...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Naučite posao u inostranim firmama

20.04.2017.

Erasmus za mlade preduzetnike je program Evropske komisije uz pomoć koga svi oni koji imaju razvijen biznis plan imaju mogućnost da pola godine uz pokrivene troškove borave u nekoj od evropskih država, u preduzeću koje se bavi istom ili sličnom delatnošću. Program mogu da koriste svi, nezavisno od godina i stepena obrazovanja, bilo da su studenti, nezaposleni ili već imaju svoje preduzeće, koje po propozicijama programa mora biti mlađe od tri godine.

.

Foto: thomaswooldridge.com

Zbog imena, ovaj program najčešće se poistovećuje sa programom mobilnosti studenata Erasmus mundusom, međutim sem imena i mobilnosti, nemaju drugih zajedničkih karakteristika. Cilj Evropske komisije, kao pokretača, bio je da napravi program za mobilnost preduzetnika koji će biti prepoznatljiv pa otud Erasmus u imenu. Član projektnog tima Erasmusa za mlade preduzetnike Vladimir Nikić, koji u novosadskom Poslovnom inkubatoru posreduje i pomaže u prijavljivanju, kaže da je osnovna ideja da preduzetnici ili oni koji žele to da postanu provedu određeni period na usavršavanju u nekoj od kompanija u inostranstvu, ali i da naše kompanije ugoste nekoga iz drugih zemalja.

"Taj period može biti od mesec dana do šest meseci. Troškovi boravka su pokriveni na način da je programom definisana mesečna naknada koju mladi preduzetnik dobija i to je definisano za svaku zemlju posebno. To znači da nisu pokriveni pojedinačno troškovi puta, smeštaja i hrane već dobijate fiksni iznos u koji treba da se uklopite. On je otprilike toliki da pokriva osnovne troškove života, dakle nećete zaraditi, a kreće se od 540 evra, kolika je mesečna nadoknada za Albaniju do 1.100 evra, što je mesečna nadokanada za Norvešku", objašnjava Vladimir.

vladimir nikic

Vladimir Nikić

Oni koji žele da učestvuju treba da naprave svoj profil na sajtu erasmus-enterpreneurs.eu koji sadrži biznis plan na engleskom jeziku i CV. Kada evaluatori ocene profil kao ispravan, osoba dobija mogućnost da pretražuje bazu firmi na sajtu. Vladimir kaže da što je bolje, detaljnije i pažljivije profil popunjen, veća je šansa da potencijalni domaćin pozitivno odogori na želju onoga ko se prijavljuje.

"Ukoliko pronađete kompaniju koja vam zvuči interesantno, možete direktno preko platforme da je konaktirate, ukratko se predstavite i ponudite da dođete kod njih na razmenu. Ukoliko su oni saglasni da budu domaćini, postoji samo nekoliko koraka koji se takođe obavljaju preko elektronske platforme, nakon čega se potpisuje ugovor, dobijate prvi novac i odlazite na razmenu. Bitno je napomenuti da ukoliko na paltformi mladi preduzetnik ne pronađe domaćina, on može na internetu da pronađe odgovarajuću firmu i da je kontaktira pa ukoliko sve izdogvaraju ta firma može naknadno da se prijavi i da se na taj način povežu, to je takođe stvar dogovora", kaže on i dodaje da je ovo win-win situacija i za onog koji dolazi i za kompaniju koja je domaćin.

"Oni dobijaju mladog preduzetnika, osobu koja će im pomoći u rešavanju svakodnevnih problema u kompaniji, koja će dati informacije o lokalnom tržištu s kog dolazi, što je posebno značajno za firmu koja planira izlazak na određeno tržište. S druge strane, onaj koji dolazi stiče iskustva koja su vrlo dragocena. Već pri prijavljivanju popunjavate dokument kojim se definiše koju će vrstu poslova mladi preduzetnik obavljati tokom boravka u toj kompaniji u inostranstvu, dakle ne boravite vi tamo da idete po burek ili da budete neko ko sa strane stoji kako ne bi smetao, nego imate vrlo konkretne zadatke", dodaje Vladimir.

bilja

Biljana Savić

Poslovni inkubator iz Novog Sada do sada je na ovaj način poslao više od trideset mladih preduzetnika u Španiju, Grčku, Italiju... Jedna od onih koje su kroz ovaj proces uspešno prošle je Biljana Savić koja je nekoliko meseci provela u španskom gradu Mursi, u firmi koja se bavi prodajom nakita, jer se i sama iz hobija bavi istom delatnošću. Ona kaže da je domaćinu na raspolaganje stavila svoje znanje stranih jezika, pomagala je i oko uređivanja sajta, a za uzvrat je od njih dobila druga korisna znanja. Menadžment joj je bio na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice koje je imala.

"U saradnji sa njihovim programerima, naučila sam da pravim svoj sajt, stekla sam programersko iskustvo, naučila kako da izaberem template, kako da postavljam svoje fotografije i da uređujem sajt. Naučila sam kako funkcioniše e-trgovina i Google Analytics. Pored toga, upoznala sam mnogo ljudi, što omladinaca, što starijih i lepo sam se uklopila sa njima. Meni taj njihov duh i temperament jako odgovaraju, a plus mi je bio i što znam španski jezik, pa sam lako mogla da komuniciram i sa onima koji nisu znali engleski. Bilo mi je žao kada sam shvatila da se približilo vreme povratka, međutim sa mnogima sam i danas u kontaktu", kaže Biljana.

erasmus

Erasmus za mlade preduzetnike prilika je, kako kaže Vlada Nikić, da se ode u neku zemlju u kojoj ekonomija funkcioniše drugačije, u kojoj postoje drugačija pravila u poslovanju i u kojoj možete ostvariti ozbiljne poslovne kontakte koji mogu biti značajan podsticaj onog momenta kad pokrenete sopstveno preduzeće.

"Ukoliko neki student ima želju da počne da se bavi biznisom, on može da se prijavi na ovaj program, postavi na platformu biznis plan i sve ostalo, ali on ne aplicira kao student čija je svrha boravka izrada diplomskog rada ili nečeg sličnog. On ide u statusu budućeg preduzetnika, odnosno u statusu nezaposlenog lica, a to što ima status studenta to je sve u redu, ali to nije u fokusu ovog programa", dodaje on.

Oni koji žele da učestvuju, bilo da su u pitanju pojedinci ili firme, korisne informacije i uputstva mogu dobiti u Poslovnom inkubatoru. Takođe, o mogućnostima, konceptu i pogodnostima programa biće reči u petak, 21. aprila, u Startit centru u 12 časova, kada počinje "Info dan za mlade preduzetnike i mala i srednja preduzeća" koji organizuju novosadski EU info kutak u saradnji sa novosadskim Univerzitetom i Poslovnim inkubatorom.

Audio prilog poslušajte u plejeru ispod:

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Medvedi na putu"

Novinar i aktivista Branimir Žugić mladima iz regiona preporučuje knjigu "Medvedi na putu", autora Bojana Lekovića. Kako Branimir kaže, ova…

.

Program podrške za održive ideje mladih preduzetnika

Smart kolektiv uputio je poziv mladim preduzetnicima koji imaju između 18 i 35 godina, a koji razvijaju održiva rešenja za…

.

Biznis inkubatori - podrška mladim preduzetnicima

Mladi ljudi koji žele da započnu svoj biznis, osnuju neko preduzeće ili organizaciju treba da prođu kroz mnoge stvari: od…

.

Startapuj se 2.0 u MSUV

Događaj Startapuj se 2.0 biće održan u četvrtak 28. marta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, sa početkom u 19 časova.

.

Sistemski problemi obeshrabljuju ljude sa idejama

Srbija je u svetu tehnoloških startapa poprilično nova u poređenju sa razvijenim zemljama poput Finske ili Izraela. Nažalost, brojni sistemski…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo