...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Nemačka - akademska oaza

10.12.2014.

O samom kvalitetu studija govori činjenica da je na više od deset univerziteta preko 200 hiljada inostranih studenata, gde većina studira na engleskom jeziku, što Nemačku čini akademskim izuzetkom u Evropi.

.

   Kao jedna od najinteresantnijih destinacija za studentske razmene i stručne prakse prema proceni studenata iz Srbije po svemu sudeći je Nemačka. Pored master i doktorskih studija, gde se zahteva poznavanje nemačkog jezika na akademskom nivou, ova zemlja nudi i letnje škole učenja jezika, internacionalne jednosemestralne studije i stručne prakse.

   O samom kvalitetu studija govori činjenica da je na više od deset univerziteta preko 200.000 inostranih studenata, gde većina studira na engleskom jeziku, što Nemačku čini akademskim izuzetkom u Evropi.

   Pored toga, kako pišu novine 24 sata, Nemačka je odobrila besplatno studiranje za sve studente iz Srbije, a prosečna stipendija koju studenti mogu da dobiju iznosi 1.000 evra.

   U Srbiji, nemačke institucije pomažu svojim stipendistima da studije nastave u Nemačkoj, a jedna od njih je i studentkinja Fakulteta političkih nauka iz Beograda Marina Bulatović. Ona je preko fonda organizacije Konrad Adenauer Stiftung dobila master studije u Bonu, gde je na programu „European studies governance and regulation“ pri institutu Center for European Integration na univerzitetu u bivšem nemačkom glavnom gradu.

   - Program je na engleskom, jer je internacionalni, traje godinu dana, a dobila sam 1000 evra da mesečno pokrijem troškove za stan, dok od njih imam pokrivenu školarinu, zdrastveno osiguranje i put, rekla je Marina Bulatović za O radio iz Bona.

   Pored Konrad Adenauer fondacije, studente iz Srbije potpomažu i Friedrich Naumann kao i Heinrich Boll fondacija. Sa druge strane veliki broj stipendija se može naći i preko DAAD-a odnosno German Academic Exchange Service. Oni finansiraju različite programe od osnovnih do doktorskih studija, ali i letnje škole nemačkog jezika.

   Organizacija Bayhost jedna je od najinteresantnijih kada je reč o letnjim školama za učenje nemačkog jezika, a više o tome možete pronaći na njihovoj veb stranici.

   Kada je reč o stručnim praksama u Nemačkoj, „Fondacija Dr Zoran Đinđić“ nudi uspešnim studentima prakse u prestižnim nemačkim kompanijama, bankama i preduzećima. Jedna od stipendistkinja ovog fonda, studentkinja master komunikologije i novinarka Radio televizije Vojvodine Sanja Kljajić, svoju praksu je provela u Dojče Vele kompaniji. Ona je četiri meseca radila u redakciji Dojče Vele radija i usavršavala svoje novinarsko znanje.

   O svom životu u bivšem glavnom gradu Nemačke, Bonu, Sanja je pričala veoma uzbuđeno, a plašila se da je taj drugačiji život u odnosu na ovaj u Srbiji ne razmazi previše.

   - Naučite nešto potpuno drugačije, kao što je snalaženje u novoj sredini i u drugačijem poslovnom okruženju. Da ne spominjem da su to daleko bolji uslovi, a plata veća izjavila je Sanja za O radio.

   Kako to izgleda i koja su iskustva ranijih stipendista ove fondacije i za koju su se stručnu praksu odlučili, pogledajte ovde.

   Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

Promocija programa stipendija Nemačke fondacije za životnu sredinu

Promocija programa stipendija Nemačke fondacije za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) biće održana u ponedeljak, 19. juna 2023.…

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

1899: Nova serija koju potpisuju tvorci "Mraka"

Ljubitelji uvrnute Netfliksove serije "Mrak" ("Dark") o putovanju kroz vreme uskoro će imati priliku da gledaju i njen nastavak, pod…

.

Kako se organizuju mladi u Nemačkoj?

Hildenštajn, grad od oko sto hiljada stanovnika u nemačkoj državi Donja Saksonija, može da se pohvali jednim alternativnim kulturnim centrom…

.

Oko 3,8 miliona Nemaca živi bez interneta

Internet je odavno neizostavni deo svakodnevnog života i većina ljudi vezana je, na primer, za svoje pametne telefone. Izuzeci su…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo