...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Društvo

Youtube Storytime više nije dečija igra

31.01.2018.

U okviru mini serijala o Jutjubu, prošle nedelje smo pisali o rentu kao obliku vršnjačkog nasilja, a današnja tema je storytime – širenje panike i zarađivanje na lažima.

.

Našli smo mrtvog čoveka, Mrtva tela u Sava centru, Silovanje na Voždovcu, Majka ubila svoju decu. Ovo nisu naslovi iz crne hronike, već nazivi video klipova maloletnih Jutjubera iz Srbije i regiona, karakteristični za takozvani storytime.

"Sada ću vam pričati o jednom nemilom događaju, kako sam ja ubedio moje roditelje, brata, sestru, prijatelje, nastavnike da sam ja u sekti i da vidim devojčicu koju niko ne vidi. Uglavnom, ja sam to uradio zbog pažnje, jer ja živim od pažnje i volim da se ceo svet vrti oko mene, ja sam car. Šalim se, mislim ne šalim se, to je to", ovako počinje svoj storytime video Jutjuber DonPetar.

Takvih primera ima mnogo, a ovaj format postao je jedan od popularnijih među Jutjuberima u Srbiji i regionu. Među najgledanijima je dvodelni video koji se zove "Silovanje na Voždovcu", u kojem dvoje maloletnika pričaju o tome kako su svedočili silovanju, detaljno opisuju šta su videli, kako su otišli u policijsku stanicu da daju izjave, ali se tu njihova avantura završava "jer nisu hteli da se vuku po sudovima".

Usled uvlačenja realnih mesta, događaja i institucija u priču, ali i zbog ogromnog uticaja koji imaju ovi Jutjuberi, storytime više nisu priče za decu ili dečja igra, već ozbiljno širenje panike i neistine.

Današnji storytime predstavlja kombinaciju prepričavanja nekog realnog događaja i izmišljenih, strašnih priča. Granica između mašte i stvarnosti je na Jutjubu nestala, a uzrok tome su autori koji svesno kreiraju ovakav sadržaj i najčešće tvrde da su se ti događaji zaista desili. Ovakav način razmišljanja Jutjuber Darko Radovac Dex tumači kao želju za skretanjem pažnje i postizanjem profita.

"Storytime je kod nas postao 'ajde da ispričam što gore stvari koje drugi ne smeju da kažu da bi me ljudi slušali i onda ja imam gomilu pregleda i dolaze novi subskrajberi'. Između ostalog i zarađuju od svega toga. Ti Jutuberi sa 100-200 hiljada subskrajbera na mesečnom nivou zarade oko 100-150 dolara, možda i više, pošto nam je CPM jako nizak, ali ti to staviš godišnje i shvatiš koliko oni zapravo zarađuju na lažima", kaže naš sagovornik i dodaje da se ovakvi autori ne mogu ni optužiti, jer se brane univerzalnim Jutjub opravdanjem – to je moj kontent.

youtube storytime

Kada je u pitanju neprikladan sadržaj, ova kompanija ima okvirna pravila koja se odnose na nasilje i govor mržnje, ali se u većini slučajeva oslanja na prijavljivanje od strane korisnika. Njihov tim smatra da je to najefikasniji način, imajući u vidu da se svakog minuta objavi oko 300 sati video materijala. Problem sa tim je što se određeni Jutjub fenomeni, među koje spada i storytime, ne doživljavaju kao nešto što treba prijaviti, već kao normalni, tipični formati. Po Dexovom mišljenju, današnji storytime podseća na bajke za decu, ali izostaje pouka koja bi trebalo da bude poenta cele priče.

"Juče je jedan od mojih omiljenih Jutubera koje gledam izbacio klip za Zlatokosu i zavalio se, pije neki burbon i čita 'Devojčica je otišla sama u šumu... Čuj šta, devojčica ide sama u šumu sa toliko godina? Šta rade ti roditelji?' I svaki taj pasus analizira do kraja i na kraju ta priča mislim da nema nikakvu poruku. Ona je samo rekla – O ne, medvedi, iskočila kroz prozor i pobegla i kraj. E otprilike je takav storytime danas", navodi naš sagovornik.

Iz storytime-a razvili su se mnogi hibridi, kao što je paranormal experience koji podseća na strašne priče o izmišljenim stvorenjima, a neki kanali, kao što je Magični video, koriste ovaj format da reflektuju vlastite predrasude, pa su osmislili takozvani mužjački storytime.

"I kao što to oduvek biva, ja ću danas da vam ispričam neke moje dogodovštine iz mladalačkog života, od čega ćete vi moći da izvučete neku pouku ili jednostavno da se zabavite, zašto da ne. A, pošto vi volite moje mužjačke storytime-ove – i da napomenem šta je mužjački storytime – to nije onaj pederski, fegetski ili ono što ženskadija pravi na Jutjubu, ne. Ovo je totalno mužjački storytime, bez cenzure, bez finjaka, bez ičega, znači samo gola istina", govori on u jednom od svojih videa.

Iako ovakav sadržaj zbog svoje banalnosti ne bi trebalo da zavređuje pažnju, ovaj korisnik ima blizu 250 hiljada pratilaca, od kojih većina nije starija od petnaest godina. Dex, koji se u svojim klipovima ne libi da istakne negativne probleme na Jutjubu i objasni zašto su loši, zabrinut je zbog trenutne situacije u Srbiji i regionu.

"Postoji ona ispravna rečenica 'nemoj da pričaš o tome, proći će, nemoj širiti dramu', ali to je kao da se desi nesreća i ti govoriš 'o moj bože', a ništa ne pomažeš. I ne znam šta je rešenje, mislim da rešenja ni nema, jer ide samo na gore, bukvalno samo na gore".

youtube storytime

Iako je Jutjub osnovan pre više od decenije, tek su krajem 2017. prepoznate razmere sadržaja problematičnog za decu usled čuvene kontroverze Elsagate. Krajem novembra, kompanija je objavila da je uklonila više 270 kanala i izbrisala oko 150.000 videa, a mnogi svetski mediji slažu se da ove brojke dokazuju koliko je algoritam Jutjuba neefikasan u zaštiti dece.

Prilog o ovoj temi možete preslušati na podkastu Oradija, u emisiji "Pokretač" koju pripremaju studenti Novosadskog univerziteta.

Marija Stojadinović

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo