...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Obrazovanje

Slovenija najatraktivnija za studente iz Srbije

03.02.2016.

Studiranje u Sloveniji podrazumeva klasičan evropski sistem u kojem dominira praksa u odnosu na teoriju, studentu se ostavlja dovoljno vremena za obaveze ili posao van fakulteta, univerziteti su opremljeniji a profesori aktuelniji. Potražnja za studiranjem u Sloveniji prevazilazi broj ponuđenih mesta, pa se studentima savetuje da budu što aktivniji u svojim organizacijama i fakultetima. Pročitajte šta kažu oni koji su tamo već bili. 

.

Sporazum o saradnji Srbije i Slovenije u oblasti obrazovanja potpisan je 2014. godine gde između ostalog piše i da građani Srbije mogu pohađati osnovno srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji kao i njihovi građani, što znači da mogu biti oslobođeni školarine. Studenti se međutim ipak više odlučuju na dve godine, semestar ili dva preko Erazmus mreže za razmenu studenata.

Prema saopštenju koje je stiglo sa Univerziteta u Sloveniji studenti iz Srbije se rado odlučuju na studiranje u ovoj državi. Protekle godine je tamo studiralo 30 studenata, a ove godine ima mesta za njih 125. Koordinator studentske razmene na Fakultetu tehničkih nauka Vladimir Todorović kaže da je interesovanje studenata veće u odnosu na mesta koja se nude.

"Ne možemo sad da kažemo da je studiranje tamo na nekom mnogo višem nivou u odnosu na naš, ali je svakako Univerzitet u Ljubljani bolje rangiran od našeg. Prednosti studiranja u Sloveniji, ili bilo kojem drugom evropskom univerzitetu jeste što naši studenti mogu da steknu neko drugačije iskustvo, drugačije profesore i nivoe studiranja", rekao je Todorović.

Postojeće mreže za razmenu studenata mogu u proseku da prihvate desetak studenata po godini, što je takođe izvan velikog interesa studenata. Studenti iz Srbije na raspolaganju imaju fakultet za socijalni rad, elektro inžinjering, zdravstveni faklultet, fakultet za administraciju, pomorstvo i promet, a kojih nema na ovdašnjim univerzitetima. Najprivlačniji su im fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički fakultet, filozofski, kao i ekonomski fakultet.

Studenti elektrotehnike odnosno programiranja takođe smatraju Sloveniju vrlo privlačnom. Student FTN-a Bojan Gajić studira na Fakultetu za 'matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), u Kopru.

"Upisao sam master studije u trajanju od dve godine iz oblasti Racunarstva i informatike (Racunalnistvo in informatika). Ovu mogućnost sam dobio preko SUNBEAM Erasmus Mundus programa razmene studenata. Život je ovde vrlo lagodan za studenta. Uz sve te subvencije i manjak briga oko nebitnih stvari (pogotovo birokratije), imamo prostora da se koncentrišemo na same studije i naravno druge ljude", rekao je Gajić.

Kako on još navodi predavanja na tom fakultetu su usklađena sa standardnim radnim vremenom od 8h do 16h. Petkom nijedan fakultet nema predavanja, kako bi studenti koji idu kući za vikend, imali dan više. Pritom, prema njegovom utisku to sve omogućava studentima, koji nemaju stipendiju ili dovoljno novca da se izdržavaju, da nađu posao i rade puno radno vreme, a da im se posao ne upliće u raspored predavanja.

Studentkinja doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka Olivera Đuričić završila je master ekonomije u Sloveniji, prema njenim rečima Ljubljana je potpuno podređena studentima i samim tim nešto slična Novom Sadu.

"Moj razlog odlaska u Sloveniju jeste što sam želela da vidim kako izgleda studirati u inostranstvu. Odlučila sam se da odem tamo jer je Ljubljana bila jako značajna destinacija za studente", istakla je Olivera.

Mirjana Spremo je deo svojih osnovnih i master studija provela na univerzitetu u Ljubljani na Fakultetu za društvene vede u okviru mreže Erasmus. Kako kaže, tamošnji univerzitet joj je pružio šansu da teorijsko znanje u potpunosti primeni u praktičnim delovima profesije.

"Dve stvari zbog kojih mislim da je dobro studirati tamo jeste to što studenti tokom studiranja bez obzira na koji se profil odlučili – doprinose nauci i njihovo mišljenje se vrednuje. Oni su cenjeni, prepoznati i rad tamo nije samo da biste položili ispit. Za razliku od studenata u Srbiji na ovom fakultetu se studenti pripremaju za tržište", navela je Mirjana

Na FTN-u ali i na drugim fakultetima svim studentima koji žele na razmenu preporučuju da svoj CV obogate aktivnostima van fakulteta, stručnim praksama i volontiranjem jer je to ono što presuđuje odobravanje stipendije i razmene čak i za Sloveniju.

Nataša Šaru natasasaru@gmail.com

 

Možda te još zanima:

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

.

Jedan profil za sve sajtove Infostud grupacije

Infostud grupacija uvela je jedinstveni Infostud profil koji će ti omogućiti pristup poslodavcima na svim njihovim sajtovima.

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo