.
Trenutno
Pesma dana
 Novinari O radija
Društvo / Obrazovanje

Prekvalifikacija jača i od faksa

09.02.2015.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak odlučuju za prekvalifikaciju.

.

   Zahvaljujući prekvalifikaciji, posebno u nekoliko poslednjih godina, u Srbiji su mnogi došli do posla. Na to su se najčešće odlučivali oni koji imaju srednju stručnu spremu, a danas se i oni sa fakultetima odlučuju na ovaj korak. I sve to zarad pronalaženja posla, ali u inostranstvu.

   Najveći broj onih koji se odlučuju za prekvalifikaciju su bivši učenici medicinske škole, koji zbog tržišta menjaju profile. Verovali ili ne, na prekvalifikaciju se odlučuju i svršeni studenti medicine, kojima se, zbog toga što se prekvalifikacija radi na nivou srednje škole, ne priznaju ispiti.

   - Ne možemo da uradimo direktnu prekvalifikaciju sa fakultetskom diplomom, sa zvanja doktora na zvanje medicinske sestre. Prekvalifikaciju možemo da napravimo samo na osnovu završne srednje stručne spreme, kaže direktor Srednje medicinske škole "Dositej Obradović" Niko Mrđan.

   Posao u inostranstvu najlakše je naći sa diplomom medicinskog tehničara. Da broj onih koji odlaze u poslednje vreme sve više raste, potvrđuje i Aleksandra Ber Božić, direktorica Srednje medicinske škole "7. april", koja sve češće potpisuje potvrde koje su bivšim učenicima neophodne. Ona kaže da se nedeljno za potvrdu prijavi troje ili četvoro ljudi.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak, odlučuju na prekvalifikaciju.

Izvor: RTV (Vesna Spasojević)

.
U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka…
.
Svako ko ide na fakultet ili provodi vreme sa nekim ko studira zna koliko mesec jun može da bude naporan.  Rezultati istraživanja…
.
Želite da naučite nešto kvalitetno, novo ali da je besplatno? Imamo sajt za vas. 
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?