...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Nemačka - akademska oaza

10.12.2014.

O samom kvalitetu studija govori činjenica da je na više od deset univerziteta preko 200 hiljada inostranih studenata, gde većina studira na engleskom jeziku, što Nemačku čini akademskim izuzetkom u Evropi.

.

   Kao jedna od najinteresantnijih destinacija za studentske razmene i stručne prakse prema proceni studenata iz Srbije po svemu sudeći je Nemačka. Pored master i doktorskih studija, gde se zahteva poznavanje nemačkog jezika na akademskom nivou, ova zemlja nudi i letnje škole učenja jezika, internacionalne jednosemestralne studije i stručne prakse.

   O samom kvalitetu studija govori činjenica da je na više od deset univerziteta preko 200.000 inostranih studenata, gde većina studira na engleskom jeziku, što Nemačku čini akademskim izuzetkom u Evropi.

   Pored toga, kako pišu novine 24 sata, Nemačka je odobrila besplatno studiranje za sve studente iz Srbije, a prosečna stipendija koju studenti mogu da dobiju iznosi 1.000 evra.

   U Srbiji, nemačke institucije pomažu svojim stipendistima da studije nastave u Nemačkoj, a jedna od njih je i studentkinja Fakulteta političkih nauka iz Beograda Marina Bulatović. Ona je preko fonda organizacije Konrad Adenauer Stiftung dobila master studije u Bonu, gde je na programu „European studies governance and regulation“ pri institutu Center for European Integration na univerzitetu u bivšem nemačkom glavnom gradu.

   - Program je na engleskom, jer je internacionalni, traje godinu dana, a dobila sam 1000 evra da mesečno pokrijem troškove za stan, dok od njih imam pokrivenu školarinu, zdrastveno osiguranje i put, rekla je Marina Bulatović za O radio iz Bona.

   Pored Konrad Adenauer fondacije, studente iz Srbije potpomažu i Friedrich Naumann kao i Heinrich Boll fondacija. Sa druge strane veliki broj stipendija se može naći i preko DAAD-a odnosno German Academic Exchange Service. Oni finansiraju različite programe od osnovnih do doktorskih studija, ali i letnje škole nemačkog jezika.

   Organizacija Bayhost jedna je od najinteresantnijih kada je reč o letnjim školama za učenje nemačkog jezika, a više o tome možete pronaći na njihovoj veb stranici.

   Kada je reč o stručnim praksama u Nemačkoj, „Fondacija Dr Zoran Đinđić“ nudi uspešnim studentima prakse u prestižnim nemačkim kompanijama, bankama i preduzećima. Jedna od stipendistkinja ovog fonda, studentkinja master komunikologije i novinarka Radio televizije Vojvodine Sanja Kljajić, svoju praksu je provela u Dojče Vele kompaniji. Ona je četiri meseca radila u redakciji Dojče Vele radija i usavršavala svoje novinarsko znanje.

   O svom životu u bivšem glavnom gradu Nemačke, Bonu, Sanja je pričala veoma uzbuđeno, a plašila se da je taj drugačiji život u odnosu na ovaj u Srbiji ne razmazi previše.

   - Naučite nešto potpuno drugačije, kao što je snalaženje u novoj sredini i u drugačijem poslovnom okruženju. Da ne spominjem da su to daleko bolji uslovi, a plata veća izjavila je Sanja za O radio.

   Kako to izgleda i koja su iskustva ranijih stipendista ove fondacije i za koju su se stručnu praksu odlučili, pogledajte ovde.

   Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Sandra Maksimović: samoinicijativa je ključ

Ove godine, zahvaljući Fondaciji Zoran Đinđić 20 stipendista dobilo je priliku da provede tri do šest meseci na stručnoj praksi…

.

Andy Stevens: "Padeži su teški"

Ako je verovati statistici, sve veći broj mladih iz Srbije, odlazi u inostranstvo da živi. Kod našeg sagovornika međutim, situacija…

.

Ritam između sveta i zapada

Burnt Friedman održao je muzičku radionicu u Novom Sadu na kojoj je odgovarao na ključna pitanja današnje muzičke prakse sa…

.

Više od hiljadu izbeglica spava na otvorenom

Prema poslednjim podacima u Srbiji trenutno boravi oko sedam hiljada izbeglica, od čega je više od pet hiljada u centru…

.

Prvo učenje jezika, pa posao u Nemačkoj

Veliki broj mladih lekara i zdravstvenih radnika šansu da radi i zaradi, privremeno ili trajno, vidi u odlasku u Nemačku.…

.

Stipendije, studije i prakse u Nemačkoj

Ukoliko želite da studirate ili radite praksu u Nemačkoj, postoji nekoliko institucija preko kojih to možete da ostvarite.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo