...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

U pojedine škole sa ID karticom

02.09.2015.

U pojedine osnovne i srednje škole u Novom Sadu učenici će moći da uđu isključivo uz identifikacione kartice. Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama ranije je predložilo tu meru kako bi se sprečio ulazak nepoželjnih osoba u školska dvorišta i na taj način zaštitili učenici, ali i inventar škola.

.

Predsednik aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić kaže da ne može škola koja ima blizu dve hiljade učenika da prepozna svakoga po faci. Te kartice će sigurno doprineti boljoj kontroli.

Ali kako kaže Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić to neće potpuno rešiti problem ukoliko neko želi da preskoči ogradu ali su u  većini škola obezbedili video nadzor tako da će mnogo lakše doći do počinioca koji su ušli u školska dvorišta i načinili bilo kakvu štetu.

Najveći broj slučajeva vršnjačkog nasilja dešava se u školskim dvorištima, pa su identifikacione kartice način da ulazak u školu bude moguć isključivo učenicima koji je pohađaju. Sprečavanje ulaska osoba sa strane, pre svega narko-dilera, ključno je za bezbednost dece, ističu direktori škola.

Za identifikacione kartice iz gradskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara. Do kraja septembra one će biti podeljene učenicima deset osnovnih škola, a do kraja godine biće uvedene i u toliko srednjih škola. Ako se pokažu kao dobar metod povećanja bezbednosti dece, i preostale osnovne i srednje škole u Novom Sadu mogu očekivati uvođenje identifikacionih kartica naredne godine.

U Srednju tehničku školu "Mileva Marić Ajnštajn" za dva meseca biće uvedena dodatna mera bezbednosti, jer će na ulazna vrata biti postavljen skener. Kada je u pitanju pregled đačkih torbi, u Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja, kažu da se ta mera sprovodi po proceni direktora, te da je njihova preporuka da se to čini kvartalno.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Za prvi tim potreban je kompletan igrač

Jedna od najjačih fudbalskih škola u našoj zemlji, pa i u regionu, škola koja je iznedrila mnoge velemajstore ove igre…

.

Škola tokom leta nije dobra ideja

Više od mesec dana traje pandemija koronavirusa, a vanredno stanje donelo nam je nova pravila i način života. Uz sektor…

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

.

Branka Bubanj: Znatiželja je glavni pokretač

Branka Bubanj je nastavnica u Osnovnoj školi Đorđe Natošević u Novom Sadu. Iako se bliži penziji, nadimak "sajber nastavnica"  govori da…

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Plesom kroz život

Iako je po obrazovanju diplomirani arhitekta, Neda Popović se dugo godina bavi plesom, scenskim umetnostima i koreografijom. Bogatu i uspešnu karijeru unapredila…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo