...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Saradnja sa Kinom studentima donosi usavršavanje

21.09.2017.

Peti dijalog o politikama u obrazovanju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji će dovesti do potpisivanja Novosadske deklaracije, studentima našeg, ali univerziteta u okruženju, da svoje veštine i znanja usavršavaju na Dalekom istoku. Kako je za Oradio izjavio član organizacionog odbora konferencije Bojan Lalić, u srcu saradnje koju žele da dostignu nalazi se razmena znanja i studenata.

.

"Konkretna korist za naše studente biće to što će moći da provedu po jedan semestar na prestižnim univerzitetima u Kini, koji se nalaze među 100 najboljih u svetu, gde će moći da rade sa njihovim istraživačima, a to je od neprocenjive vrednosti. Ne možemo da pričamo ni o kakvoj finansijskoj koristi jer je ovo mnogo više od finansija", ukazuje Lalić.

Prema njegovim rečima Novosadska deklaracija je pokušaj da se put saradnje trasira.

"Sve ovo je skup dobrih ideja, a mi želimo dokument koji će te dobre ideje da uskladi i da koristimo sinergiju svih zemalja koji ovde učestvuju", kaže Lalić.

Profesor Viktor Nedević, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za međunarodnu saradnju i evropske integracije rekao je da je ovo  jedan od oslonaca za razvoj i saradnju u oblastima politika obrazovanja.

"Ovde je pripremljen jedan dokument koji će danas biti komuniciran i koji bi trebalo da dobije podršku svih država prisutnih i da u nastavku dijaloga bude potvrđen od svih država. Zvaće se Novosadska deklaracija, koja će da zacrta put dalje komunikacije između ovih država i put daljeg razvoja na različitim nivoima obrazovanja, ali sa najvećim fokusom na visoko obrazovanje", rekao je za Oradio Nedević.

Srbija je prošle godine donela strategiju u oblasti istraživanja i inovacija, nekoliko godina pre toga i strategiju u oblasti obrazovanja. Sada se radi na strategiji istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije Republike Srbije. Nedević kaže da bi ova strategija trebalo da bude završena u periodu od dve godine.

"Glavni cilj ove strategije je da se definišu one oblasti, one niše u našem društvu, u našoj privredi, koje bi zapravo bile glavne potporne tačke za ubrzan razvoj društva i da se uveže s onim što univerziteti produkuju. U tom smislu prepoznaće se tačno određene oblasti gde postoji već izgrađen kapacitet, ali, takođe i one oblasti koje mogu za jako kratko vreme da postanu relevantne i bitne", objasnio je Nedević.

Dvodnevni dijalog otvorila je premijerka Srbije Ana Brnabić izrazivši nadu da će ovaj dijalog doprineti boljem razumevanju i učvršćivanju saradnje jer intelektualna elita koja se okupila u Novom Sadu razume potrebu razmene znanja i iskustava.

"Rezultati dobre političke saradnje vidljivi su i u ekonomskom polju, oličeni u gradnji mostova, autoputeva, pruga. Želja nam je da zajedničkim radom poboljšamo uslova i saradnju u oblasti nauke i obrazovanja. Naš region je veliku pažnju posvetio implementaciji inicijativi 'Jedan pojas jedan put' i zato smo počeli reformu obrazovanja radi stvaranja mladih generacija koji kritički razmišljaju i koji su spremni za celoživotno učenje", dodala je ona.

"Mi želimo obrazovanje koje će podsticati preduzetništvo kao preduslov razvoja, ono obrazovanje koje će dati funkcionalno i primenjivo znanje. Preduzetništvo i inovacije doprineće bržem razvoju društva", rekla je Brnabićeva.

samit3 jpg

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio nadu da će zajednički rad na promociji dijaloga biti plodonosan jer je Kina među vodećim zemljama sveta.

"Srbija je ušla u reformu obrazovanja i to je naš ključni prioritet i zajednički cilj jer smo svesni činjenice da je obrazovanje uz nauku u funkciji održivog razvoja put ka opštem napretku društva", istakao je ministar.

Zamenik kineskog ministra prosvete Du Džanjuen je podsetio na hronologiju događaja inicijative "Jedan pojas, jedan put" i naglasio da je za proteklih pet godina došlo do značajne razmene studenata, te da je oko pet i po hiljada stranih studenata bilo u Kini i da je istovremeno oko 3.800 kineskih studenata bilo u Evropi.

U narednih pet godina, najavio je još hiljadu kineskih studenta koji će po ovom programu razmene posetiti evropske zemlje.

samit2 jpg

Pozdravljajući goste, rektor novosadskog univerziteta Dušan Nikolić je rekao da univerzitet pohađa 52.000 studenata, da u njemu radi 5.000 nastavnika i da nije slučajno baš Novi Sad izabran da bude domaćin ovakvog skupa. Rektor je kazao i da su se u Novom Sadu oduvek susretale različite civilizacije i kulture, te da je grad stasao u multietničko središte i zajednicu  sa bogatom akademskom zajednicom.

Ovaj najveći multilateralni skup u 2017. godini u Srbiji, okupio je predstavnike državnih delegacija, kao i univerziteta iz 17 zemalja, koji će razgovarati o nastavku saradnje i daljoj izgradnji kapaciteta na polju obrazovanja.

Dijalog je posvećen unapređenju prosvetne saradnje i modernizaciji obrazovne politike, poboljšanju kvaliteta obrazovanja i kompetenciji predavača, kao i reformi obrazovanja u inovacijama.

U dijalogu, pored Kine, učestvuju: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Češka.

J.Z./P.K.

Možda te još zanima:

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

AIESEC: Dobra prilika za sticanje iskustva

AIESEC je jedna od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, koja se bavi razvijanjem liderstva kod mladih, kroz volonterska i stručna iskustva…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Za suzbijanje seksulanog nasilja potrebni preventivni mehanizmi i bolja edukacija

Na Filozofskom fakultetu su predstavljeni rezultati istraživanja "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja" koje je…

.

Četiri godine studija fizike završio za tri, sa prosekom deset!

Dobitnik nagrade "Najbolji student Univeriziteta u Novom Sadu" za proteklu školsku godinu je Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo