...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Srednjoškolcima više odgovara onlajn sistem

11.08.2020.

Kako je život sa koronavirusom postao nova normalnost od koje svi jedva čekamo da pobegnemo, tako se i za septembar sprema novi model po kome će učenici osnovnih i srednjih škola moći da nastave školovanje. Različita su pravila za različite uzraste, ali postoji dilema oko školovanja onlajn, oflajn ili mešovitog sistema. Po ovom poslednjem bi učenici, recimo, teoriju slušali onlajn, a za vežbe i odgovaranja dolazili u školu. Zvanična potvrda se još uvek čeka.

.

Učenica "Pete gimnazije" u Beogradu Mina Lalović (17) kaže da je u karantinu navikla na onlajn školovanje. Prema njenim rečima, ona ima nekih mana. Na primer, lakše je prepisivati, ali kako kaže Mina, ko želi da uči, učiće, a ko želi da hvata krivinu, hvataće je i u školi. Ona smatra da je za sada bolja opcija onlajn.

"Najviše bih volela da pođemo u školu normalno i msilim da su potpuno glupe ove nove mere, ako budu takve. Čula sam da ćemo, kao, dve nedelje ići u školu, pa dve nedelje nećemo ili da ćemo se deliti po pola. To, po mom mišljenju, nema smisla. Opterećenje je sedeti pet sati sa maskom i rukavicama. Psihički je opterećujuće. Što se tiče onlajn škole, nemam ništa protiv", ističe ona.

Mina naglašava i da veliki broj učenika ne živi blizu svoje škole i mora da putuje, a najveći izvor zaraze je u prevozu.

Nastavnica u gimnaziji "Svetozar Marković" u Novom Sadu Milena Maričić kaže da je veoma važno na koji način će se nastava u školama odvijati i po kom modelu. Za sada imaju informacije iz medija, a do sada su radili putem različitih onlajn platformi.

"Mislim da je to model koji bi trebalo da se zadrži i od jeseni, s obzirom na to da mnoge škole nemaju dovoljno prostora da bi se na kvalitetan način održala nastava, koja podrazumeva propisane mere razmaka, distance i svega onogo što aktuelna situacija nalaže", ističe ona i dodaje da bi sistem koji je "pomešan" napravio novu situaciju, kojoj bi morali da se prilagođavaju i učenici i profesori.  

putovanjekorona jpg

Učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu Matej Petrik (16) kaže da mu je i te kako odgovarala onlajn nastava, jer je to bila ušteda vremena, pogotovo jer putuje do škole. Što se tiče mera, nije siguran da bi one mogle da se ispoštuju u oflajn sistemu.

"Gubio sam oko tri, četiri sata na autobuse kako bih mogao sve da stignem, uključujući i vannastavne aktivnosti. Ovako sam mogao sam da raspoređujem svoje vreme i generalno mi je bilo lakše da učim. I dalje mi nedostaje taj fizički aspekt škole, to da idem u školu i da se vidim sa ljudima", kaže on i dodaje da, gledajući kako na ulicama, gde su lakši uslovi za poštovanje mera, to nije uspelo, msili da se to neće ni u školama desiti.

Ono što je sigurno je da se od septembra učenici neće vratiti u potpuni oflajn sistem kakav je bio i pre korone, te će prilagođavanja sigurno biti. Učenicima se preporučuje dodatna briga o zdravlju i bezbednosti sebe i drugih, ukoliko dođe do oflajn nastave, koja je po mišljenju naših sagovornika, lošiji izbor.

Foto: Pexels.com

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Razumemo li se i bez reči?

Nije novina da je komunikacija slikom/videom odavno postala normalna, uobičajena i poželjna. Dokaz tome je i ekspanzija i popularnost TikToka,…

.

Nastava na fakultetima počinje po kombinovanom modelu

Studenti Univerziteta u Novom Sadu već godinu i po dana sva svoja predavanja odrađuju preko ZOOM-a i Google učionica. Početak…

.

Gejming zajednice zbližavaju ljude tokom pandemije

Pandemija koronavirusa u kojoj se već više od godinu dana nalazimo, pokazala se, pored svega drugog, kao savršeno okruženje u…

.

Zloupotreba tehnologije prenosi nasilje iz stvarnog sveta na internet

Mnogo toga je doneo 21. vek, između ostalog i razvoj tehnologija. Pandemija koronavirusa sve nas je preselila u digitalni svet,…

.

Onlajn nastup ne mora da bude preslikan koncert

Euforični pančevački duo, koji tvrdi da nema ljubavi u klubu, a da đuskanje ne pomaže, stiže u Novi Sad, ali…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo