...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Novi studijski programi Univerziteta u Novom Sadu

08.03.2017.

Na Sajmu obrazovanja "Putokazi" možete da se raspitate o studijskom programu koji vas zanima, vidite šta sve postoji ili koji su novi studijski programi na koje možete da se prijavite. Obišli smo štandove svih fakulteta na Univerzitetu u Novom Sadu i raspitali se koji su to novi studijski programi.

.

Na Medicinskom fakultetu od nove školske godine počinje program Radiološka tehnologija. Nakon završenog programa Radiološke tehnologije studenti su sposobni da samostalno rukuju opremom prilikom snimanja magnetnom rezonancom, kompjuterizovanom tomografijom i drugim radiološkim snimanjima. 

"Studijski program je namenjen budućim studentima koji su završili srednju medicinsku školu ili gimnaziju i koji treba da se osposobe da rukuju opremom koja se koristi u radiološkoj tehnici. Oni su praktično posrednici između pacijenata i lekara koji dalje tumače te snimke koji su dobijeni uz pomoć primene raznih radioloških tehnika", kaže doktorka Iva Barjaktarović.

Na prijemnom za taj program polaže se biologija i fizika, ili biologija i zdravstvena nega. Prirodno matematički fakultet i Departman za biologiju prvi put će od septembra organizovati integrisan studijski program za profesore biologije.

"Od iduće jeseni će biti akreditovan novi studijski program Profesor biologije – integrisane studije, koji traje pet godina, pri čemu su četiri godine osnovnih studija i peta godina je master. To je sve integrisano zajedno, znači ne može da se završe studije pre pete godine zato što po novom zakonu, profesori ne mogu da rade u školi, ako nemaju master diplomu i onda smo mi uveli akreditovani program za profesore biologije", objašnjava nam studentkinja Iva Uzelac.

Filozofski fakultet otvorio je četiri nova studijska programa! To su osnovne i master studije Socijalnog rada, kao i dva master programa – Sociologija u socijalnoj zaštiti i Liderstvo u obrazovanju.

"U pitanju je odgovor Filozofskog fakulteta na ogromnu tražnju za zanimanjima iz domena socijalnog rada u Srbiji. Fakultet može da ponudi ove studijske programe, odnosno, da upiše prvu generaciju budućih socijalnih radnika, kao ljudi koji mogu da se zapošljavaju u ustanovama socijalne zaštite, nevladinim organizacijama koje su posvećene ljudima u stanju socijalne potrebe, u centrima za socijalni rad, gerontološkim centrima, centrima za decu bez roditlejskog staranja, da rade sa ljudima koji su marginalizovani, diskriminisani i tome slično", kaže Aleksej Kišjuhas sa Filozofskog fakulteta.

sajam obrazovanja putokazi

Na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu nedavno je otvoren studijski program Softversko inženjerstvo. Velibor Premčevski sa tog fakulteta kaže da je prednost ovog programa u tome što studenti od prve godine ulaze u srž problema i obučavaju se za budući posao, a fakultet sarađuje sa vodećim IT firmama.

"Prijemni ispit se radi iz matematike i postoji zbirka rešenih zadataka. Takođe, postoji na sajtu sekcija Elektronska nastava, na kojoj se nalaze video snimci koje su profesori editovali i postavljali koji bi olakšali đacima da polože prijemni ispit. Tu su pokrivene sve oblasti i bukvalno u detalje je objašnjen svaki zadatak ponaosob i đak kad pređe tu onlajn obuku može bez problema da položi ispit i ostvari, mogu slobodno reći, maksimalan broj bodova”, kaže Velibor.

Poljoprivredni fakultet otvorio je smer Agroindustrijsko inženjerstvo i tek dve generacije studenata slušaju predmete tog programa.

"To je nov smer na Departmanu poljoprivredne tehnike. On se bavi izučavanjem poljoprivrednih sušara, za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, silosne opreme, prerade voća i povrća. Predmeti koji bi trebalo da budu položeni za uslov za upis tog smera bi bili biologija ili matematika, ali uglavnom studenti biraju biologiju. Ima 25 budžetskih mesta i prima se 30 studenata” , objašnjava nam Aleksandar Letić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Na Fakultetu tehničkih nauka neće biti novih studijskih programa, ali će načini polaganja prijemnog ispita biti malo promenjeni. Za upis na Arhitekturu ranije se polagala prostorna kompozicija, crtanje i test, a sada se polaže samo test opšte kulture za koji maturanti imaju i literaturu. Novosti vas očekuju i na prijemnom za Građevinu.

"Promenjen je od ove godine prijemni ispit za Građevinu, zbog slabe zainteresovanosti maturanata iz stručnih škola, jer su se bojali te čuvene matematike. Od ove godine su uveli da mogu da biraju između dve opcije – mogu da polažu samo ispit iz matematike ili da polažu prijemni ispit koji se sastoji iz dva dela, da pola bodova nosi matematika, a pola bodova test opšte kulture vezano za građevinu", objašnjava nam Jelena Garunović sa Fakulteta tehničkih nauka.

Postoje i master studije na nivou Univerziteta, a koje mnogi zaboravljaju! To su studije Menadžmenta u sportu, Preduzetništva, Primenjene statistike i Forenzike. Za studije Forenzike ne postoji prijemni, već da se rang lista formira na osnovu uspeha na osnovnim studijama i dužine studiranja.

"Tako je napravljen da ima više modula – u pitanju su forenzička biologija, forenzička hemija i materijali, digitalna forenzika, saobraćajna forenzika i opšta forenzika. U ovoj školskoj godini imamo 14 upisanih studenata, a konkurs je raspisan za 25 studenata", kaže Nataša Hrabovski iz kancelarije za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Sajam obrazovanja "Putokazi" traje još danas (sreda 8. mart) na Novosadskom sajmu, a tu možete da se raspitate o programima srednjih škola ili fakulteta koji vas zanimaju.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Sajam obrazovanja u Beogradu

Sajam EduFair biće održan 10. marta u Beogradu u hotel Metropol. U vremenu u kome tehnologija munjevito napreduje, pa time menja…

.

Bogat koncertni program u Hali 2

U narednih par meseci, u Hali 2 Novosadskog sajma biće održano nekoliko vrlo zanimljivih koncerata namenjenih žanrovski veoma različitoj publici.

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

.

Atheist Rap slavi 35 godina rada koncertom u Hali 2

Legendardni novosadski bend Atheist Rap obeležiće 6. aprila sledeće godine 35 godina aktivnog sviranja koncertom u Hali 2 Novosadskog sajma. 

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo