...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

27.03.2024.

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas i traženje da se u kriterijume za izbor nastavnika uvrsti i podobnost stavova i mišljenja nisu nešto što je manir akademske zajednice i mi iza toga ne možemo da stanemo. Moramo otvoreno reći da se tome protivimo”, rekao je danas (27. mart) profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić na skupu pod nazivom "Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije" koji je ispred tog fakulteta organizovala grupa profesora te visokoobrazovne institucije.

.

Skup je simbolično počeo u 11.55h. Povod za održavanje bili su javni linč i pretnje kojima je novinar i profesor Dinko Gruhonjić bio izložen prethodnih dana, a nakon što je u javnosti osvanuo montirani snimak njegovog govora na dubrovačkom festivalu Rebedu.

Usledio je poziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se Gruhonjiću uruči otkaz ili će u suprotnom ta organizacija 28. marta započeti sa blokadom Filozofskog fakulteta. Ovakav potez organizatori skupa ocenili su kao upotrebu studentskih parlamenata Filozofoskog fakulteta i Univerziteta kao instrumenta kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života.

skup-filozofski1

Profesor Mihić je istakao da zahtev Studentskog parlamenta predstavlja ultimatum kojim se insistira da Filozofski fakultet otpusti Dinka Gruhonjića. 

“Mi nismo ovde da branimo bilo čije stavove. Mi smo ovde da se borimo za pravo svakog od nas da ima stav i da zbog tog stava ne bude ugrožen”, naglasio je Mihić, apelujući na studente da preispitaju svoje zahteve i na Filozofski fakultet i Univerzitet da zaštite svoje zaposlene. 

Profesorica Mina Đikanović pročitala je saopštenje kolega koji su organizatori skupa, istakavši važnost odbrane akademske vrednosti.

"Ukoliko se jasno ne stane na put uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta, ovaj naizgled izolovani slučaj može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Republike Srbije", navode organizatori skupa protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije.

skup-filozofski2

Profesor Vladimir Mihić izjavio je i da veruje da će studenti, čak iako blokiraju fakultet, ubrzo shvatiti da nisu u pravu.

"Ukoliko se to ne dogodi i ukoliko se hajka nastavi, bićemo slobodni da ponovo pozovemo građane i građanke u još većem broju, da zajedno odbranimo novosadski univerzitet i akademsku zajednicu", rekao je Mihić. 

Nakon skupa, medijima se obratio i Dinko Gruhonjić, zahvalivši se na podršci koju je dobio od koleginica i kolega, studenata i studentkinja i građana i građanki. 

"Poruka za one druge glasi: vi samo smenjujte, časovi će se nastaviti!", zaključio je Gruhonjić. 

Podsetimo, skup podrške Dinku Gruhonjiću održan je i u petak, 22. marta, nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi osvanuli grafiti sa pretnjama smrću. 

I. Č.

Foto: Oradio / Petar Klaić 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novogodišnji ton novi srpski Rubikon

Novosadska peticija za ukidanje novogodišnjeg slavlja zarad humanitarne pomoći, otkrila brojne slabosti srpskog ali i regionalnih društava. Ideja o proslavi…

.

Tribina i promocija Žurnalista u CK13

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu u subotu 12. decembra, sa početkom u 19.30 časova, biće održana promocija decembarskog…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo