.
Trenutno
Dnevna soba
 Jovan Marjanović
Društvo / Obrazovanje

Najbolji naučnici: Dr Jovana Nikolov

03.03.2015.

   „Sama satisfakcija kada vi nešto merite i iščekujete, i onda ne spavate noćima i nadate se dobrom rezultatu, pratite linije na spektru, da li će se pojaviti skok ili ravna linija - ta satisfakcija saznavanje nečeg novog treba sve da nas pokreće u životu“, sigurna je profesorka Nikolov.  

.

   Uspešna nuklearna fizičarka, doktor nauka iz ove oblasti dr Jovana Nikolov dobitnik je nagrade „dr Zoran Đinđić“ 2013. godine. U razgovoru sa njom saznali smo da pored toga što uspešno sarađuje sa CERN-om i drugim eminentnim istraživačkim centrima, meri radioaktivnost u našoj hrani i okolini koristeći metode iz fizike i stiže da bude mama jednom dečaku. Zanimanje za fiziku poteklo je iz radoznalosti, kako kaže, "iz same strukture sveta".

  „Kada pogledamo šta nas zanima, zanima nas struktura sveta. Mene je zanimalo da prodrem u tu strukturu. U astronomiju kao nešto veliko i u nuklearnu fiziku kao nešto malo. Mi se baziramo na jezgru koje je nevidljivo i jako sitno. Što dublje prodreti u materiju, to je ono što me prvenstveno zanima“, objasnila je ona.

   Nagradu "Dr Zoran Đinđić" je dobila kada je kao doktor nauka bila istraživač saradnik, ali su je trud i zalaganje doveli do zvanja docenta upravo iz nuklearne fizike. Iako Srbija nema nuklearna postrojenja, profesorka Nikolov kaže da to nije jedina primena nuklearne fizike i da Prirodno matematički fakultet može da se pohvali sa odlično opremljenom laboratorijom.

   „Sada sam dominantno posvećena nastavi, ali s druge strane nastavljam da istražujem i primenjujem znanje iz nuklearne fizike kao fundamentalne. Ono što se može raditi u našoj laboratoriji je primenjena nuklearna fizika. Iznenadili biste se koliki je opseg primene svih tehnika u nuklearnoj fizici“, pojasnila je profesorka Nikolov, ispričavši nam da se upravo na PMF-u može izučavati starost različitih materijala uz pomoć radioaktivnih izotopa, zatim karakteristike podzemnih voda i njihovih starosti na teritoriji Vojvodine.

   Nauku u Srbiji poistovećuje sa krizom koja nas je zadesila u svim aspektima ali ipak vidi mogućnost i dovoljno prostora da ostane u zemlji i nastavi svoja istraživanja, jer kako kaže, "projekata uvek ima". Dok čeka da se napiše nova strategija nauke i čuva nuklearnu fiziku u Srbiji, studentima poručuje:

   „Trebaju samo da se trude jako. Ono što je sigurno jeste da nećete uvek dobijati priznanje za sve što radite i ulažete, benefiti se ne vide odmah. Ali eto, ova nagrada je pokazala da neko prati naš rad, da opet neko zna da smo mi neko ko se trudio, radio i nešto postigao“ kazala je ona.

   Iako to nije naglasila, ono što se kroz razgovor sa profesorkom Nikolov moglo osetiti je ljubav prema ovoj nauci o kojoj govori na način na kojem bi svima bilo jasno kako svet funkcioniše kroz fiziku.

   „Sama ta satisfakcija kada vi nešto merite i iščekujete i onda ne spavate noćima i nadate se dobrom rezultatu, pratite linije na spektru, da li će se pojaviti skok ili ravna linija, ta satisfakcija saznavanje nečeg novog treba sve da nas pokreće u životu“ sigurna je profesorka Nikolov.  

Nataša Šaru

Ovi tekstovi nastali u sa saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj, u okviru koje ćemo pisati o svim dobitnicima nagrade "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika i istraživača, najboljeg studenta i najbolje urađenog diplomskog i master rada. 


Razgovor sa dr Jovanom Nikolov, možete poslušati na plejeru ispod. .
Dr Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta,…
.
Konkurs za sedmu generaciju programa AmChamps predstavlja jedinstveni program profesionalnog usavršavanja koji će okupiti 40 odabranih…
.
Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?