...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Društvo

Sistemski problemi obeshrabljuju ljude sa idejama

16.11.2016.

Srbija je u svetu tehnoloških startapa poprilično nova u poređenju sa razvijenim zemljama poput Finske ili Izraela. Nažalost, brojni sistemski problemi obeshrabruju ljude sa idejima, a kada iskoriste "prvu pomoć" habova, investitora ili akceleratora, preduzetnike očekuje povratak u realnost koji može da ih košta biznisa.

.

Mladi preduzetnik i direktor firme "Synechron" Davorin Zrnić svoj startap započeo je pre dve godine. Danas njegova firma broji više od 60 zaposlenih. Davorin smatra da mu prilikom pokretanja biznisa nisu bile presudne subvencije koliko dobar poslovni plan.

"Firmu sam osnovao 2013. godine, a što se subvencija tiče, nismo ih koristili. Pomoć koja nam je bila neophodna je povezivanje sa IT sektorom. Putem Biznis inkubatora uspeli smo da dođemo do kontakta koji su nam tada bili neophodni", objasnio nam je Davorin.

davorin zrnic rtv

Kroz program Poslovnog inkubatora do sada je prošlo više od 40 firmi koje zapošljavaju 350 radnika u Novom Sadu. Poslovni inkubator u svojim prostorijama ima mesta za 20 startapa, a na godišnjem nivou dobijaju oko deset novih korisnika. Kako kaže community manager Ivana Sabo Poslovni inkubator je odlično mesto da započnete svoj startap.

ivana sabo

"Možemo da se pohvalimo da smo prilično uspešni, pošto smo u kontaku sa njima možemo reći da 80 odsto firmi koje svoje prve korake naprave u Poslovnom inkubatoru preživi na tržištu. Možda ne u tom prvobitnom obliku, ali je bitno da su opstali", izjavila je Sabo.

U Novom Sadu trenutno posluje 410 kompanija iz IT sektora sa godišnjim prihodom od 150 miliona eura. U IT sektoru u Novom Sadu zaposleno je 3.500 ljudi, a plan Vlade je da u naredne dve godine izvoz softverskih rešenja podigne sa 400 miliona na dve milijarde eura. Rukovodilac centra za bankartstvo i finansije Arijan Avramov kaže da Srbija nedovoljno ulaže u IT sektor.

"Nalazimo se u rangu sa Rumunijom i Bugarskom. Srbija trenutno ulaže 60 evra za svakog IT-evca, dok je u Hrvatskoj taj iznos 200 evra, a u Evropskoj uniji od 600 do 800 evra", rekao je Avramov.

Godina preduzetništva 2016. veliki je projekat države koji ima za cilj da ojača preduzetničke snage. Iz kabineta Vlade najavljeno je da će Srbija uskoro dobiti ministarski tim zadužen samo za IT sektor. Kako su naveli, tada će imati celokupnu sliku IT sektora u Srbiji i moći će da izrade detaljnje planove u vezi sa razvojem ove preduzetničke grane.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

City Jam za vikend u Novom Sadu

Ostalo je još pet dana do petog City Jam takmičenja. Prvog februara u 18 časova posetioci će moći da vide…

.

Vredi pročitati: Oproštajni dar

Marko Bogunović je član redakcije Rizoma, onlajn portala za književnost i društvene teorije, a ujedno i master komparativne književnosti. On…

.

Vežbaj kod kuće

Ako ste odlučili da vežbate kod kuće, zaista morate da se potrudite da budete redovni sa treninzima. Zbog toga imamo…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

TestMaker može da ti olakša učenje

Kako je ispitni rok u jeku, aplikacije koje pomažu u učenju su traženije nego inače. TestMaker je jedna od onih…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Indie road
  • 15:00 Škripa

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo