...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mladi imaju i za kokain

28.12.2014.

   Ono što je potpuno iznenađujući podatak je da čak pet odsto mladih ima pristup kokainu, koji spada u skuplje droge, rezultati su istraživanja terenskog rada u okviru projekta "Prevencija, povezivanje, podrška“.

.

   Udruženje „Prevent“ sprovelo je istraživanje u različitim delovima Novog Sada gde borave mladi o tome koliko mladi koriste drogu i alkohol. Rezultati nisu u potpunosti ohrabrujući, a sudeći prema rezultatima mladi imaju potpuno nov i otvoren stav prema korišćenju psihoaktivnih supstanci.

   Kakvi su rezultati i kako je bilo sprovoditi ovo istraživanje, prezentovano je na finalnoj konferenciji ovog projekta, gde su učesnici projekta ujedno podelili utiske sa terenskog rada. 

   Nakon što su odabrani putem ranijeg konkursa u okviru prvog dela ovog projekta „Prevencija, povezivanje, podrška“ 16 mladih istraživača se na nešto drugačiji način ispitivali mlade koji slobodno vreme provode na ulici. Ispitano je 527 mladih ljudi, na temu korišćenja droge, alkohola i zaštite pri seksualnim odnosima.

   Jedna od njih, Jelena Stojić, za zadatak je uzela ispitivanje mladih koji najčešće borave u Limanskom parku, na terenima skejt parka. Kako bi dobila odgovore za svoje istraživanja, morala je da mladima pristupi nešto neformalnije, jer kako kaže, to u početku uopšte nije bila otvorena grupa mladih. 

   - Tek nakon što smo nekoliko puta izašli na teren i kada su oni videli da mi nismo klasični anketari, onda smo uspeli donekle da dopremo do njih. Bili su poprilično otvoreni i kasnije i pokazali su vrlo pozitivan stav, naročito u razgovoru o marihuani - iznenađena je bila Jelena.

   Upravo, kada je reč o korišćenju droge, 60 odsto je odgovorilo da nikada nije probalo drogu, ali da čak 62 odsto njih na pitanje koju drogu koristi je odgovorilo da koristi marihuanu. Ono što je potpuno iznenađujući rezultat je da čak pet odsto mladih ima pristup kokainu, koji spada u skuplje droge.

    Alkohol ipak, kako govore rezulltati ovog istraživanja je još uvek uveliko prisutan kod mladih koji alkohol probaju izmežu 15 i 18 godina, dok samo 1% mladih u ovom dobu alkohol nije nikada probalo.

   A sve je češći bio i odgovor mladih, čak 14 odsto  njih, koji alkohol konzumiraju više puta nedeljno i to najčešće pivo.

Projekat je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

U očekivanju nekog boljeg života

Novosadsko udruženje "Prevent" obeležiće 1. decembar, Svetski dan borbe protiv Side, koncertom koji ima humanitarni i edukativni karakter. Jedan od…

.

Igra 'Ne radi se čoveče' postaje aplikacija

Igra "Ne radi se čoveče" je već nekoliko godina neizostavan deo brojnih festivala u Vojvodini. Nastala u organizaciji udruženja Prevent…

.

Konkurs za volontere udruženja Prevent

Udruženje Prevet raspisalo je konkurs za nove volontere u Novom Sadu i u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se…

.

Konferencija "Sigurna okolina za seksualne radnice"

Udruženje "Prevent" iz Novog Sada organizuje u petak 15.decembra u hotelu "Park" konferenciju "Sigurna okolina za seksualne radnice". Konferencija počinje…

.

AIDS: Još mnogo posla na prevenciji i smanjenju diskriminacije, ali treba više para

Prvi dan poslednjeg meseca u godini obeležava se svuda svetu kao dan borbe protiv SIDE i podrške ljudima koji su,…

.

Pozitivan koncert 1. decembra u Novom Sadu

Šesto izdanje novosadskog "Pozitivnog koncerta" biće održano 1. decembra u novosadskom Shamrock baru, a nastupaće bendovi Neprijatelj prelazi zeku (Novi…

  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo