...
TRENUTNO17:20 - 18:00Gost O radija

Društvo / Obrazovanje

Studentska simulacija suđenja slučaja diskriminacije

15.12.2015.

Diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti jedan je od razloga zbog kojeg se građani najčešće obraćaju Povereniku za ravnopravnost, a upravo to je tema ovogodišnje studentske simulacije suđenja, čije je polufinale počelo danas u Upravnom sudu.

.

Za takmičenje se prijavilo 27 timova studenata osnovnih i master studija sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Srbiji, a u polufinale se plasiralo njih osam.

Oni će danas u Upravnom sudu u Beogradu simulirati suđenje o izmišljenom slučaju devojčice rumunske nacionalnosti kojoj nije omogućen logoped na maternjem jeziku. Svi oni će se naći i u ulozi tužilaca i u ulozi branilaca, a sudije te simulacije biće stručnjaci poput Bose Nenadić, Vide Petrović Škero, Vesne Petrović….

Dva najbolja tima plasiraće se u sutrašnje finale.

Jovana iz tima "Javori" sa Pravnog fakulteta u Beogradu kaže da su se ona i još troje njenih kolega prijavili, jer ih zanima tema diskriminacije i zaštite ljudskih prava koja je neraskidivo povezana sa diskriminacijom.

"Očekujemo da pobedimo, a i sam prolazak u polufinale je neki vid pobede", kažu u glas budući pravnici.

Njima će se danas u prvoj simulaciji suprotstaviti dve studentkinje tima "Breze" sa Fakulteta za pravne i poslovne studije iz Novog Sada. Kako kažu, na njihovom fakultetu su organizovane simulacije suđenja iz krivičnog i parničnog postupka.

"Ovo je još izazovnije, jer ima više timova, a i dobra je prilika za novo iskustvo. Zanima nas oblast diskriminacije i zaštite ljudskih prava i nadamo se pobedi", kažu njih dve.

Ovo je treća godina zaredom da institucija Poverenika, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, organizuje takvo takmičenje, a prethodnih godina teme su bile polna diskriminacija i diskriminacija LGBT osoba.

"Ovakva simulacija je specifičan vid pravne prakse, ali dobar način za postizanje društva sa nultom tolerancijom prema diskriminaciji", poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i zahvalila sudijama koje su izašle u susret i prihvatile inicijativu Poverenice o organizovanju takmičenja.

Napominjući da je ovogodišnja tema diskriminacija na nacionalnoj osnovi, Janković je poručila da su različitosti potencijal i bogatstvo, a "nikako izvor nesporazma ili mnogo strašnijih stvari".

Sudija i zamenica predsednika Upravnog suda Dušica Marinković istakla je da je taj sud, obezbedivši prostorije za takmičenje, želeo da pruži podršku naporima Poverenika da se unapredi sudska praksa u oblasti dikriminacije.

"Ovo je najbolji način da sagledate sa čim se sve sudije susreću, da savladate propise i steknete znanja i veštine koji su vam neophodni za bavaljenje sudijskom funkcijom", rekla je Marinković.

 

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Pravni fakultet optužen za diskriminaciju mađarskih studenata

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu maturanti čiji je maternji jezik mađarski diskriminisani su, jer ta ustanova krši važeće propise…

.

Sudnica na Pravnom fakultetu

Posebno opremljena sudnica otvorena je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde će ubuduće biti održavana prava suđenja u parnici.

.

Pucanj probudio maštu srednjoškolaca

Dan otvorenih vrata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu budućim studentima dočarao deo sadržaja koji Fakultet nudi.

.

Šta je za tebe AFŽ?

Anonimne Fantastične Žene! Ajteajmo na Feministički Žur! Ajmo Fenomenalne Žene! Ili - Autonomni Festival Žena! AFŽ nastaje kao otpor nasilju,…

.

Volonteri očistili Bećarac i Gradić

Međunarodni dan čišćenja planete Zemlje obeležen je i u Novom Sadu, gde su građani organizovano očistili Gradić u Petrovaradinu i…

.

Mladima je potrebna podrška i osnaživanje

Otvoren je konkurs za ambasadore OPENS-a. To su mladi ljudi koji će učestvovati u radu ovog saveza udruženja. Sa Olgom…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo