.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo

Svaki trenutak je važan: Pozitivno roditeljstvo

07.06.2019.

Kampanja Svaki trenutak je važan, koja je u sradnji UNICEF-a i resornih ministarstava (zdravlje, obrazovanje i socijalna zaštita) počela još 2017. godine, ove godine obeležava se pod sloganom Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život!

.

Kampanja će trajati do 30. juna i realizuje u saradnji sa brojnim partnerima – zdravstvenim, obrazovnim, institucijama socijalne zaštite, civilnim sektorom, lokalnim zajednicama i biznis sektorom, kao i sa svim pojedincima koji su posvećeni razvoju i dobrobiti dece ranog uzarsta, odgovornom i podsticajnom roditeljstvu. Ove godine kampanji se pridružilo Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku, a svoj doprinos daju i brojni partneri iz privatnog sektora (Nordeus, VODA VODA, LEGO), stručnjaci, profesionalci i građani Srbije, kroz svoje donacije i druge vidove doprinosa.

Cilj kampanje je da se podigne svest i razumevanje među roditeljima, starateljima, stručnjacima, lokalnim zajednicama, institucijama i kompanijama o značaju pozitivnog roditeljstva u najranijem uzrastu dece. Kampanja Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život! posvećena je osnaživanju roditelja i poziva na podršku roditeljima da se u punoj meri uključe u odrstanje svoje dece, ne samo kao podrška njihovoj dobrobiti, brizi o zdravlju i ishrani, već i kao partneri u igri, istraživanju, zajedničkom učenju i druženju. UNICEF globalno obežava mesec jun kao Mesec roditeljstva i poziva sve zemlje da se pridruže. 

Rano detinjstvo je najvažnija razvojna faza u životu svake osobe. Dokazano je da je taj period od suštinskog značaja za uspeh i sreću tokom celog života. Odgovarajuća ishrana i zdravstvena zaštita, razvojna stimulacija i brižno porodično i društveno okruženje koje odgovara na potrebe deteta su najznačajniji faktori za njegov razvoj. Pošto u potpunosti zavise od odraslih koji se staraju o njima, deca čiji roditelji imaju razvijene veštine roditeljstva, kao i deca i porodice koje pohađaju dobro koncipirane programe za podsticanje razvoja u ranom detinjstvu, imaju bolje socijalne i emocionalne kompetencije, razvijaju više jezičke i kognitivne sposobnosti i obično postižu bolji uspeh tokom školovanja. Podaci pokazuju da, ako se razvoju u ranom detinjstvu posveti odgovarajuća pažnja, ostvaruje se značajan uticaj na ukupnu dobrobit deteta, njegovo zdravlje i funkcionalnost, mentalno zdravlje, jezičku i matematičku pismenost i ekonomsku participaciju. Sve to ima značajne implikacije po ekonomski, kulturni i ukupni razvoj svake zajednice.

Roditelji i staratelji imaju veoma važnu ulogu u razvoju dece, kao glavni kreatori okruženja u kom borave i u kome imaju obezbeđene osnovne potrebe i podsticaje za razvoj mozga, ishranu, negu i brigu o zdravlju, bogate i višestruke interakcije koje ostvaruje sa okruženjem kroz komunikaciju i igru.

.
Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije…
.
Mlada naučnica Aleksandra Cvetanović dobitnica je nagrade Danubius Young Scientist, koju uručuju austrijsko ministarstvo za obrazovanje,…
.
Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim medijima, te njihov…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?