.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Umrla čuvena fotografkinja Džejn Boun

22.12.2014.

Ona je autorka legendarnih crno-belih fotografija Semjuela Beketa, Orsona Velsa, Džona Lenona...

.

   Britanska fotografkinja Džejn Boun, autorka legendarnih crno-belih fotografija Semjuela Beketa, Orsona Velsa i Džona Lenona, preminula je u nedelju u 90. godini, prenosi u ponedeljak britanski list Obzerver.

lennonzasajt jpg

   "Džejn Boun je radila u Obzerveru od 1949. godine. Tokom više od pola veka, dolazila je svake nedelje u redakciju gde je uvek radila na 35-milimetarskom filmu. Bila je deo DNK ovog lista", piše Observer.

queenzasajt jpg

   Prema navodima lista, umetnica je napravila nekoliko stotina najfinijih i markantih fotografija velikih figura kulturnog i političkog života 20. veka, a kako list navodi “njene fotografije predstavljaju deo britanskog kulturnog nasledja”.

bjorkzasajt jpg

   Njen prvi zadatak je bio da slika filozofa Bertranda Rasela dok doručkuje 1949. godine. Napravila je niz fotografija francuskog pisca Žana Koktoa, američkog glumca i reditelja Orsona Velsa, grupe Bitls, Džona Lenona, islandske pevačice Bjork i kraljice Elizabete Druge na proslavi njenog 80. rodjendana.ž

nixonzasajt jpg

   Njena najpoznatija fotografija, koja je kasnije reprodukovana u nekoliko navrata, bila je slika irskog dramaturga Semjuela Beketa, sa izboranim licem kako posmatra mračnu ulicu kod londonskog pozorišta. Džejn Boun ga je tada uhvatila kako pokušava da "pobegne" sa jedne probe u teatru.

sineadzasajt jpg

   Njena deviza je bila da "fotografi moraju da budu nevidljivi i nečujni". Bila je poznata po tome da je sve seanse slikanja završavala za deset minuta.

   Foto: Jane Bown / The Observer

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Legenda kaže da su najbolji događaji u ispitnom roku i po završetku godišnjeg..
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?