.
Trenutno
O tome se priča
 Jelena Mijatović
Društvo

Parkur: plemenito kretanje hrabrih

03.07.2015.

Iako bi mnogi rekli da je parkur ekstremni sport, upravo parkurovci takvu tvrdnju opovrgavaju sa rečenicom da je to samo veština plemenitog kretanja. Jedan od novosadskih parkur „kretača“ Petar Ivančević jedan je od malobrojnih koji može da ispriča kako parkur funkcioniše u Novom Sadu i u Srbiji. Prema njegovim rečima, ovim posebnim kretanjem kroz grad se bavi tek dvadesetak rekreativaca u Srbiji.

.

"U suštini, parkur je metod u kojem mi jačamo fizičke i psihičke osobine kojim se poboljšava kretanje", pojasnio je Ivančević.

Na pitanje zbog čega se to ne može nazivati ekspremnim sportom, Ivančević kaže da je parkur ekstreman onoliko koliko pojedinac želi da bude.

petarivancevic jpg

Foto: Petar Ivančević

"Svi skokovi koje radimo su manji, jer se od malih stvari počinje i kasnije postajete sve jači i efikasniji, pa možete i da skačete više", ispričao je on. Upravo je racionalnost i to koliko poznajete svoje mogućnosti rešenje i za eventualne povrede. Zbog toga je trening parkur kretača ponavljanje stvari koje mogu da se izvedu na bezbedan način.

"Moj trening se sastoji iz stvari koje mi ili idu ili ne idu. Ako sam savladao penjanje na malo veći zid, prelazim ili na skakanje sa malo veće visine i vežbam kako da to uradim što bezbednije  Sam sebe čuvam od povreda, a psiha nas čuva velikih visina", rekao je Ivančević. 

Svi koji u Novom Sadu žele da treniraju parkur, mogu se javiti putem Fejsbuk stranice "Parkur trening Novi Sad"

N.Š.

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska…
.
Ako ste ovaj muzički sastav nekada čuli uživo, znate zašto bi trebalo da ih slušate opet. Ako ih niste slušali uživo, ali ste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?