...
TRENUTNO23:00 - 00:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Prekvalifikacija jača i od faksa

09.02.2015.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak odlučuju za prekvalifikaciju.

.

   Zahvaljujući prekvalifikaciji, posebno u nekoliko poslednjih godina, u Srbiji su mnogi došli do posla. Na to su se najčešće odlučivali oni koji imaju srednju stručnu spremu, a danas se i oni sa fakultetima odlučuju na ovaj korak. I sve to zarad pronalaženja posla, ali u inostranstvu.

   Najveći broj onih koji se odlučuju za prekvalifikaciju su bivši učenici medicinske škole, koji zbog tržišta menjaju profile. Verovali ili ne, na prekvalifikaciju se odlučuju i svršeni studenti medicine, kojima se, zbog toga što se prekvalifikacija radi na nivou srednje škole, ne priznaju ispiti.

   - Ne možemo da uradimo direktnu prekvalifikaciju sa fakultetskom diplomom, sa zvanja doktora na zvanje medicinske sestre. Prekvalifikaciju možemo da napravimo samo na osnovu završne srednje stručne spreme, kaže direktor Srednje medicinske škole "Dositej Obradović" Niko Mrđan.

   Posao u inostranstvu najlakše je naći sa diplomom medicinskog tehničara. Da broj onih koji odlaze u poslednje vreme sve više raste, potvrđuje i Aleksandra Ber Božić, direktorica Srednje medicinske škole "7. april", koja sve češće potpisuje potvrde koje su bivšim učenicima neophodne. Ona kaže da se nedeljno za potvrdu prijavi troje ili četvoro ljudi.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak, odlučuju na prekvalifikaciju.

Izvor: RTV (Vesna Spasojević)

Možda te još zanima:

.

Obuka za prekvalifikaciju mladih žena u IT sektor

Mlade žene koje žele da razviju svoj biznis u sferi informacionih i komunikacionih tehnologija mogu da se prijave na obuku…

.

Država stipendira prekvalifikaciju u IT sektor

Istraživanje Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokazalo je da postoji potreba za junior developerima u domaćoj IT…

.

Besplatne obuke za nezaposlene

Nezaposleni ste i voleli biste da idete na neku obuku, ali ne možete da je platite… Postoji rešenje! U Novom…

.

Kako se zaposliti i zaraditi na Internetu?

Udruženje Remiks iz Novog Sada tokom decembra organizovaće tri besplatne edukacije za mlade o zapošljavanju i zaradi na internetu, uz…

.

Pokrenuti biznis – hrabrost ili ludost?!

Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…

.

Veštačka inteligencija koja poboljšava CV-jeve

Da biste došli do posla danas nije dovoljno samo da ga dobro poznajete, već i da se predstavite na pravi…

  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 20:00 Music Mix by Majkić
  • 23:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo