...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

27.03.2024.

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas i traženje da se u kriterijume za izbor nastavnika uvrsti i podobnost stavova i mišljenja nisu nešto što je manir akademske zajednice i mi iza toga ne možemo da stanemo. Moramo otvoreno reći da se tome protivimo”, rekao je danas (27. mart) profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić na skupu pod nazivom "Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije" koji je ispred tog fakulteta organizovala grupa profesora te visokoobrazovne institucije.

.

Skup je simbolično počeo u 11.55h. Povod za održavanje bili su javni linč i pretnje kojima je novinar i profesor Dinko Gruhonjić bio izložen prethodnih dana, a nakon što je u javnosti osvanuo montirani snimak njegovog govora na dubrovačkom festivalu Rebedu.

Usledio je poziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se Gruhonjiću uruči otkaz ili će u suprotnom ta organizacija 28. marta započeti sa blokadom Filozofskog fakulteta. Ovakav potez organizatori skupa ocenili su kao upotrebu studentskih parlamenata Filozofoskog fakulteta i Univerziteta kao instrumenta kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života.

skup-filozofski1

Profesor Mihić je istakao da zahtev Studentskog parlamenta predstavlja ultimatum kojim se insistira da Filozofski fakultet otpusti Dinka Gruhonjića. 

“Mi nismo ovde da branimo bilo čije stavove. Mi smo ovde da se borimo za pravo svakog od nas da ima stav i da zbog tog stava ne bude ugrožen”, naglasio je Mihić, apelujući na studente da preispitaju svoje zahteve i na Filozofski fakultet i Univerzitet da zaštite svoje zaposlene. 

Profesorica Mina Đikanović pročitala je saopštenje kolega koji su organizatori skupa, istakavši važnost odbrane akademske vrednosti.

"Ukoliko se jasno ne stane na put uplivu izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta, ovaj naizgled izolovani slučaj može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Republike Srbije", navode organizatori skupa protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije.

skup-filozofski2

Profesor Vladimir Mihić izjavio je i da veruje da će studenti, čak iako blokiraju fakultet, ubrzo shvatiti da nisu u pravu.

"Ukoliko se to ne dogodi i ukoliko se hajka nastavi, bićemo slobodni da ponovo pozovemo građane i građanke u još većem broju, da zajedno odbranimo novosadski univerzitet i akademsku zajednicu", rekao je Mihić. 

Nakon skupa, medijima se obratio i Dinko Gruhonjić, zahvalivši se na podršci koju je dobio od koleginica i kolega, studenata i studentkinja i građana i građanki. 

"Poruka za one druge glasi: vi samo smenjujte, časovi će se nastaviti!", zaključio je Gruhonjić. 

Podsetimo, skup podrške Dinku Gruhonjiću održan je i u petak, 22. marta, nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi osvanuli grafiti sa pretnjama smrću. 

I. Č.

Foto: Oradio / Petar Klaić 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novogodišnji ton novi srpski Rubikon

Novosadska peticija za ukidanje novogodišnjeg slavlja zarad humanitarne pomoći, otkrila brojne slabosti srpskog ali i regionalnih društava. Ideja o proslavi…

.

Tribina i promocija Žurnalista u CK13

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu u subotu 12. decembra, sa početkom u 19.30 časova, biće održana promocija decembarskog…

.

Bolji eseji za upis na koledž

Američki kutak započinje seriju radionica kojima želi da pruži podršku studentima i studentkinjama da se prijave na međunarodne univerzitete posebno…

.

Susret za lični i profesionalni razvoj

Deveta studentska konferencija "Anatomija Uspeha", koju organizuju master studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa modula Inženjerski marketing i…

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

.

Poziv za inovativne projekte mladih i medija civilnog društva

Beogradska otvorena škola (BOŠ) raspisala je Poziv za podnošenje projektnih ideja (concept note) u okviru programa finansijske podrške partnerstvima između medija…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 ŠpacirBećar
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo