...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Srednjoškolcima više odgovara onlajn sistem

11.08.2020.

Kako je život sa koronavirusom postao nova normalnost od koje svi jedva čekamo da pobegnemo, tako se i za septembar sprema novi model po kome će učenici osnovnih i srednjih škola moći da nastave školovanje. Različita su pravila za različite uzraste, ali postoji dilema oko školovanja onlajn, oflajn ili mešovitog sistema. Po ovom poslednjem bi učenici, recimo, teoriju slušali onlajn, a za vežbe i odgovaranja dolazili u školu. Zvanična potvrda se još uvek čeka.

.

Učenica "Pete gimnazije" u Beogradu Mina Lalović (17) kaže da je u karantinu navikla na onlajn školovanje. Prema njenim rečima, ona ima nekih mana. Na primer, lakše je prepisivati, ali kako kaže Mina, ko želi da uči, učiće, a ko želi da hvata krivinu, hvataće je i u školi. Ona smatra da je za sada bolja opcija onlajn.

"Najviše bih volela da pođemo u školu normalno i msilim da su potpuno glupe ove nove mere, ako budu takve. Čula sam da ćemo, kao, dve nedelje ići u školu, pa dve nedelje nećemo ili da ćemo se deliti po pola. To, po mom mišljenju, nema smisla. Opterećenje je sedeti pet sati sa maskom i rukavicama. Psihički je opterećujuće. Što se tiče onlajn škole, nemam ništa protiv", ističe ona.

Mina naglašava i da veliki broj učenika ne živi blizu svoje škole i mora da putuje, a najveći izvor zaraze je u prevozu.

Nastavnica u gimnaziji "Svetozar Marković" u Novom Sadu Milena Maričić kaže da je veoma važno na koji način će se nastava u školama odvijati i po kom modelu. Za sada imaju informacije iz medija, a do sada su radili putem različitih onlajn platformi.

"Mislim da je to model koji bi trebalo da se zadrži i od jeseni, s obzirom na to da mnoge škole nemaju dovoljno prostora da bi se na kvalitetan način održala nastava, koja podrazumeva propisane mere razmaka, distance i svega onogo što aktuelna situacija nalaže", ističe ona i dodaje da bi sistem koji je "pomešan" napravio novu situaciju, kojoj bi morali da se prilagođavaju i učenici i profesori.  

putovanjekorona jpg

Učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu Matej Petrik (16) kaže da mu je i te kako odgovarala onlajn nastava, jer je to bila ušteda vremena, pogotovo jer putuje do škole. Što se tiče mera, nije siguran da bi one mogle da se ispoštuju u oflajn sistemu.

"Gubio sam oko tri, četiri sata na autobuse kako bih mogao sve da stignem, uključujući i vannastavne aktivnosti. Ovako sam mogao sam da raspoređujem svoje vreme i generalno mi je bilo lakše da učim. I dalje mi nedostaje taj fizički aspekt škole, to da idem u školu i da se vidim sa ljudima", kaže on i dodaje da, gledajući kako na ulicama, gde su lakši uslovi za poštovanje mera, to nije uspelo, msili da se to neće ni u školama desiti.

Ono što je sigurno je da se od septembra učenici neće vratiti u potpuni oflajn sistem kakav je bio i pre korone, te će prilagođavanja sigurno biti. Učenicima se preporučuje dodatna briga o zdravlju i bezbednosti sebe i drugih, ukoliko dođe do oflajn nastave, koja je po mišljenju naših sagovornika, lošiji izbor.

Foto: Pexels.com

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Letnja festivalska ponuda preselila se u onlajn prostor

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava, različita kulturna dešavanja ipak su pronašla put do publike. I pored malog broja manifestacija koje…

.

Kako se pripremiti za nove rutine?

Studenti se uskoro vraćaju ispitnim rokovima i polaganju ispita. Nakon toga, stiže i nova akademska godina za koju se još…

.

AliExpress u Srbiji: Porudžbine upakovane u misteriju i strepnju

Onlajn kupovina posebno se razvila tokom pandemije koronavirusa. Gledajući sa zdravstvenog aspekta, onlajn kupovina je veoma bezbedna jer se obavlja…

.

Muzičari ozbiljno ugroženi pandemijom

Pandemija, vanredno stanje i karantin ostavili su velike posledice na društvo. Najpre zdravstveno, a onda i finansijski. Mnogi su bili…

.

Za prvi tim potreban je kompletan igrač

Jedna od najjačih fudbalskih škola u našoj zemlji, pa i u regionu, škola koja je iznedrila mnoge velemajstore ove igre…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo