...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Sistemski problemi obeshrabljuju ljude sa idejama

16.11.2016.

Srbija je u svetu tehnoloških startapa poprilično nova u poređenju sa razvijenim zemljama poput Finske ili Izraela. Nažalost, brojni sistemski problemi obeshrabruju ljude sa idejima, a kada iskoriste "prvu pomoć" habova, investitora ili akceleratora, preduzetnike očekuje povratak u realnost koji može da ih košta biznisa.

.

Mladi preduzetnik i direktor firme "Synechron" Davorin Zrnić svoj startap započeo je pre dve godine. Danas njegova firma broji više od 60 zaposlenih. Davorin smatra da mu prilikom pokretanja biznisa nisu bile presudne subvencije koliko dobar poslovni plan.

"Firmu sam osnovao 2013. godine, a što se subvencija tiče, nismo ih koristili. Pomoć koja nam je bila neophodna je povezivanje sa IT sektorom. Putem Biznis inkubatora uspeli smo da dođemo do kontakta koji su nam tada bili neophodni", objasnio nam je Davorin.

davorin zrnic rtv

Kroz program Poslovnog inkubatora do sada je prošlo više od 40 firmi koje zapošljavaju 350 radnika u Novom Sadu. Poslovni inkubator u svojim prostorijama ima mesta za 20 startapa, a na godišnjem nivou dobijaju oko deset novih korisnika. Kako kaže community manager Ivana Sabo Poslovni inkubator je odlično mesto da započnete svoj startap.

ivana sabo

"Možemo da se pohvalimo da smo prilično uspešni, pošto smo u kontaku sa njima možemo reći da 80 odsto firmi koje svoje prve korake naprave u Poslovnom inkubatoru preživi na tržištu. Možda ne u tom prvobitnom obliku, ali je bitno da su opstali", izjavila je Sabo.

U Novom Sadu trenutno posluje 410 kompanija iz IT sektora sa godišnjim prihodom od 150 miliona eura. U IT sektoru u Novom Sadu zaposleno je 3.500 ljudi, a plan Vlade je da u naredne dve godine izvoz softverskih rešenja podigne sa 400 miliona na dve milijarde eura. Rukovodilac centra za bankartstvo i finansije Arijan Avramov kaže da Srbija nedovoljno ulaže u IT sektor.

"Nalazimo se u rangu sa Rumunijom i Bugarskom. Srbija trenutno ulaže 60 evra za svakog IT-evca, dok je u Hrvatskoj taj iznos 200 evra, a u Evropskoj uniji od 600 do 800 evra", rekao je Avramov.

Godina preduzetništva 2016. veliki je projekat države koji ima za cilj da ojača preduzetničke snage. Iz kabineta Vlade najavljeno je da će Srbija uskoro dobiti ministarski tim zadužen samo za IT sektor. Kako su naveli, tada će imati celokupnu sliku IT sektora u Srbiji i moći će da izrade detaljnje planove u vezi sa razvojem ove preduzetničke grane.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo