.
Trenutno
Bluegrass
 Jelena Mijatović
Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: Dr Goran Stojanović

06.02.2015.

   Sa profesorom Stojanovićem smo upravo razgovarali na njegovom radnom mestu u zgradi Pokrajinske vlade, gde je uprkos svojoj skučenoj agendi odvojio vreme i porazgovarao sa novinarima O radija o tome kako je biti na pijedestalu naučnih radnika. Period kada je dobio nagradu još uvek drži u bistrom sećanju, a utisak i ponos koji je imao u momentu proglašenja jednako ubedljivo deli i sada.

.

   Profesor doktor Goran Stojanović svoju nagradu „Doktor Zoran Đinđić“ za najboljeg mladog naučnika istraživača dobio je 2007. godine. Osam godina kasnije, tada docent na Fakultetu tehničkih nauka, sada je hvaljeni i ugledni profesor na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Kao svoje uže zanimanje izdvaja nanoelektroniku, a o obrazovanju brine i sa pozicije zamenika pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, u čijem sastavu je i oblast visokog obrazovanja

   Sa profesorom Stojanovićem smo upravo razgovarali na njegovom radnom mestu u zgradi Pokrajinske vlade, gde je uprkos skučenoj agendi odvojio vreme i porazgovarao sa novinarima O radija o tome kako je biti na pijedestalu naučnih radnika. Perioda kada je dobio nagradu još se bistro seća, a utisak i ponos koji je imao u momentu proglašenja jednako ubedljivo deli i sada.

   “Kad sumiram sve svoje utiske, to mi je jedan od najlepših događaja, ne samo zato što je to na neki način kruna moje karijere, već sveukupan ambijent i samo ime nagrade su posebna čast za mene”, prisetio se Stojanović i dodaje:

   “Mogu odmah da vam kažem, da mi je tada neko nudio nagradu od million dinara i nagradu “Dr Zoran Đinđić”, i da je bila nula dinara - ja bih je odabrao svakako zbog svega što sam cenio kod tog čoveka jer on je taj koji se zalagao za rad, promene i konstantan napredak”.

   Kao svoj najveći uspeh, pored nagrada koje je dobijao kao mladi naučnik i istraživač, sada izdvaja svoje studente, "radoznala lica" sa smera elektrotehnike, kako ih sam naziva. Ipak, nije moglo da izostane pitanje kako je biti na mestu gde se o istraživanjima samo čita.

   Stojanović je odgovorio da tako nešto neće nikada biti dovedeno u pitanje, pa je zato vredan mentor grupi mladih naučnika sa FTN-a. No, navodi i svoj trenutni položaj u Pokrajinskoj vladi kao više nego značajan, pored utemeljene ljubavi prema profesorskom zvanju.

   “Kada posle napornog dana odem na fakultet da održim predavanja i vidim sve svoje studente koji su zainteresovani i željni znanja, moj umor ode. To je jednostavno tako kada volite svoje zvanje” kaže Stojanović.

   Stojanović se osvrnuo i na same studente, buduće velike istraživače i naučnike. Poručuje im da ostanu fokusirani i da svoje naume izvedu do kraja.

   “Nema odustajanja, razmisli pa onda se fokusiraj. Uz ogromnu volju čovek može planine da pomera. Uz volju sve može da se reši”.

   Intervju možete poslušati ovde. 

   Ovi tekstovi nastali su u saradnji sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki
razvoj, u okviru koje će se pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 

 Nataša Šaru

.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
.
Novosadski ogranak Erazmus studentske mreže pozvao je sve aktivne studente da se priključe ovoj organizaciji kao volonteri i iskoriste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?