...
TRENUTNO14:00 - 15:00Dnevna soba

Društvo / Obrazovanje

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

06.02.2024.

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama u Nemačkoj (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije, privatne kompanije).

.

Foto: Pixabay

Program stipendija podržava najširi spektar struka uz uslov da je predlog projekta u oblasti zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja, klimatskih promena ili obnovljivih izvora energije. Ciljna grupa su mladi istraživači i profesionalci - master diplomci (uz uslov da je diploma stečena u poslednjih pet godina ili master studenti pri kraju studija ili studenti doktorskih studija koji nisu pri kraju doktorskih studija), građani Srbije, sa znanjem nemačkog ili engleskog jezika. 

Za online prijavu su potrebni biografija, predlog projekta (minimum 3 strane sa opisom problema, metodologijom rada i očekivanim rezultatima), kopija diplome overena i prevedena kod sudskog tumača, pismo preporuke od univerzitetskog profesora i sertifikat ili potvrda o znanju nemačkog ili engleskog  jezika.

Preporuka, ali ne i obaveza, je da kandidat sam pronađe mentora i mentorsku organizaciju u Nemačkoj sa kojom će dogovoriti predlog projekta kao deo prijavne dokumentacije.

Dokumentacija treba da bude pripremljena na engleskom ili nemačkom jeziku. Prijave se uzimaju u obzir dva puta godišnje – 5. marta i 5. septembra. Nakon prvog kruga selekcije kandidata, izabrani kandidati se pozivaju na intervju koji se održava krajem septembra ili u oktobru. 

Početak stipendije je tri do četiri meseca nakon pozitivnog odgovora Komisije za izbor novih stipendista. Prvi mesec boravka podrazumeva kurseve nemačkog jezika, upoznavanje sa nemačkom kulturom i gradovima u organizaciji DBU fondacije, a ostatak u izabranoj organizaciji.

Iznos mesečne stipendije je 1.350 evra, kao i zdravstveno osiguranje, dok su troškovi istraživanja uglavnom pokriveni od strane host institucije.

Detaljnije informacije možete čuti na online info sesiji koju će na engleskom jeziku održati predstavnici Nemačke fondacije za životnu sredinu 6. februara u 17 časova, a kojoj pristupate putem Zoom-a.

A. K.


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studirajte u Francuskoj

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 7. marta od 15 do 18 časova. 

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

.

Stipendije Vlade Slovačke

Ministarstvo prosvete, nauke, istraživanja i sporta Vlade Republike Slovačke raspisalo je konkurs za dodelu međunarodnih stipendija. 

.

Prezentacija o školovanju u Francuskoj u Nišu

Francuski institut u Nišui će u sredu 6. decembra ugostiti dve predstavnice iz Campus France kancelarije. 

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 12:00 Rodnopravnost
  • 13:00 Šta se kuva?
  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo