...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Zimski raspust od sada u februaru

05.06.2015.

Zimski raspust će naredne školske godine biti u februaru, kako je odlučilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog ujednačavanja dužine polugodišta i zahteva škola iz planinskih predela, izjavila je danas pomoćnica ministra Snežana Marković.

.

"Prvo polugodište bilo je nesrazmerno kraće u odnosu na drugo i nije bilo dovoljno vremena za proveru znanja i ocenjivanje. Na početku godine vrši se provera znanja, znamo da se đaci obično u septembru vode na ekskurzije, pa decembar bude agonija i za nastavnike i za đake, tako da smo to želeli da promenimo", rekla je Snežana Marković agenciji Beta.

Prema novom kalendaru, zimski raspust počinje 1. februara i pošto se spaja sa Danom državosti, učenici će krenuti u školu 16. februara.

Snežana Marković je navela da se zimski raspust pomerio za februar i zbog većeg broja pristiglih zahteva seoskih škola, posebno Zlatiborskog okruga.

"Svedoci smo da je poslednjih godina zima jača u februaru u odnosu na januar, pa te škole u seoskim sredinama imaju mnogo veće troškove grejanja, a mnogim đacima je otežan put da dođu u školu", kazala je Marković.

Novi kalendar, predviđa i mini raspust od 31. decembra do 7. januara zbog Nove Godine i Božića.

"Na te slobodne dane imaju pravo svi zaposleni, većina firmi spaja te dane, pa smo ih i mi spojili. Biće to jedan mali predah, taman da se deca pripreme za finalne zadatke pred kraj prvog polugodišta", kazala je Marković.

Deca će imati i raspust zbog Uskrsa koji će se spojiti sa praznikom rada 1. maja, pa će se tako odmarati od 28. aprila do 3. maja. Predviđeno je da kao i prethodnih godina imaju mali raspust od tri dana u novembru.

"Možda se čini, ali ostao je isti broj dana za raspust kao i prethodnih godina, samo su drugačije raspoređeni", kazala je Marković.

Školska godina se, kao i do sada za srednjškolce završava 22. juna, a za učenike osnovnih škola 15. juna.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Budimpešta kao prvi korak do svetskih univerziteta

U današnje vreme, već nakon završene osnovne škole pred decu se stavlja velika odluka i pitanje šta će, potencijalno, postati…

.

Smanjenje školarina nije milostinja već realnost

Nakon protesta u kojima su se studenti izborili za ostanak u domovima i nakon još jednog dobijenog ispitnog rokam, studenti…

.

Fotošop za početnike i stipendije za najbolje

Ukoliko vas zanimaju dizajn i digitalna umetnost i želite da naučite Photoshop, prijavite se na dvodnevni kurs “Photoshop – Mogućnosti…

.

Srednjoškolcima više odgovara onlajn sistem

Kako je život sa koronavirusom postao nova normalnost od koje svi jedva čekamo da pobegnemo, tako se i za septembar…

.

Za prvi tim potreban je kompletan igrač

Jedna od najjačih fudbalskih škola u našoj zemlji, pa i u regionu, škola koja je iznedrila mnoge velemajstore ove igre…

.

Škola tokom leta nije dobra ideja

Više od mesec dana traje pandemija koronavirusa, a vanredno stanje donelo nam je nova pravila i način života. Uz sektor…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo