...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Društvo / Obrazovanje

Zauzeli salu Rektorata BU

01.04.2016.

Aktivisti organizacije "Studentski front" zauzeli su u petak jednu od sala Rektorata Beogradskog univerziteta, zahtevajući odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima se, kako tvrde, ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem "sufinansiranja" po linearnom modelu obračunavanja školarina.

.

Najavljena reforma, prema njihovom mišljenju, predstavlja diskriminaciju studenata iz materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji.

Saopštavaju da je cilj zakonskih izmena dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.

Dalje objašnjavaju da je zauzimanje jedne od sala Rektorata još jedan korak u "odbrani autonomije" te institucije, koja je, kažu, više puta bila povređena.

To je, navode, bio slučaj i prilikom nedavnog gostovanja šefa delegacije EU Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, kada je došlo, tvrde, do hapšenja onih koji su na miran način protestvovali zbog toga.

Najavljuju dalju borbu svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija, koja se provodi "indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika EU i NATO pakta".

Blokadom Rektorata, poručuju iz te organizacije, obeležavaju i Dan studenata 4. april.

Izvor: RTV.rs

Možda te još zanima:

.

Teksas zabranjuje TikTok vladinim službenicima

Guverner Teksasa Greg Abot, zabranio je državnim agencijama da koriste TikTok na uređajima koje je im je vlada ustupila na…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo