...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kroz projekte rešavamo različita socijalna pitanja

15.08.2018.

Mlade osobe se vrlo često prijavljuju na razne obuke, treninge ili seminare kako bi, pored studiranja, kroz neformalno obrazovanje napredovali i popunili svoj CV. Međutim, ono što često izaziva podeljena mišljenja su obuke za pisanje projekata. 

.

Obuka za pisanje projekata koju organizuje Infopolis omladinski info centar biće održaana 22. i 23. septembra i odgovoriće na pitanja kao što su "šta je projekat a šta upravljenje projektima", "šta su donatori, sponzori, mapiranje zajednice" ili "šta su delovi projektnog predloga".

Novosadski EU info point takođe organizuje slična dešavanja, a Marina Grnja Klaić iz ove organizacije kaže da je pisanje projekata bitno za mlade, zbog toga što mnoga zanimanja podrazumevaju pisanje projekata na svakodnevnom nivou.

"Mlade ćemo motivisati tako što ćemo im objasniti šta su benefiti ovakvih obuka, pre svega da će im biti mnogo lakše da, na studijama na primer, pišu lakše seminarske radove pošto je metodologija maltene ista. Podići će svoje kapacitete i u CV-u će imati još jednu stavku koja je jako bitna pri traženju posla danas. Treća stvar je ta da će u svojim karijerama, ako se budu bavili marketingom, IT-jem ili možda arhitekturom, civilinim društvom, sigurno imati projekte kao jedno od svakodnevnih aktivnosti na poslu", objasnila je Marina Grnja Klaić. 

Kad se pomene ova tema, mišljenje mladih je podeljeno:

Nisam još imao priliku da idem na obuku pisanja projektnih predloga, ali mislim da mi je to preko potrebno. Mislim da zapravo svaka mlada osoba koja želi da menja nešto u životu treba da piše projektni predlog jer je projekat u suštini plansko rešenje nekog problema.

Do sada nisam išao na obuke za pisanje projekata iz prostog razloga što sam dobar deo toga naučio negde van bilo kakvih obuka, prosto, onako kroz rad i nešto što sam morao da radim sam od sebe. Tako da sam učio u koraku, a iskreno, ne bih išao na takav vid obuka. Pogotovu ako se plaćaju, jer takve stvari se mogu naučiti kroz bilo kakve vrste obuka, ukoliko ste bilo gde radno angažovani. 

Ne znam mnogo o pisanju projekata, ali znam da se na taj način finansiraju nevladine organizacije i razna društveno angažovana udruženja. Ja lično nisam čula da u mojoj okolini postoji obuka za to, ali bih vrlo rado išla zato što mislim da je to veština koja može biti upotrebljiva i interesantna nekom poslodavcu i slično.

project jpg

Većina osoba upozna značaj ove obuke kada se susretne sa ljudima koji su je već prošli i koji ukažu na njihov značaj. Jedna od njih je i Jelena Milošević studentkinja psihologije koja je motivisana da nauči da piše projekte jer, kako kaže, kroz njih želi da zainteresuje širu lokalnu zajednicu za određene probleme.

"Prošle godine sam po prvi put učestvovala u projektu koji je kasnije uspešno realizovan. Kolege sa Fakulteta sa kojima sam pisala ovaj projekat i ja imamo određene poznanike koji su već učestvovali u pisanju sličnih projekata, pa su mogli da nam pomognu, odnosno, da nas posavetuju na koji način da pišemo i šta da istaknemo u projektu. Ovaj projekat se ticao neformalnog obrazovanja, a poznato je da kroz različite projekte možemo da rešavamo različita socijalna pitanja, pitanja koje se tiču mentalnog zdravlja i blagostanja ljudi u lokalnoj zajednici. Nadala sam se da ću kroz obuku steći znanja upravo o tome na koji način da pišem ovu vrstu projekata, odnosno, na koji način da zainteresujem širu lokalnu zajednicu ili društvo da se generalno uključi u realizaciju projekta ili da na neki drugi način pomogne", rekla nam je Jelena Milošević.

Kolika je zainteresovanost za ovaj tip obuke govori podatak da je radionica Infopolisa već popunjena, te sledeći put kada bude organizovana, nemojte oklevati da se prijavite.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Konkurs Vikimedija Srbije

Vikimedija Srbije je i ove godine raspisala konkurs za dodelu sredstava u cilju realizacije projekata iz oblasti slobodnog znanja i…

.

Radionica za pripremu projekata za aktivno učešće mladih

Fondacija Tempus 17. januara 2024. godine organizuje radionicu sa ciljem pripreme organizacija i institucija iz Srbije za podnošenje KA154 projekata…

.

Pametni pištolj glavu čuva?

Da bi se smanjile slučajne smrti tokom građanskih nemira, proizvođač vatrenog oružja FN Herstal razvio je pištolj koji ne samo…

.

Poziv za kulturne i umetničke projekte

U okviru projekta Kultura za demokratiju, Hartefakt je raspisao novi poziv za dostavljanje predloga projekata za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata.

.

Pronađi partnera za Erazmus projekte

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen predstavnicima organizacija i ustanova aktivnih u sektorima obrazovanja, mladih i sporta koji žele…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo