...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Aktivizam

Generation Unlimited prvi put u Srbiji

04.02.2020.

Generation Unlimited okuplja mlade (od 14 do 24 godine) koji u svojoj zajednici žele da doprinesu rešavanju problema iz oblasti obrazovanja, zapošljivosti i građanskog aktivizma.

.

U tu svrhu, kroz mentorsku i finansijsku podršku i design thinking proces, budući učesnici razvijaće svoje društveno odgovorne projekte. Katarina Stevanović iz organizacije Razlivalište, koja realizuje ovaj projekat, kaže da design thinking predstavlja niz strategija i sistema kroz koje će učesnici imati priliku da razvijaju rešenja za problem koji su prijavili.

"Takođe, razvijaće kreativnu crtu uz mentora kako bi došli do rešenja. Teme na koje se mladi najviše fokusiraju su pasivnost, nazovi nezainteresovanost, kao i povezivanje aktivizma i zagađenja okruženja", kaže Katarina.  

Ovaj omladinski izazov se, pored Srbije, održava u još 40 zemalja sveta. Cilj inicijative je da osnaži mlade da stvaraju rešenja za probleme u svom okruženju i da na taj način unapređuju svoje veštine, lakše prelaze put od obrazovanja do zaposlenja i postanu društveno aktivni.

Selekcioni tim će prijave ocenjivati na osnovu toga da li su popunjena sva polja u prijavnom formularu, da li je u prijavi jasno objašnjen problem kojim tim želi da se bavi i da li je taj problem vezan za oblast obrazovanja, zapošljivosti i građanskog aktivizma mladih. Katarina kaže da je prijava izuzetno jednostavna i da je za popunjavanje potrebno odvojiti svega pola sata.

"Najbitnije da učesnici prijave tim i da svaki član ima od 14 do 24 godine. Traži se isključivo problem, ne i rešenje. Ono će se naći zajedno sa mentorom tokom projekta", rekla je Katarina iz Razlivališta.

mladi jpg

Deset timova biće izabrano da učestvuje na dizajn radionici od 27. do 29. februara, gde će razvijati svoja rešenja. Potom će pet najboljih timova dobiti po 1.000 američkih dolara i tromesečnu mentorsku podršku za sprovođenje projekta koji su osmislili. Nakon tromesečnog razvijanja i implementacije, po dva najuspešnija tima iz svake zemlje biće izabrana da učestvuju u globalnom Generation Unlimited takmičenju. Glavna nagrada je 20 000 dolara i nastavak mentorske podrške za dalji rast i razvoj projekta.

"Ono na šta smo ponosni je da su naši susedi iz Makedonije na Global Generation Unlimited odneli pobedu prošle godine, pa se nadamo da će mladi iz Srbije dostići taj uspeh", kaže Katarina.

Ako mislite da možete da doprinesete rešenju izazova u okruženju u kojem živite, a koji se tiču nekog od pomenutih pitanja, prijavite se putem ovog linka.

Generation Unlimited ili kraće GenU u Srbiji podržavaju UNICEF i UNDP, a realizuje ga organizacija Razlivalište uz podršku Saveza izviđača Srbije.

S.P.

ilustracije: pexels.com

Možda te još zanima:

.

Rijaliti kvari već iskvarene ljude

Tek što se jedan rijaliti šou završi, odmah počinje drugi, često sve vulgarniji i prostiji. Rijalitiji u Srbiji postoje skoro…

.

Besplatni licencirani programi

Sajt Giveaway of the Day svakog dana nudi neki licencirani softver, koji se inače kupuje, potpuno besplatno. Nekada su to programi za…

.

Nauči da programiraš

Želiš da naučiš osnove web dizajna i programiranja? Instaliraj ovu besplatnu aplikaciju. 

.

Alatka za besmisao

Mnogi portali bave se otkrivanjem lažnih vesti i dezinformacija, što je jako korisna stvar. Kompanja Facebook međutim, zahvaljujući svojoj novoj…

.

Prijavi se za letnju Rails Girls Beograd radionicu

Ukoliko želiš da iskoristiš leto za sticanje novih veština, prijavi se za besplatnu radionicu uvoda u web programiranje Rails Girls…

.

Nedostaje nam održiv model funkcionisanja

Od čega zavise očekivanja? Kako ih kreiramo i zašto se dešava da se neka očekivanja ne ispune ili se delimično…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo