...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Prekvalifikacija jača i od faksa

09.02.2015.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak odlučuju za prekvalifikaciju.

.

   Zahvaljujući prekvalifikaciji, posebno u nekoliko poslednjih godina, u Srbiji su mnogi došli do posla. Na to su se najčešće odlučivali oni koji imaju srednju stručnu spremu, a danas se i oni sa fakultetima odlučuju na ovaj korak. I sve to zarad pronalaženja posla, ali u inostranstvu.

   Najveći broj onih koji se odlučuju za prekvalifikaciju su bivši učenici medicinske škole, koji zbog tržišta menjaju profile. Verovali ili ne, na prekvalifikaciju se odlučuju i svršeni studenti medicine, kojima se, zbog toga što se prekvalifikacija radi na nivou srednje škole, ne priznaju ispiti.

   - Ne možemo da uradimo direktnu prekvalifikaciju sa fakultetskom diplomom, sa zvanja doktora na zvanje medicinske sestre. Prekvalifikaciju možemo da napravimo samo na osnovu završne srednje stručne spreme, kaže direktor Srednje medicinske škole "Dositej Obradović" Niko Mrđan.

   Posao u inostranstvu najlakše je naći sa diplomom medicinskog tehničara. Da broj onih koji odlaze u poslednje vreme sve više raste, potvrđuje i Aleksandra Ber Božić, direktorica Srednje medicinske škole "7. april", koja sve češće potpisuje potvrde koje su bivšim učenicima neophodne. Ona kaže da se nedeljno za potvrdu prijavi troje ili četvoro ljudi.

   Za jednog budžetskog studenta medicine, država godišnje izdvoji od 380 do 630 hiljada dinara. Ispostavilo se da su to sve češće bačene pare, jer dosta svršenih studenata odlazi u inostranstvo, ili se pak, odlučuju na prekvalifikaciju.

Izvor: RTV (Vesna Spasojević)

Možda te još zanima:

.

Obuka za prekvalifikaciju mladih žena u IT sektor

Mlade žene koje žele da razviju svoj biznis u sferi informacionih i komunikacionih tehnologija mogu da se prijave na obuku…

.

Država stipendira prekvalifikaciju u IT sektor

Istraživanje Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokazalo je da postoji potreba za junior developerima u domaćoj IT…

.

Besplatne obuke za nezaposlene

Nezaposleni ste i voleli biste da idete na neku obuku, ali ne možete da je platite… Postoji rešenje! U Novom…

.

Blogovanje i gejming legitimni poslovi u Kini

Bloomberg prenosi da će u Kini maturanti koji pokreću sopstveni posao, fokusiran na blogovanje ili gejming, sada biti klasifikovani kao zaposleni. 

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

.

LinkedIn nudi Al pomoć za pripremu intervjua

Ukoliko tražite posao tokom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo