...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: Dr Jovana Nikolov

03.03.2015.

   „Sama satisfakcija kada vi nešto merite i iščekujete, i onda ne spavate noćima i nadate se dobrom rezultatu, pratite linije na spektru, da li će se pojaviti skok ili ravna linija - ta satisfakcija saznavanje nečeg novog treba sve da nas pokreće u životu“, sigurna je profesorka Nikolov.  

.

   Uspešna nuklearna fizičarka, doktor nauka iz ove oblasti dr Jovana Nikolov dobitnik je nagrade „dr Zoran Đinđić“ 2013. godine. U razgovoru sa njom saznali smo da pored toga što uspešno sarađuje sa CERN-om i drugim eminentnim istraživačkim centrima, meri radioaktivnost u našoj hrani i okolini koristeći metode iz fizike i stiže da bude mama jednom dečaku. Zanimanje za fiziku poteklo je iz radoznalosti, kako kaže, "iz same strukture sveta".

  „Kada pogledamo šta nas zanima, zanima nas struktura sveta. Mene je zanimalo da prodrem u tu strukturu. U astronomiju kao nešto veliko i u nuklearnu fiziku kao nešto malo. Mi se baziramo na jezgru koje je nevidljivo i jako sitno. Što dublje prodreti u materiju, to je ono što me prvenstveno zanima“, objasnila je ona.

   Nagradu "Dr Zoran Đinđić" je dobila kada je kao doktor nauka bila istraživač saradnik, ali su je trud i zalaganje doveli do zvanja docenta upravo iz nuklearne fizike. Iako Srbija nema nuklearna postrojenja, profesorka Nikolov kaže da to nije jedina primena nuklearne fizike i da Prirodno matematički fakultet može da se pohvali sa odlično opremljenom laboratorijom.

   „Sada sam dominantno posvećena nastavi, ali s druge strane nastavljam da istražujem i primenjujem znanje iz nuklearne fizike kao fundamentalne. Ono što se može raditi u našoj laboratoriji je primenjena nuklearna fizika. Iznenadili biste se koliki je opseg primene svih tehnika u nuklearnoj fizici“, pojasnila je profesorka Nikolov, ispričavši nam da se upravo na PMF-u može izučavati starost različitih materijala uz pomoć radioaktivnih izotopa, zatim karakteristike podzemnih voda i njihovih starosti na teritoriji Vojvodine.

   Nauku u Srbiji poistovećuje sa krizom koja nas je zadesila u svim aspektima ali ipak vidi mogućnost i dovoljno prostora da ostane u zemlji i nastavi svoja istraživanja, jer kako kaže, "projekata uvek ima". Dok čeka da se napiše nova strategija nauke i čuva nuklearnu fiziku u Srbiji, studentima poručuje:

   „Trebaju samo da se trude jako. Ono što je sigurno jeste da nećete uvek dobijati priznanje za sve što radite i ulažete, benefiti se ne vide odmah. Ali eto, ova nagrada je pokazala da neko prati naš rad, da opet neko zna da smo mi neko ko se trudio, radio i nešto postigao“ kazala je ona.

   Iako to nije naglasila, ono što se kroz razgovor sa profesorkom Nikolov moglo osetiti je ljubav prema ovoj nauci o kojoj govori na način na kojem bi svima bilo jasno kako svet funkcioniše kroz fiziku.

   „Sama ta satisfakcija kada vi nešto merite i iščekujete i onda ne spavate noćima i nadate se dobrom rezultatu, pratite linije na spektru, da li će se pojaviti skok ili ravna linija, ta satisfakcija saznavanje nečeg novog treba sve da nas pokreće u životu“ sigurna je profesorka Nikolov.  

Nataša Šaru

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj, u okviru koje ćemo pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 


Razgovor sa dr Jovanom Nikolov, možete poslušati na plejeru ispod. 



Možda te još zanima:

.

Najbolji naučnici: Dr Goran Stojanović

   Sa profesorom Stojanovićem smo upravo razgovarali na njegovom radnom mestu u zgradi Pokrajinske vlade, gde je uprkos svojoj skučenoj…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo