šansa da se izleče starom.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

.

Novi zvuk u pet koraka

Novi zvuk u gradu njihov je nazaustavljivi moto. Beogradski sastav Artan Lili uspeo je ponovo da osveži svoj izraz namerno…

.

"Kosa" pola veka kasnije: Da li se nešto promenilo?

Kultno delo "Kosa" prevenstveno je bilo zamišljeno kao brodvejski pozorišni komad, ali je svoju punu slavu dobilo filmskom ekranizacijom, pod…

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo