...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

SKOBI: Umetnost prirode

03.08.2022.

Da li ste čuli za SKOBI? Ako niste, nije čudno, mada ćete verovatno čuti, jer u tom materijalu možda leži odgovor na mnoge ekološke probleme. O tom zanimljivom biomaterijalu, ali i mnogim drugim ekološkim rešenjima budućnosti, razgovaralo se na panel diskusiji u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru projekta "Biofabrika" koji organizuje udruženje Reaktor.

.

Za spas planete mora se promeniti naša svest, odnosno, percepcija prirode kao imovine koju posedujemo, umesto da smo joj partneri. Potpuno je nebitno ko smo i čime se bavimo. Ovde se, konkretno, govorilo o umetnosti i saradnji sa naukom. SKOBI je klasičan primer tog novog koncepta kojem težimo. Biomaterijal nastaje u simbiozi određenih bakterija i gljiva. U tom procesu nastaje i jedna vrsta celuloze, veoma upotrebljiva u različite svrhe, kaže Milana Rakić, biološkinja.

"To je posebna vrsta celuloze, različita od one koju proizvode biljke, prilično je čvrsta i elastična. Zahvaljujući tim karakteristikama, može da se koristi za pravljenje materijala koji podsećaju na papir, ali su nekako elastičniji od papira ali, možda i dugotrajniji", kaže Milana.

Njegova primena se još ispituje, ali bi možda mogao da zameni ambalažnu plastiku koja je veliki zagađivač. SKOBI je i veoma zgodan za stvaranje umetnosti. Adrien Ujhazi, vizuelna umetnica i direktorka ovog projekta, godinama već eksperimentiše sa tim materijalom.

scobiart800 jpg

foto: Reaktor

"Mnogo je ekonomičije da se proizvodi neka vrsta podloge za rad ili da se primeni u nekim drugim, alternativnim oblicima, poput vizuelne umetnosti. Dakle, može da se koristi i u tom nematerijalnom, spekulativnom odnosu, kroz neke eksperimente, kako bi se došlo do nekog interesantog rešenja. Na primer,da se istraži odnos bakterija i na koji način se to vizualizuje, poput fotografija, slika, ispod mikroskopa. Taj proces može da se prikaže, na primer, uz neke zvučne instalacije", navodi ona.

Problem sa SKOBIJEM, kao materijom za stvaranje, leži u tome što je neispitan i, kao prirodan, promenljiv je i osetljiv na spoljne uslove. To je otežavajuća stvar za njegovu komercijalnu eksploataciju, smatra gošća iz Holandije Aniko Van Nie, kustoskinja i galeristkinja, ali dodaje bi on svakako bio zanimljiv nekom profilu ljubitelja eko umetnosti kojih je sve više.

"Svakako mislim da je to dobra stvar i dobra prilika za kolekcionare da nabave radove sa specifičnim fokusom. Naročito zbog toga što možete da utičete na ljude i da im pokažete šta i na koji način može da se uradi sa tim materijalom u umetničkom smislu. Definitivno mislim da će biti uključeno sve više ljudi jer je kupovina ekoloških proizvoda trend.  Smatram da će biti više kolekcionara takve umetnosti  u budućnosti.”

I samo korištenje ovakvih materijala je već umetnički stav, odnosno, proizvod. Kako to izgleda uživo, možete videti u Kulturnoj stanici Svilara, gde su izloženi radovi učenika Umetničke škole "Bogdan Šuput". Pored ostalog, možete videti i interesantan SKOBI šešir koji je napravila Adrien Ujhazi.

M. Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija u umetnosti kao lisac u kokošinjcu

Nik Kejv, jedan od najvećih rok poeta današnjice, veoma je oštro reagovao na pesmu koju je, u "njegovom stilu", sastavio…

.

Prvo nauči da voliš sebe da bi mogao da voliš druge

Umetnica iz Novog Sada Vanja Ignjac Đukić završila je osnovne i master, a uskoro privodi kraju i doktorske studije na…

.

Drugačiji pogled na balkanski identitet

Mladi multimedijalni umetnik Stanko Gagrčin kreairao je digitalnu audio-vizuelnu instalaciju "Istočni greh" koja će uskoro na tržištu biti dostupna najpre…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

.

Nedeljni vodič od 14. do 20. novembra

Predstojeću sedmicu obeležiće Novosadski jazz festival, ali i brojne žurke i koncerti.

.

Konkurs za mlade umetnike

Birra Moretti brend i Galerija ŠTAB otvaraju konkurs "Birra Moretti Rising Stars" koji je namenjen mladim vizuelnim umetnicima koji žive…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo