...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

SKOBI: Umetnost prirode

03.08.2022.

Da li ste čuli za SKOBI? Ako niste, nije čudno, mada ćete verovatno čuti, jer u tom materijalu možda leži odgovor na mnoge ekološke probleme. O tom zanimljivom biomaterijalu, ali i mnogim drugim ekološkim rešenjima budućnosti, razgovaralo se na panel diskusiji u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru projekta "Biofabrika" koji organizuje udruženje Reaktor.

.

Za spas planete mora se promeniti naša svest, odnosno, percepcija prirode kao imovine koju posedujemo, umesto da smo joj partneri. Potpuno je nebitno ko smo i čime se bavimo. Ovde se, konkretno, govorilo o umetnosti i saradnji sa naukom. SKOBI je klasičan primer tog novog koncepta kojem težimo. Biomaterijal nastaje u simbiozi određenih bakterija i gljiva. U tom procesu nastaje i jedna vrsta celuloze, veoma upotrebljiva u različite svrhe, kaže Milana Rakić, biološkinja.

"To je posebna vrsta celuloze, različita od one koju proizvode biljke, prilično je čvrsta i elastična. Zahvaljujući tim karakteristikama, može da se koristi za pravljenje materijala koji podsećaju na papir, ali su nekako elastičniji od papira ali, možda i dugotrajniji", kaže Milana.

Njegova primena se još ispituje, ali bi možda mogao da zameni ambalažnu plastiku koja je veliki zagađivač. SKOBI je i veoma zgodan za stvaranje umetnosti. Adrien Ujhazi, vizuelna umetnica i direktorka ovog projekta, godinama već eksperimentiše sa tim materijalom.

scobiart800 jpg

foto: Reaktor

"Mnogo je ekonomičije da se proizvodi neka vrsta podloge za rad ili da se primeni u nekim drugim, alternativnim oblicima, poput vizuelne umetnosti. Dakle, može da se koristi i u tom nematerijalnom, spekulativnom odnosu, kroz neke eksperimente, kako bi se došlo do nekog interesantog rešenja. Na primer,da se istraži odnos bakterija i na koji način se to vizualizuje, poput fotografija, slika, ispod mikroskopa. Taj proces može da se prikaže, na primer, uz neke zvučne instalacije", navodi ona.

Problem sa SKOBIJEM, kao materijom za stvaranje, leži u tome što je neispitan i, kao prirodan, promenljiv je i osetljiv na spoljne uslove. To je otežavajuća stvar za njegovu komercijalnu eksploataciju, smatra gošća iz Holandije Aniko Van Nie, kustoskinja i galeristkinja, ali dodaje bi on svakako bio zanimljiv nekom profilu ljubitelja eko umetnosti kojih je sve više.

"Svakako mislim da je to dobra stvar i dobra prilika za kolekcionare da nabave radove sa specifičnim fokusom. Naročito zbog toga što možete da utičete na ljude i da im pokažete šta i na koji način može da se uradi sa tim materijalom u umetničkom smislu. Definitivno mislim da će biti uključeno sve više ljudi jer je kupovina ekoloških proizvoda trend.  Smatram da će biti više kolekcionara takve umetnosti  u budućnosti.”

I samo korištenje ovakvih materijala je već umetnički stav, odnosno, proizvod. Kako to izgleda uživo, možete videti u Kulturnoj stanici Svilara, gde su izloženi radovi učenika Umetničke škole "Bogdan Šuput". Pored ostalog, možete videti i interesantan SKOBI šešir koji je napravila Adrien Ujhazi.

M. Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 26. septembra do 2. oktobra

Navikavanje na jesenji period može da bude teško i depresivno, ali tu je gomila zanimljivih događaja koji će vam pomoći…

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. septembra

Došlo je vreme da se oprostimo od leta i dočekamo jesen koja nam stiže u petak, 23. septembra. Da lakše…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. septembra

Sredina septembra donosi nam događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja.

.

Nedeljni vodič od 5. do 11. septembra

Hladnije septembarsko vreme donosi nam mnogo interesantnih događaja u vidu svirki, festivala, žurki, seminara i projekcija filmova.

.

Nedeljni vodič od 29. avgusta do 4. septembra

Početak septembra donosi nam brdo zanimljivih događaja. Tu su filmski festivali, žurke, radionice, izložbe i muzički nastupi. Za svakog po…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. avgusta

Ova nedelja startuje u nešto slabijem ritmu, ali već od srede vas očekuju zanimljive žurke, svirke i festivali.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo