...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu: Novi impuls popularizaciji nauke

20.06.2023.

Novosadski Naučni klub je deo mreže koju Centar za promociju nauke razvija širom Srbije. Glavni cilj kluba, je da kroz najrazličitije programe, od radionica do prezentacija, promoviše nauku i tehnologiju pripadnicima različitih generacija.

.

Iako se tek od početka septembra planira da klub bude otvoren svakodnevno, do sada je već bilo nekoliko aktivnosti. Organizovana je izložba „Životni ciklus Milutina Milankovića“, posvećena jednom od najznačajnijih srpskih naučnika 20. veka ali i prvi naučni kafe gde su novosađani mogli da razgovaraju sa naučnicima iz Izraela i Srbije. Sve to predstavlja uvod u programe koji će se održavati od jeseni, kaže koordinatorka kluba Jovana Pešić.

„Trudili smo se da osmislimo program tako da bude zanimljiv svim starosnim grupama, od najmlađih, koji su i najradoznaliji do onih starijih. Program podrazumeva razne multidisciplinarne i interaktivne formate poput radionica iz različitih naučnih oblasti. Biće organizovani i naučni kafei i predavanja naših kolega sa Univerziteta u Novom Sadu. ali i drugih univerziteta i naučno-istraživačkih institucija u državi. Biće tu i projekcija naučnih filmova, izložba, naučnih kvizova...“, kaže Pešić.

Prvi Naučni klub u Srbiji otvoren je u Leskovcu 2016. godine, a mreža se tokom godina polako širila, pa je ovaj novosadski već 13. po redu. Kako kaže koordinatorka programa Jovana Pešić, otvaranje kluba je dobra vest za sve novosađane jer je gradu falila institucija koja će se naukom baviti na jedan neformalniji način. 

„Upravo ti formati, poput naučno-popularnih predavanja ili naučnih kafea približavaju naizgled teško razumljive naučne teme, mladima ali i starijima koje interesuju različite naučne oblasti. Jedan od glavnih ciljeva kluba jeste da spoji  naučnike i mlade i da svi imamo priliku da učimo zajedno kroz poučne sadržaje. Na naučnim kafeima mladi imaju priliku da uče i razgovaraju otvorenije o nekim naučnim fenomenima i temama, u odnosu na predavanja na fakultetu“, kaže Pešić.

naucniklub1 jpg

Izložba „Životni ciklus Milutina Milankovića“

Svaki naučni klub je dizajniran tako da ima deo za naučne radionice ali i neformalni kutak za okupljanja i diskusije. Iako će program naučnog kluba biti namenjen svim starosnim grupama, veliki deo programa će biti namenjen mladima.

„Radim kao istraživač saradnik na PMF-u i u svakodnevnom sam kontaktu sa studentima na fakultetu. Iz nekog svog iskustva mogu reći da su mladi izrazito zainteresovani za nauku, naravno neki više, neki manje. Trudimo se da mlade kroz te programe još više zainteresujemo i motivišemo da se bave naukom“, poručuje ona.

naucniklub3 jpg

Otvaranje Naučnog kluba u KS Svilara

Decentralizovani pristup popularizaciji nauke jedan je od postulata Centra za promociju nauke. Upravo zato, programi „Naučnog kluba“ će se osim u „Svilari“ organizovati i u drugim kulturnim stanicama širom Novog Sada.

Foto: Centar za promociju nauke

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Volontiraj na 16. Festivalu nauke

Festival nauke, koji će biti održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, objavio je poziv za prijavu volontera.

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Otvoren poziv za talentovane mlade istraživače

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je šesti Poziv talentovanim mladim istraživačima-studentima doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački…

.

Projekti mobilnosti u opštem obrazovanju

Kao podršku predstavnicima i zaposlenima obrazovnih ustanova opšteg obrazovanja, zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima mobilnosti, Fondacija Tempus organizuje vebinar…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo