...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Pucanj probudio maštu srednjoškolaca

05.05.2015.

Dan otvorenih vrata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu budućim studentima dočarao deo sadržaja koji Fakultet nudi.

.

Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu juče je priredio Dan otvorenih vrata, u sklopu kampanje Upiši državni (www.upisidrzavni.rs), s ciljem da se budućim studentima dočara deo sadržaja koji Fakultet nudi. Oko 120 maturanata iz različitih gradova Srbije dočekali su dekan prof. dr Ranko Keča i prodekan za nastavu prof. dr Tatjana Bugarski.

ar3 jpg

Nakon dobrodošlice srednjoškolci su uživali u dvočasovnom interaktivnom programu - malom "vremeplovu" kroz celokupan krivični postupak, uz učešće aktera koji te funkcije obavljaju u praksi. Putovanje je počelo uviđajem Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Gorana Jovića, u prisustvu policajaca i krim-tehničara, gde su srednjoškolci imali priliku da vide kako teče uviđaj, kao se obezbeđuju dokazi, legitimišu svedoci, hvata osumnjičeni...

Nakon uviđaja, budućim studentima je profesor Ustavnog prava dr Slobodan Orlović približio sadržinu prava na pravično suđenje, što im je pomoglo da shvate položaj i prava osumnjičenog tokom davanja iskaza u istrazi pred tužiocem. Gosti su posetili predavanje iz Krivičnog prava prof. dr Branislava Ristivojevića, koji je na praktičnom primeru objasnio primenu instituta nužne odbrane.

ar2 jpg

Na sledećoj stanici, maturanti su prisustvovali simulaciji postupka za izdavanje dozvole za nabavljanje oružja u vezi sa slučajem ubistva koji su pratili, koju je uz pomoć samih srednjoškolaca izveo asistent Ratko Radošević. Poslednji u nizu bio je glavni pretres kojim je rukovodilo veće na čelu sa sudijom Vidojem Mitrićem. Na suđenju su izvedeni dokazi i izložene završne reči optužbe i odbrane. Srednjoškolci su se sa ulogom branioca upoznali kroz razgovor advokata Dragana Kapuna.

ar1 jpg

Na samom kraju, maturanti su mogli da neposredno razmene utiske i porazgovaraju sa svojim budućim profesorima i asistentima, kao i sudijama, tužiocima, advokatima i policajcima na koktelu, koji su svojim prisustvom obogatili studenti i članovi muzičke sekcije. Po reakcijama maturanata i njihovom interesovanju za program, moglo se zaključiti da su se školskim klupama vratili puni pozitivnih utisaka.

O radio

Možda te još zanima:

.

Muzika kao najbolji prijatelj

Svašta se na ovom svetu promenilo, ali ono što će sigurno zauvek ostati je istraživački duh svake mlade osobe i…

.

Pravni fakultet optužen za diskriminaciju mađarskih studenata

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu maturanti čiji je maternji jezik mađarski diskriminisani su, jer ta ustanova krši važeće propise…

.

Studentska simulacija suđenja slučaja diskriminacije

Diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti jedan je od razloga zbog kojeg se građani najčešće obraćaju Povereniku za ravnopravnost, a upravo…

.

Sudnica na Pravnom fakultetu

Posebno opremljena sudnica otvorena je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde će ubuduće biti održavana prava suđenja u parnici.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo