...
TRENUTNO12:00 - 13:20Leto na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Zimski raspust od sada u februaru

05.06.2015.

Zimski raspust će naredne školske godine biti u februaru, kako je odlučilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog ujednačavanja dužine polugodišta i zahteva škola iz planinskih predela, izjavila je danas pomoćnica ministra Snežana Marković.

.

"Prvo polugodište bilo je nesrazmerno kraće u odnosu na drugo i nije bilo dovoljno vremena za proveru znanja i ocenjivanje. Na početku godine vrši se provera znanja, znamo da se đaci obično u septembru vode na ekskurzije, pa decembar bude agonija i za nastavnike i za đake, tako da smo to želeli da promenimo", rekla je Snežana Marković agenciji Beta.

Prema novom kalendaru, zimski raspust počinje 1. februara i pošto se spaja sa Danom državosti, učenici će krenuti u školu 16. februara.

Snežana Marković je navela da se zimski raspust pomerio za februar i zbog većeg broja pristiglih zahteva seoskih škola, posebno Zlatiborskog okruga.

"Svedoci smo da je poslednjih godina zima jača u februaru u odnosu na januar, pa te škole u seoskim sredinama imaju mnogo veće troškove grejanja, a mnogim đacima je otežan put da dođu u školu", kazala je Marković.

Novi kalendar, predviđa i mini raspust od 31. decembra do 7. januara zbog Nove Godine i Božića.

"Na te slobodne dane imaju pravo svi zaposleni, većina firmi spaja te dane, pa smo ih i mi spojili. Biće to jedan mali predah, taman da se deca pripreme za finalne zadatke pred kraj prvog polugodišta", kazala je Marković.

Deca će imati i raspust zbog Uskrsa koji će se spojiti sa praznikom rada 1. maja, pa će se tako odmarati od 28. aprila do 3. maja. Predviđeno je da kao i prethodnih godina imaju mali raspust od tri dana u novembru.

"Možda se čini, ali ostao je isti broj dana za raspust kao i prethodnih godina, samo su drugačije raspoređeni", kazala je Marković.

Školska godina se, kao i do sada za srednjškolce završava 22. juna, a za učenike osnovnih škola 15. juna.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Za prvi tim potreban je kompletan igrač

Jedna od najjačih fudbalskih škola u našoj zemlji, pa i u regionu, škola koja je iznedrila mnoge velemajstore ove igre…

.

Škola tokom leta nije dobra ideja

Više od mesec dana traje pandemija koronavirusa, a vanredno stanje donelo nam je nova pravila i način života. Uz sektor…

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

.

Branka Bubanj: Znatiželja je glavni pokretač

Branka Bubanj je nastavnica u Osnovnoj školi Đorđe Natošević u Novom Sadu. Iako se bliži penziji, nadimak "sajber nastavnica"  govori da…

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Plesom kroz život

Iako je po obrazovanju diplomirani arhitekta, Neda Popović se dugo godina bavi plesom, scenskim umetnostima i koreografijom. Bogatu i uspešnu karijeru unapredila…

  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Bluegrass

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo