...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Društvo

Za suzbijanje seksulanog nasilja potrebni preventivni mehanizmi i bolja edukacija

31.05.2022.

Na Filozofskom fakultetu su predstavljeni rezultati istraživanja "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja" koje je sprovedeno među studentima i zaposlenima na ovom ali i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

.

Ovo je prvo istraživanje na univerzitetima u našoj zemlji koje u fokusu ima seksualno uznemiravanje. Slučajevi uznemiravanja, o kojima se u proteklom periodu govorilo u javnosti, su otvorili pitanje prisutnosti ovog fenomena i u akademskoj javnosti, kaže docentkinja na Filozofskom fakultetu Bojana Bodroža.

"Istraživanje je uključivalo fokus grupe i ankete. Utvrdili smo da je najučestaliji oblik seksualnog uznemiravanja verbalno uznemiravanje, što je, uslovno rečeno, blaži oblik pa sledi neverbalno i u manjim procentima ucenjivanje. Studenti i studentkinje u jednakim procentima izveštavaju o postojanju seksualnog uznemiravanja što razbija tabu da su žrtve isključivo žene", kaže ona.

Kao neke od najčešćih vidova uznemiravanja studentkinje su navele neprimerene poglede, dobacivanja, ali i neželjene poruke na društvenim mrežama. Istraživanje je pokazalo da se uznemiravanje najčešće vrši putem društvenih mreža. 

Na osnovu istraživanja se može zaključiti da je na fakultete najpre potrebno uvesti različite edukativne i preventivne mehanizme, kako bi se što efikasnije stalo na put ovom problemu. Preporučuje se i uvođenje vršnjačkih savetnika koji bi sa studentima razgovarali o ovoj temi ali i formiranje timova za podršku žrtvama.

filozofskifakultettribina jpg

Predstavljanje rezulatata istraživanja

Filozofski fakultet je prvi na Univerzitetu u Novom Sadu koji je usvojio Pravilnik o prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja. Prema rečima dekanice ovog fakulteta Ivane Živančević Sekeruš krajnji cilj je da se stvori okruženje u kome će se svi osećati sigurno i poštovano.

"Ovakvo istraživanje nije prijatna stvar, jer je pogled u ogledalo. Treba markirati probleme, obavestiti širu zajednicu i reći da je ova tema sve vreme važna. Ljudsko dostojanstvo se mora štiti svaki dan. Nadam se da će ovo istraživanje biti inspiracija svima na Univerzitetu i širom zemlje", rekla je Živančević Sekeruš.

Žrtve nasilja ipak najčešće ne znaju kome da se obrate za pomoć u ovakvim situacijama. Kao jedan od problema ističe se i izbegavanje razgovora na ovu temu u krugu porodice, uglavnom zbog nedostaka poverenja.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

AIESEC: Dobra prilika za sticanje iskustva

AIESEC je jedna od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, koja se bavi razvijanjem liderstva kod mladih, kroz volonterska i stručna iskustva…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Četiri godine studija fizike završio za tri, sa prosekom deset!

Dobitnik nagrade "Najbolji student Univeriziteta u Novom Sadu" za proteklu školsku godinu je Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo