...
TRENUTNO11:00 - 12:00Rodnopravnost

Društvo / Obrazovanje

U čemu se razlikuju zaposleni i frilens programeri?

21.03.2018.

Bavljenje programiranjem u Srbiji je u sve većoj ekspanziji. Pored "redovno" zaposlenog programera, ne tako nova pojava je frilens programer, osoba koja prihode ostvaruje pružanjem usluga jednom ili više poslodavaca, bez ugovora i prava na radni staž.

.

Foto: lynda.com

S obzirom na to da je Srbija peta država po broju frilens radnika u IT industriji u Evropi, dve studentkinje psihologije odlučile su se na istraživanje o razlikama između tradicionalnog zaposlenog programera i frilensa.

Osobine koje opisuju posao frilensera, poput fleksibilnog radnog vremena, samostalnog odlučivanja o poslovnim projektima i saradnji, navelo je studentkinje psihologije Milicu Vidović i Anđelu Cvetićanin da započnu istraživanje zajedno sa profesorom Borisom Popovim o individualnim razlikama između tradicionalno zaposlenih i frilens programera. Kako kaže Anđela, iako frilens postaje jedno od najčešćih vidova zaposlenja, prema dosadašnjim istraživanjima nema puno podataka o njihovim osobinama.

"Odlučili smo da se ovog puta usmerimo samo na programere, jer smatramo da je njihovo zanimanje u konstantnoj ekspanziji i da su im mogućnosti zaposlenja u struci velike, kako u kompanijama tako i na frilens platformama", objasnila nam je Anđela.

Prema podacima od pre nekoliko godina, Srbija je bila peta među zemljama Evrope po godišnjoj zaradi frilensera. Zbog toga je, kako kaže Milica, važno upoznati se bolje sa ovim oblikom zaposlenja i njegovim karakteristikama, pa su se odlučile da ispitaju individualne razlike koje se tiču osobina ličnosti i osobina vezanih za preduzetnicki duh.

programiranje

Foto: pexels.com

"S obzirom na to da preduzetništvo podrazumeva osobine poput inovativnosti i spremnosti ka preuzimanju rizika i proaktivnosti, pretpostavka je da će frilenseri imati takve osobine", rekla nam je Milica.

Jedan od programera frilensera Srđan Pajić kaže da ovakav način posla ima pozitivnih strana poput toga do možete da radite kad i gde hoćete, samo vam je potreban lap top ali da postoji i dosta problema.

"Sa druge strane ovaj poslao ne zahteva nikakav ugovor sa klijentima i samim tim ne možete imati uplaćeno zdravstveno ni penziono osiguranje. Ovakav način rada može biti dosta nepredvidiv jer se može desiti da u jednom trenutku radite na više projekata odjednom, a da u drugom nemate uopšte posla", kaže frilens programer.

Sa druge strane, iako frilenseri nemaju stalno zaposlenje, Milica kaže da su dosadašnja istraživanja pokazala da oni imaju veće zadovoljstvo poslom u Srbiji.

"U dosadašnjem istraživanju koja su se bavila ovo temom pokazalo je da frilenseri imaju veće zadovoljstvo poslom u Srbiji, da imaju veći nivo radne angažovanosti i da se razlikuju od tradicionalno zaposlenih po tim nekim osobinama a svrha našeg istraživanja je da vidimo da li se razlikuju po osobinama kao što su ekstraverzija, otvorenost ka iskustvu i tako dalje", rekla je Milica.

elegantthemes

Foto: elegantthemes.com

Iako frilenseri imaju fleksibilno vreme, samostalno biraju projekte, jedan od zaposlenih programera Robert Šandor kaže da njihovi projekti imaju dugoročan period rada, što celokupan posao stavlja na ozbiljniji nivo i dobijanje veće zarade.

"Postoje određena pravila u radu koji moraju da se ispoštuju, pogotovo ako se radi nešto što je malo bliže industriji. Zbog toga postoji malo veći inženjerski pristup u svemu tome i malo je ozbiljnije nego kada neko uzme da radi neki projekat koji radi dve, tri nedelje jer su ovo uglavnom projekti koji traju šest meseci  i duže. Postoje provere na mnogo više nivoa i sve dobija ozbiljniju priču u toku rada nekog projekta koji je dobro plaćen", objasnio je Robert.

Anđela i Milica su u fazi prikupljanja podataka i uskoro završavaju istraživanje. Frilenseri nemaju stalno zaposlenje dok zaposleni programeri nekad pri raspodeli poslova ne dobiju zadatak koji vole da rade. Koji način zaposlenja je bolji, uskoro će nam ove dve studentkinje otkriti a vi do tad, na osnovu naših sagovornika, procenite sami.

Prilog o ovoj temi preslušajte u emisiji "Pokretač" na podkastu Oradija.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Prijavite se za programerski hakaton

Studentsko takmičenje u programiranju, 5 dana na Javi, počinje sledećeg utorka (24. novembra) i održava se onlajn. Studenti će imati…

.

Kako na najlakši način doći do posla u IT industriji?

Iako je programiranje najperspektivnija profesija današnjice, u određenim IT kompanijama, na tradicionalan način, ovaj posao nije lako pronaći. Zbog toga,…

.

IT sajam zapošljavanja u Novom Sadu 20. i 21. aprila

IT sajam zapošljavanja i svetski poznati predavači u IT industriji okupiće novosadsku IT scenu 20. i 21. aprila u Master…

.

Ruby Level Up poziva programere

Bilo da ste početnik ili želite da naučite nešto više o programskom jeziku Ruby možete se prijaviti na dvodnevni intezivni…

.

Poziv za prijave na međunarodno takmičenje u programiranju

Studenti i srednjoškolci koji vole programiranje još uvek imaju vremena da se prijave na deveto međunarodno takmičenje u programiranju –…

.

Pokretanje biznisa lako uz dobar sajt

Ako ste nekada poželeli da pokrenete sopstveni biznis, ali ste ipak svaki put odustali jer ste bili nesigurni, nudimo sajt…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Rodnopravnost
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo