...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo

Šta raditi i gde ići tokom leta?

20.05.2020.

Postoji jedna, reklo bi se utešna rečenica koja se često čuje, a ona glasi: i to će proći. Cela situacija sa virusom korona se nekako svela na čekanje: da prođe vanredno stanje, da prođe policijski čas, da dođe trenutak da se vratimo na poslove, ulice, kafiće, itd. Iako ono što najviše čekamo da prođe, a to je pandemija, nismo još dočekali, planovi za leto se polako prave. Oni podrazumevaju putovanja i planiranje odmora, odlazaka na omiljene događaje, festivale i koncerte. Mnogo toga je sada drugačije. Mnogima su letnji planovi propali, pa se sada prilagođavaju novonastaloj situaciji. Postavlja se pitanje kakvo će nam leto biti uz silna otkazivanja, odlaganja i relativno čestu promenu pravila.

.

Foto: Pixabay.com

Leto je nekako simbol za odmor, za otpuštanje svih onih ventila koji nas stežu tokom godine. Neke profesije, poput onih u muzičkoj industriji, omogućile su da karantin liči na neku vrstu odmora - bar od posla. Muzičar Marko Babović je usled manjka posla, a onda i manjka umora, iskoristio ovo vreme da se posveti nekim zaostalim poslovima, a preko leta će mu najviše nedostajati festivali, ukoliko ih ne bude bilo. 

"Crna Gora je uvek u opticaju, tako da ću se verovatno tamo spustiti na nekoliko dana, ako otvore granice. Ono za čime najviše žalim je odlaganje Beer festa i Exita, pored TAKT-a, koji je u septembru, pa se nadam da će se održati, to nikada ne propuštam. Ujedno ovo je prva godina da sam se još u decembru oprostio od novca za kupovinu karte za Exit, tako da mi sve još teže pada", ističe Marko.

markobabovic png

Foto: taktfest.org

Pod velikim znakom pitanja su putovanja, koja ćemo moći da planiramo, a da su van granica naše zemlje, ukoliko ih već nismo isplanirali. Dodatan stres stvaraju situacije sa otkazanim aranžmanima, otvaranje granica i neizvesnost po pitanju takozvanog drugog talasa pandemije. Ipak, neki smatraju da pod ovakvim okolnostima ne treba ni razmišljati o letovanju van Srbije, već i dalje voditi računa o bezbednosti i zdravlju. Ekološkinja Katarina Jakovljević (25) smatra da svi treba da budemo savesni kako se, kako ona kaže, ne bi desio još veći haos nego što je bio.

"Smatram da odmor nije idealno rešenje, bar ove godine, jer neki kažu da će se pandemija vratiti na jesen i da će to biti njen novi talas. Ne treba da rizukujemo, pogotovo ne ljudi sa decom. Moramo i dalje voditi računa. Ja sa svojom porodicom van Srbije neću ići. Smatram da niko od građana i ne treba da ide napolje. Mislim da je mnogo bolje rešenje ostati u Srbiji, pogledati naše lepote. Ima mnogo toga da se vidi. Treba da pomognemo našoj državi i umeso da dajemo novac stranoj zemlji, da on ostane ovde u Srbiji. Ja ću sa porodicom otići na neku planinu ili u neku banju, koje i nisu toliko turistički atraktivne, pa neće biti mnogo ljudi", kaže Katarina.

Ona dodaje i da treba još malo da se strpimo, jer kako ona kaže, imaćemo vremena za letovanja i zimovanja.  

O kreativnosti i inovativnosti se mnogo pričalo tokom izolacije i karantina, kada smo hteli - ne hteli, morali da budemo kod kuće i smišljamo načine kako da nam brzo i zabavno prođe vreme. Student marketinga i menadžmenta i budući omladinski radnik Aleksa Stanišić (21) smatra da ta kreativnost treba upravo sada da se upotrebi, bez obzira na uništene planove.

"Posećujem i koncerte i izložbe i sva ostala dešavanja. Teško mi pada što su otkazana, jer to je vid izražavanja slobode, da odemo bilo gde ili da osetimo energiju mase ili vidimo neko umetničko delo. Voleo bih da se ovo nije desilo, ali zarad zdravlja svih, možemo se suzdržati. Poručio bih mladima da probaju da kreiraju događaje u svojim lokalnim mestima, da organizuju svoje male festivale, u selu, gradu, kvartu... Bilo šta da urade da iskažu sebe, jer nema izgovora za dosadu preko leta, samo kreativnost i rad na svojim idejama", kaže Aleksa.

On će takođe ostati u Srbiji, a verovatno će posetiti neku planinu.

Osim kretivnog rada, bilo je i onih, koji sa radom nisu ni prestajali, bez obzira na situaciju. Jedna od njih je i novinarka Brankica Pavković, kojoj planove za leto korona i nije mnogo poremetila. Usled nekih drugih okolnosti, sklonosti i želja, ona nije planirala unapred, a što se nje tiče, Srbija uvek dolazi u obzir.

"Volim da odem negde na 2-3 dana ili na jednodnevni izlet. To radim tokom cele godine. Na duže, desetak dana, nemam naviku da idem, nisam to nikada unapred planirala. Najveći razlog je mala plata. Inače, čekam i da se otvore granice, pa da eventualno i turističke agencije izađu sa svojim ponudama. Ako ponovo budu neke interesantne ponude za neka mesta, gradove u bližem inostranstvu, poput Mađarske, Austrije ili zemalja u regionu, to ću iskoristiti. Srbija i putovanja po njoj su mi uvek interesantna", kaže ona i dodaje da ima mnogo lepih i nepoznatih ili manje poznatih mesta u Srbiji.

Osim pomenutih muzičkih festivala i mnogi drugi su otkazani, poput pozorišnih. Osim za publiku, ovo teško pada i onima koji su učesnici takvih događaja. Pa, ako već neke aktivnosti na koje smo navikli, ne mogu da nam obeleže i stvore sećanja na leto 2020, možda neki hobiji na koje smo zaboravili mogu. A mogu i da se rade u Srbiji. Glumac Uroš Mladenović ima rešenje za ovo leto.

"Verovatno će mi ovo leto obeležiti jedan hobi kome se, mislim, nisam dovoljno posvetio, a to je biciklizam. Generalno nisam neki ljubitelj bazena i Štranda, ali sam ljubitelj Novog Sada i Fruške gore, tako da planiram ovog leta na biciklu da obiđem veći deo Fruške gore i neka mesta i gradove u Vojvodini koji imaju kampove i koji su otvoreni za bicikliste. Imam opremu, u smislu vreće, podloške, šatora i imam društvo koje je raspoloženo za takvu avanturu. Meni će biciklizam i kampovi ovog leta biti beg od vrućine", kaže Uroš.

urosmladenovic png

Foto: privatna arhiva

Ipak, svi oni koji su ljubitelji mora i koji ne računaju leto ako nije bilo uz sunčanje i na pesku uz vodu, nadaju se da će bar do Crne Gore "skoknuti". A neki Crnogorci će letovanje provesti radno, jer se tokom karantina odmaralo. Srednjoškolka Irena Marković (18) kaže da to ne znači da se neće uživati, ali da će se znati prioriteti.

"Moj odmor je bio tokom ovog karantina gde sam se u potpunosti relaksirala i pročistila od svega. To znači da ću ovo leto provesti radno. Uvek se tu nađe neki momenat gde mogu izaći sa prijateljima, otići do plaže i tako dalje. Planiram da skupim neku solidnu sumu novca i da kupim motor i položim vozački ispit. To mi je velika želja, tako da ću ovog leta morati to da odradim. Neću da budem partibrejker, ali neće mi mnogo nedostajati neki događaji, žurke i koncerti. I ja kao i svako drugi volim da odem na žurku i dobar koncert, jer je to deo mladosti, ali sve se to da nadoknaditi", ističe Irena.

Definitivno je da će ovo leto u Srbiji biti drugačije od ostalih. Ako ništa drugo, bar sve planove moramo da prilagođavamo merama koje budu u tom trenutku. Za sve ono što volimo da radimo u ovom periodu, a čega možda neće biti, moramo da nađemo zamenu, bar do sledećeg leta kada većina stvari neće biti na stand by režimu.

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Rab: Malo ostrvo koje ne može da dosadi

Hrvatsko ostrvo Rab sjajan je izbor ako od letovanja očekujete mir, udobnost i savršen prirodni ambijent, bez puno noćnog provoda…

.

Letnji odmori sve više postaju luksuz

Leto je stiglo, a sa njim i planiranje godišnjih odmora i putovanja. Ove godine konačno nije u fokusu pandemija, te…

.

Neočekovani troškovi hit turističke sezone

Slučaj turista koji su rezervisali aranžmane u Egiptu za jun mesec, a kojima su agencije tražile dodatnih 127 evra po…

.

Korona naduvala cene smeštaja u Srbiji

Vlada Republike Srbije poslednjih je godina pozivala građane da letuju unutar granica naše države, pa za to delila i vaučere…

.

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer…

.

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo