...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

"Tvrđavu nisu razorili topovi nego ljudi"

09.10.2015.

Petrovaradinska tvrđava 18. oktobra napuniće 323 godine. Tim povodom nedavno odložena tribina "Koren i cigla"  biće naknadno održana i baviće se ruiniranim stanjem u kojem se godinama nalazi naš "Gibraltar na Dunavu". U susret tome O radio je prošetao Tvrđavom i zabeležio kako ona danas izgleda. 

.

Petrovaradinska Tvrđava već decenijama podlaže uticaju vode, korenja i ljudskog nemara, usled toga na nekoliko mesta zabeležene su pukotine u zidovima kao i razrušene cigle. Kako navode poznavaoci ovog objekta, pukotine su uobičajna stvar za Tvrđavu koja je stara preko 300 godina, ali nažalost u Novom Sadu vlasti ne ulažu dovoljno napora za monitoring ruiniranih delova, kako bi mogli da isprate potencijalnu štetu.

foto5 jpg

Predstavnik centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa Miroslav Farkaš objasnio je kako je Tvrđava definitivno u stanju koje ne zaslužuje jer je kulturno-istorijski objekat od značaja i bila je najočuvanija tvrđava u Evropi.

"Naša Tvrđava je očuvana jer je nisu razarali topovi, ali jesu ljudi, vremenske prilike i korenje. Zapravo, ta divlja vegetacija jako negativno utiče na Tvrđavu i jedan deo pukotina nastaje upravo iz tog razloga", rekao je Farkaš i zaključio da je Tvrđavi potreban gazda koji će snositi odgovornost za njeno ruiniranje.

foto6 jpg

Jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala "Exit" se već 15 godina organizuje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pre više od godinu dana Exit festival je u okviru svoje fondacije otvorio Fond za obnovu i razvoj Petrovaradinske tvrđave (FORT) koji ima za cilj da ostvari širi društveni uticaj u svetu, kao i da postavi uslove za restauraciju Tvrđave.

foto4 jpg

PR Exit Fondacije Bojana Kozomora za O radio je rekla kako postoji mnogo činioca koji prate problematiku obnove Tvrđave i kako oni postoje već godinama.

"U poslednjih nekoliko godina se prepoznala volja i želja da se nešto sistematski uredi i tu se zapravo rodila ideja o osnivanju FORT-a", kazala je Bojana i dodala da je do sada sakupljeno 1,6 miliona dinara.

Fondacija postoji od 2014. godine i do sada nijedna konkretna akcija na Tvrđavi nije sprovedena niti je sakupljeni novac uložen u bilo kakvu obnovu ili sanaciju pukotina, ali kako navodi Kozomora, suština nije u tome, već u stvaranju sistemskog rešenja obnove.

foto3 jpg

"Sama obnova Tvrđave jeste proces koji traje. Osnova je izrada akcionog plana koji bi trebao da definiše trajno rešenje. Mi smo tokom ovog perioda radili na izradi plana i po našim procenama akcioni plan će biti donet do kraja godine", podvlači Bojana i naglašava da je im je glavni cilj da upornim radom dobiju novac od evropskih fondova.

foto2 jpg

O radio će u narednom periodu razgovarati sa brojnim stručnjacima kako bismo podigli svest o značaju Petrovaradinske Tvrđave.

L. Kotlica

Možda te još zanima:

.

OCR trke (ni)su za svakog

Sport je u našoj zemlji i regionu oduvek bio veoma zastupljen i masovan, a u nekim granama sporta postali smo…

.

Prvo diksilend veče uličnih svirača u Somboru

Zagrevanje za ovogodišnji 19. Festival uličnih svirača - Gradić fest počinje u Somboru. Prvo diksilend veče uličnih svirača biće održano…

.

Artan Lili, Who See, Autopark i mnogi drugi na Gradić festu

Ovogodišnji Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske…

.

Organizuj se lakše uz Exit aplikaciju

Gubljenje po tvrđavi i gužva sinonimi su za Exit festival. Postoji međutim vrlo jednostavan način da ovaj haos izbegnete.

.

Exit nam je opasno blizu

Ostalo je dve nedelje do početka Exita, festivala koji je već godinama jedan od najpopularnijih evropskih događaja. Devetnaesti po redu…

.

Opens Play at Exit: Presudio je kvalitet

Opens play at Exit konkurs je završen. Nakon slušanja više od 40 bendova u nekoliko gradova Srbije, žiri je odabrao…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo