...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo / Obrazovanje

Mladi vide obrazovanje kao najveći problem u Srbiji

04.09.2023.

Više od 60 odsto mladih smatra da je obrazovni sistem najveći problem u našoj zemlji, pokazuju podaci poslednjeg Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2023. godinu. U okviru fokus grupa, koje su rađene za potrebe tog istraživanja, ispitanici su naveli da bi mlade trebalo više slušati kada se donose odluke, između ostalog i u oblasti obrazovanja. 

.

Foto: Canva.com

Milica Borjanić iz Krovne organizacije mladih Srbije kaže da mladi obrazovanje u Srbiji smatraju zastarelim.

"Trenutni sistem ne odgovara njihovim potrebama, odnosno, potrebama tržišta rada. Jako je bitno i to što mladi prepoznaju da se sistem obrazovanja ne menja u skladu sa nekim novim, inovativnim pristupima koji su svakako već zastupljeni na tržištu rada", kaže Milica.

Naši srednjoškolci, studenti, akademci, su često nagrađivani i postižu velike uspehe u obrazovanju. Milica smatra da je njihova lična upornost i požrtvovanost faktor koji više doprinosi takvim rezultatima.

"I kroz ovakav sistem obrazovanja, oni nalaze načine, često kroz neformalno obrazovanje dodatno obogaćuju svoja znanja i stavaraju sebi prilike. Rekla bih da bi obrazovni sistem trebalo da bude podsticajnjii za njih. Ovako se čini da oni uspehe ostvaruju uprkos obrazovnom sistemu, a ne zarad i zbog obrazovnog sistema", objašnjava Milica. 

milicaborjanic png

Foto: koms.rs

Razgovarali smo sa mladim studentima o tome koji su najveći problemi u obrazovnom sistemu. Osim zastarelosti i neprilagođenosti, oni izdvajaju i radne i međuljudske odnose i uslove u obrazovnim institucijama.

"Jako je veliki broj divinih profesora koji rade na određeno, strepe za svoj posao, lako mogu dobiti otkaz. A neki profesori koji imaju taj status, jednostavno ne slušaju ni decu ni roditelje i rade šta hoće. Većina škola van Novog Sada i velikih gradova je u katastrofalonm stanju, što je takođe veliki problem", kaže Milan.

educationcanva png

Foto: Canva.com

Prema Milicinim rečima, mladi bi mnogo više prilika videli, kada bi se obrazovni sistem reformisao.

"Ukoliko bismo uveli neke nove, digitalne, inovativne pristupe, mladi bi imali više šansi da kroz obrazovni sistem stiču adekvatno znanje, veštine i iskustvo, koje će im sutra pomoći pri zaposlenju i osamostaljivanju. U ovom slučaju, obrazovni sistem više predstavlja prepreku. To je jedan od razloga zašto i odlučuju da naspuste zemlju. Prilike koje su im pružene su dosta ograničene", tvrdi Milica.

Milica ističe i da u obrazovanju više ne sme biti mesta za diskriminaciju i nasilje, a da se mora napraviti prostora za razvijanje kritičkog mišljenja kod mladih jer je to ono što će im pomoći da kasnije donesu neke važne životne odluke. 

J. Božić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Akcelerator za digitalno obrazovanje

Evropska platforma za digitalno obrazovanje (European Digital Education Hub) i ove godine sprovodi program Akcelerator za digitalno obrazovanje (Digital Education Accelerator). Program ima…

.

Projekti mobilnosti u opštem obrazovanju

Kao podršku predstavnicima i zaposlenima obrazovnih ustanova opšteg obrazovanja, zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima mobilnosti, Fondacija Tempus organizuje vebinar…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

Digitalno obrazovanje nov smer na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Somborski pedagoški fakultet, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, osnovao je novi odsek “Digitalno obrazovanje”. U prvom upisnom roku ove…

.

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu: Novi impuls popularizaciji nauke

Novosadski Naučni klub je deo mreže koju Centar za promociju nauke razvija širom Srbije. Glavni cilj kluba, je da kroz…

.

Koliko vremena gubimo na probleme sa računarom

Zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa, značajan deo radne nedelje, u rasponu od pola dana do čitavog dana, trošimo na…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo