...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: Dr Goran Stojanović

06.02.2015.

   Sa profesorom Stojanovićem smo upravo razgovarali na njegovom radnom mestu u zgradi Pokrajinske vlade, gde je uprkos svojoj skučenoj agendi odvojio vreme i porazgovarao sa novinarima O radija o tome kako je biti na pijedestalu naučnih radnika. Period kada je dobio nagradu još uvek drži u bistrom sećanju, a utisak i ponos koji je imao u momentu proglašenja jednako ubedljivo deli i sada.

.

   Profesor doktor Goran Stojanović svoju nagradu „Doktor Zoran Đinđić“ za najboljeg mladog naučnika istraživača dobio je 2007. godine. Osam godina kasnije, tada docent na Fakultetu tehničkih nauka, sada je hvaljeni i ugledni profesor na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Kao svoje uže zanimanje izdvaja nanoelektroniku, a o obrazovanju brine i sa pozicije zamenika pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, u čijem sastavu je i oblast visokog obrazovanja

   Sa profesorom Stojanovićem smo upravo razgovarali na njegovom radnom mestu u zgradi Pokrajinske vlade, gde je uprkos skučenoj agendi odvojio vreme i porazgovarao sa novinarima O radija o tome kako je biti na pijedestalu naučnih radnika. Perioda kada je dobio nagradu još se bistro seća, a utisak i ponos koji je imao u momentu proglašenja jednako ubedljivo deli i sada.

   “Kad sumiram sve svoje utiske, to mi je jedan od najlepših događaja, ne samo zato što je to na neki način kruna moje karijere, već sveukupan ambijent i samo ime nagrade su posebna čast za mene”, prisetio se Stojanović i dodaje:

   “Mogu odmah da vam kažem, da mi je tada neko nudio nagradu od million dinara i nagradu “Dr Zoran Đinđić”, i da je bila nula dinara - ja bih je odabrao svakako zbog svega što sam cenio kod tog čoveka jer on je taj koji se zalagao za rad, promene i konstantan napredak”.

   Kao svoj najveći uspeh, pored nagrada koje je dobijao kao mladi naučnik i istraživač, sada izdvaja svoje studente, "radoznala lica" sa smera elektrotehnike, kako ih sam naziva. Ipak, nije moglo da izostane pitanje kako je biti na mestu gde se o istraživanjima samo čita.

   Stojanović je odgovorio da tako nešto neće nikada biti dovedeno u pitanje, pa je zato vredan mentor grupi mladih naučnika sa FTN-a. No, navodi i svoj trenutni položaj u Pokrajinskoj vladi kao više nego značajan, pored utemeljene ljubavi prema profesorskom zvanju.

   “Kada posle napornog dana odem na fakultet da održim predavanja i vidim sve svoje studente koji su zainteresovani i željni znanja, moj umor ode. To je jednostavno tako kada volite svoje zvanje” kaže Stojanović.

   Stojanović se osvrnuo i na same studente, buduće velike istraživače i naučnike. Poručuje im da ostanu fokusirani i da svoje naume izvedu do kraja.

   “Nema odustajanja, razmisli pa onda se fokusiraj. Uz ogromnu volju čovek može planine da pomera. Uz volju sve može da se reši”.

   Intervju možete poslušati ovde. 

   Ovi tekstovi nastali su u saradnji sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

 Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Najbolji naučnici: Dr Jovana Nikolov

   „Sama satisfakcija kada vi nešto merite i iščekujete, i onda ne spavate noćima i nadate se dobrom rezultatu, pratite…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Red vožnje novosadskog gradskog prevoza za iOS

Postoji nekoliko nezvaničnih apliakcija na kojima možete proveriti red vožnje nekog od novosadskih autobusa. Ove aplikacije su uglavnom namenjene korisnicima…

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Moovit - aplikacija za lakše snalaženje

Kako u Novom Sadu ne postoji zvanična aplikacija koja bi omogućila da na telefonu imate sve informacije o linijama javnog…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo