...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Studenti slabo informisani o svojim pravima

10.12.2015.

Svakog desetog decembra obeležava se usvajanje Univerzalne deklaracije o pravima čoveka, odnosno, Dan ljudskih prava. Tog dana se objavljuju statistike, izlažu argumenti o unapređivanju ljudskih prava i ukazuje se na probleme osetljivih grupa. Sa druge strane, pitanje je koliko poznajemo svoja prava kako bismo se za njih i borili. Žustre borbe za prava često su poticale od studenata. Upravo smo njih pitali, da li znaju da nabroje svoje prava.

.

Najvažnija prava studenata koja su utvrđena Zakonom o visokom obrazovanju su pravo na školovanje i objektivno ocenjivanje, zaštita od diskriminacije, podjednaki uslovi za studiranje za sve, ali i mogućnost da budu deo organa koji donose odluke o studentskom standardu. U anketi koju smo sproveli među studentima, niko od njih nije znao da taksativno navede svoja prava.

Jedni smatraju da u tom pogledu treba ukinuti overe semestra i prijave ispita i da se to ne treba plaćati, dok drugi misle da postojeća prava ne poštuju ni oni koji su ih doneli. 

"Sam univerzitet ne poštuje naša prava. Dakle oni javno donesu odluku o ukidanju plaćanja overe semestra i to bude u medijima i to na kraju niko ne ispoštuje. To treba da bude u okviru školarina", rekao nam je jedan od studenata. 

Studenti ističu da njihova prava nisu nigde vidljivo istaknuta, pa ih zbog toga i ne poznaju. Student ombudsman Lazar Ćosić, čija je nadležnost zaštita ljudskih prava, kaže da studenti ne znaju svoja prava jer ih se sete samo kada su oštećeni.

"Dok nas neko ne ošteti uopšte nemamo potrebu da se raspitamo o tome. Studenti malo brkaju postojeću situaciju, sve ono što im ne štima mešaju sa povredom svojih prava. Prava studenata su generalno regulisana Zakonom o visokom obrazovanju, kao i Statutima Univerziteta i fakulteta", objasnio je Ćosić.

Iako je tek mesec dana na svojoj dužnosti, Ćosić ističe da ga je za to vreme kontaktiralo desetak osoba koje su smatrale da su im prava ugrožena. Zbog postupaka koji su u toku, nije hteo da ih obrazloži, ali je istakao da su mnoga od prava studenata teško dokaziva.

"Generalno, kao i sva druga ljudska prava tako i studentska, to je sve prilično teško dokazivo. Sve što može da se uradi jeste da se razgovara i nađe zajedničko rešenje", pojasnio je Ćosić.

Sa druge strane, on kaže i da studenti nisu hrabri u isticanju povrede svojih prava.

"Nisam video slučaj da je na Univerzitetu bilo ozbiljnih povreda prava. Većina dolazi da se raspita o svojim pravima i o tome šta bi oni hipotetčki mogli da urade. Nemaju ljudi hrabrosti", upozorio je on.

Institucija ombudsmana na Novosadskom univerzitetu još nije zaživela, ali postoji volja i prostor, pa studenti u svakom momentu mogu da posete kancelariju ombudsmana na Pravnom fakultetu. Studenti su, međutim, složni u tome da im prava nisu dovoljno istaknuta. Oni smatraju da je dužnost Uprave da im obrazloži njihova prava.

Studenti su u anketi još istakli i to da se ipak trude da uče kako ne bi morali da koriste pravni sistem za koji smatraju da nije efikasan.

 Prava studenata

Najvažnija prava studenata koja su utvrđena Zakonom o visokom obrazovanju su:

-Prava i obaveze studenat na upis,

-Kvalitetno školovanje i objektivno ocenjivanje

-Blagovremeno i tačno informisanje o svim pitanjima koja se odnose na studije

-Aktivno učestvovanje u donošenju odluka

-Različitost i zaštitu od diskriminacije

-Samoorganizovanje i izražavanje sopstvenog mišljenja

-Povlastice koje su studentu zagarantovane njegovim statusom

-Podjednako kvalitetne uslove studija za sve studente

-Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina

-Da bira i da bude biran u studentski parlament i druge organe univerziteta i fakulteta.

Student ima pravo na žalbu u skladu sa statutom univerziteta i fakulteta ukoliko se prekši neko od prava studenata.

Obaveze studenata:

-Ispunjavanje nastavnih i predispitnih obaveza

-Poštovanje opštih akata fakulteta

-Poštovanje prava zaposlenih i drugih studenta na fakultetu

-Učestvovanje u donošenju odluka.


Sporna je, ipak, realizacija mnogih studentskih prava, kao što je njihovo aktivno učestvovanje u donošenju odluka koji se tiču samih studenata. Kao što se moglo čuti u anketi, studenti svoja prava ne umeju da navedu, ali su svesni da Zakonom propisane povlastice studenta ne postoje, budući da, iako su "na budžetu", moraju da plaćaju različite naknade.

 

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Novi zvuk u pet koraka

Novi zvuk u gradu njihov je nazaustavljivi moto. Beogradski sastav Artan Lili uspeo je ponovo da osveži svoj izraz namerno…

.

"Kosa" pola veka kasnije: Da li se nešto promenilo?

Kultno delo "Kosa" prevenstveno je bilo zamišljeno kao brodvejski pozorišni komad, ali je svoju punu slavu dobilo filmskom ekranizacijom, pod…

.

KOMS pokreće školu za buduće jutjubere

Jutjub godinama unazad predstavlja jedan od glavnih izvora informisanja mladih, ali i perspektivan prostor za razvoj karijere. Zbog toga je…

.

Medijske najave ratova plaše i ljute mlade ljude

Dva su događaja potresla globalnu i lokalnu političku scenu oko Nove godine. Ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija od strane američke…

.

Svaki građanin ima odgovornost

Vršnjačko nasilje predstavlja problem koji nije samo u školama, među vršnjacima, već problem zajednice generalno. Ovo je tema o kojoj…

.

Veštačka praksa je potrebna obrazovanju

Tim studenata iz Novog Sada nedavno je osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju u inovacijama u obrazovanju, održanom u Pekingu.…

  • 15:00 Album nedelje
  • 16:00 Superoperater
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo