...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

Primedbe na rezultate konkursa za mlade

31.07.2020.

Nakon što je Ministarstvo omladine i sporta objavilo rezultate konkursa koji se odnose na unapređenje položaja mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je uradila bazičnu analizu rezultata, koja je ukazala na određene aspekte koji su problematični i koji otvaraju prostor za mnoga pitanja na koja bi Ministarstvo trebalo da odgovori.

.

Foto: Koms.rs

U pitanju su konkursi koji se odnose na finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade i programa "Mladi su zakon" i "Zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo mladih". Generalni sekretar KOMS-a Srđan Đorđević kaže da je ta organizacija već skretala pažnju na određene stvari u vezi sa konkursima. Jedna od njih je i to što rezultati konkursa kasne, te se realizacija svodi na manje meseci nego administracija, ali to nije najveći problem. 

"Sam proces je bio praćen netransparetnošću, zato što su organizacije dobijale obaveštenja da su prošle na konkursima i traženi su im ugovori, a na sajtu nismo imali javne rezultate. Kada su odluke postale javne, KOMS je, kao glas mladih, dobio veliki broj pritužbi od članica ali i onih koje to nisu, da obratimo pažnju na rezultate i da uradimo analizu. Između ostalog i da stupimo u kontakt sa Ministarstvom i da tražimo od poništenja konkursa do obrazloženja šta se u stvari dešava", kaže on.

checklista png

ilustracija: canva.com

Analiza je vršena kroz nekoliko kriterijuma, a celokupnu analizu možete pogledati ovde. Đorđević kaže da organizacije nisu imale službeni rok za žalbu i da u prvom mahu ni broj bodova nije bio objavljen. KOMS je analizirao dva konkursa, posmatrajući ono što je javno dostupno i ono što je na APR-u.

"Pre svega, veliki broj organizacija je iz Beograda, više od 65, odnosno, preko 70 odsto, čime je jasno da živimo u centralizovanoj zemlji i da su primat dobile organizacije iz glavnog grada. To druge organizacije stavlja u nepovoljni položaj. Imamo organizacije koje su osnovane nakon raspisivanja konkursa, imamo one koje su čitav niz godina pre dobijanja sredstava bile neaktivne. Organizacije koje nisu predavale finasijski izveštaj, dakle, u zakonskom su prekršaju, a povereno im je da realizuju projekte za unapređivanje položaja mladih", ističe Đorđević i dodaje da je jednoj organizaciji koja je osnovana nakon raspisivanja konkursa povereno pet miliona dinara.

"Mi ne možemo da kažemo da oni neće imati najbolji projekat, ali kada povežemo sve kriterijume: vidljivost, održivost i ostalo, bilo bi interesantno da dobijemo bodovanje i vidimo kako ta organizacija može da iznese projektne aktivnosti", zaključuje on.

mladizaposlenost png

Koordinatorka projekta u organizaciji Građanske inicijative Dejana Stevkovski kaže da je postala loša praksa da se značajna i dominantna sredstva dodeljuju udruženjima za koja nije moguće utvrditi isksutvo, potencijal i kapacitet.

"Udruženja koja nisu prepoznata u svojoj zajednici ili među ciljnom grupom i korisnicima, koja nisu doprinela ili učestvovala u iniciranju i sprovođenju promena, a vrlo često su osnovana neposredno pred objavljivanje konkusa, pa čak i nakon toga, u poslednje vreme sve više dobijaju podršku od strane različitih državnih organa. Jedan od najvećeih problema svakako je netransparentnost procesa odlučivanja. Očigledno je da objavljeni rezultati ukazuju samo na naziv podržanog udruženja i projekta, odobreni iznos sredstva, ali ključni nedostak je zapravo informacija o vrednovanju samog projekta od strane članova komisije, čija imena takođe često ne budu javno objavljeno", ističe ona.

Sagovornica Oradija dodaje i da je, kako bi se ovi izazovi prevazišli, a proces učinio transparentnijim, neophodno redovno pratiti i ocenjivati odobrene projekte, strateške dokumente i objavljivati izveštaje o tome.

"To je jediini način da se utvrdi da li su i u kojoj meri podržane aktivnosti dorinele unapređenju položaja ne samo mladih, već i druguh ranjivih kategorija", navodi Dejana.

Ova analiza je samo početna stepenica. U KOMS-u se vodi diskusija oko daljih koraka. Prema Đorđevićevim rečima, KOMS može da ukazuje, da kreira preporuke i da zahteva od Ministarstva omladine i sporta da se ovakve stvari ne dešavaju i da potpuno transparetno pristupe i daju uvid u bodovanje.

Od Ministarstva omladine i sporta još uvek nismo dobili odgovore na ove primedbe, ali ih uskoro očekujemo. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Kako je izgledao kosmos na tvoj rođendan

Položaj zvezda na dan rođenja bio je kroz istoriju povod za razna, više ili manje utemeljena verovanja. Sada ćete konačno…

.

Bitno je prihvatiti mogućnost pravljenja greške

Lako je odlučiti koji film želimo da pogledamo ili u kom kafiću ćemo popiti kafu. Međutim, koliko nam je proces…

.

Napravite sebi atmosferu

Ako spadate u one osobe koje i najmanji zvuk ometa da završe započeti posao, pronašli smo sajt koji će na sve…

.

Vredi pročitati: Juda

Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 

.

Savršena aplikacija za opuštanje

Imate li problema sa stresom, spavanjem, anksioznošću ili samo želite da vežbate jogu ili da meditirate? U takvim situacijama, složićete…

.

Građani retko odlučuju o sredstvima u kulturi

U toku je kampanja "1% za kulturu", koju je pokrenula grupa aktera sa domaće kulturne scene. Kako navode na zvaničnoj…

  • 14:00 Žali se upravi vodovoda
  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo