...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Društvo / Obrazovanje

Participacija je pravo mladih

31.01.2024.

Participativno budžetiranje je demokratski proces koji omogućava stanovništvu da direktno odlučuje o tome kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta kroz postavljanje prioriteta. Na ovaj način građani, koji plaćaju porez i pune budžet, imaju prilike da sarađuju sa lokalnim vlastima i učestvuju u donošenju odluka, koje utiču na njihove živote. 

.

To je mehanizam koji uključuje različite ciljne grupe, kako bi predlagali prioritete trošenja zajedničkog novca, a uz to uči sve zainteresovane aktere kako da nadgledaju i prate proces potrošnje javnih sredstava, rekla ja omladinska radnica Gordana Adamov iz BUM-a.

Bečejsko udruženje mladih (BUM) predstavilo je "Vodič za implementaciju participativnog budžetiranja", koji je prvenstveno namenjen mladima i pažljivo vodi čitaoce kroz “recepte za participativno serviranje lokalnog budžeta po ukusu mladih”.

Gordana iz BUM-a objasnila je da vodič objašnjava osnovne pojmove poput lokalne samouprave, budžeta i javnog interesa. Dalje opisuje participativno budžetiranje i njegovu važnost, a nudi i smernice za čitanje lokalnog budžeta. 

bumtribinaoradio

Programska koordinatorka Krovne organizacije mladih Milica Borjanić kaže da je participativno budžetiranje važno jer kada znamo koliko odvajamo ukupno, onda ćemo znati i da li ta sredstava preraspodeljujemo na adekvatan način. Ona skreće pažnju i na ulogu aktivnog delovanja na lokalu.

"Ni jedna politika koja je doneta na nacionalnom nivou, pa se spušta n lokalni nivo nije dobra, po mom mišljenju. Treba da bude obrnuto. To je ono kako jedna politika, koja služi građanima, može da postane politika koja služi za primer i ostalim opštinama. BUM i Bečej su primer dobre prakse, pogotovo u ovom primeru participativnog budžetiranje", kaže Milica.

Ona dodaje i da, što se tiče participativnog budžeta, mi imamo neke prakse koje su dobre, ali i te kako ima prostora za poboljšanje.

"Mi te dobre primere vidimo i kroz uporedne prakse sa državama iz EU, kao što je EU dijalog sa mladima. Međutim, to i dalje nisu pravila i stanadard. To i dalje predstavlja volju neke organizacije. Dok ne dođemo do nivoa da su to standardi, dok ne bude postojala čvrsta volja i finansijska volja da se to realizuje, ne možemo reći da smo na zadovoljavajućem nivou. Imamo dobar početak, imamo volju i fenomenalne mlade aktiviste. Ja da sam u nekoj instituciji, ja bih samo slušala mlade", kaže Milica. 

bumtribinaoradio1

Član opštinskog veća za sport, omladinu i turizam Dane Mandić kaže da je njihova vizija i misija da utemelje priču o participativnom budžetiranju kod svih donosioca odluka. 

Delimično sam zadovoljan participacijom mladih. Kako možemo da ih motivišemo još više? Kroz Savete za mlade, kroz veću informisanost mladih o ovoj temi, kroz aktivno delovanje tela koja se nalaze u direktnoj ingerenciji za tu temu”, rekao je Dane Mandić. 

Državni sekretar Ivan V. Bošnjak iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ističe da je participativna politika poslednjih godina sve značajnija. 

"Ono čemu težimo je da se sve politike dešavaju mimo velikih centara. Budžetska participacija predstavlja zainteresovanost onih koji plaćaju porez za to kako se taj novac troši u zajednici. Udruženja građana u neposrednoj komunikaciji sa građanima i građankama, mogu da pomognu dosta i popune praznine u toj komunikaciji između donosioca odluka i građana. Ideja je da participatavno budžetiranje postane vrednost koju mladi prepoznaju", rekao je Ivan. V. Bošnjak.

Gordana Adamov je istakla i da je potreban jak civilni sektor koji će da zagovara uvođenje mehanizma participativnog bužetiranja u lokalnim samoupravama, ali i na nacionalnom nivou.

Vodič je nastao u okviru projekta "Ka većoj participaciji mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, koje sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz finansijsku podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije.

J. Božić

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Partnerstvo sa mladima za održiviju budućnost

Nedavno je Evropska komisija usvojila Akcioni plan za mlade - Youth Action Plan u spoljnom delovanju Evropske unije, za period…

.

Invaliditet je različitost, ne karakteristika

Život osoba sa invaliditetom pun je prepreka, ali ne zato što su osobe sa invaliditetom, već zato što društvo još…

.

Trening "Participacija mladih sa hendikepom"

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade iz Obrenovca, Kikinde i Subotice organizuje u januaru trodnevni trening…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo