...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Preko EU kornera lakše do besplatnih putovanja!

19.07.2024.

Mladi ste i želite da putujete ali nemate novca- ništa zato! Postoje brojne mogućnosti u okviru različitih evropskih inicijativa i programa, bilo da želite da volontirate, radite ili se stručno usavršavate. Dobra vest je što ćete od sada lakše dolaziti do informacija o tim mogućnostima preko EU kornera koji je otvoren u okviru OPENS-a, u Novom Sadu.

.

EU korner je zamišljen kao mesto informisanja o Evropskoj uniji, evropskim vrednostima, kulturi i integracijama, kao i prilikama koje se pružaju mladima, pre svega za putovanja i stručno usavršavanje u Evropi. Mihajlo Matković, student četvrte godine Anglistike, koji je nekoliko puta već koristio mogućnosti EU programa za mlade, za Oradio kaže kako su mu ta putovanja promenila život.

"Za mene, koji sam bio veoma anksiozno dete, koje je imalo problem da komunicira sa ljudima i na maternjem jeziku a ne na engleskom, taj izlazak iz zone komfora u nešto nepoznato, sa nekim nepoznatim ljudima, koji vam najčešće postaju i prijatelji za ceo život - to je suština! Mene je, eto, iscelilo od  socijalne anksioznosti i donelo mi je toliko prijateljstava, profesionalnih kontakata i iskustava sa tri kontinenta koja sam obišao", kaže on.

EUDESK 1

Najmlađi na otvaranju novog EU kornera bio je Stefan Jovanović, učenik prvog razreda Gimnazije "Laza Kostić". Stefan želi da volontira i poslednje dve godine je aktivan u OPENS-u. Njegov izbor je da ne čeka prilike za putovanja već da ih traži!

"Smatram da mladi danas nemaju puno informacija o tome kakve mogućnosti im se pružaju. Ja sam ovde došao i do tih informacija, sam. Odlučio sam da budem aktivan, ali nema dovoljno edukacije, recimo u školama, gde bi bilo dobro se prezentuju takvi program", tvrdi Stefan.

Informacije ipak postoje i odziv mladih je dobar, kaže Anđelka Radovanović, iz Nacionalnog eurodesk centra i fondacije "Tempus". Ta fondacija organizuje stalne edukacije, tribine i prezentacije o evropskim programima za mlade.

"Svakako bih napomenula da uvek možete da posetite sajt Fondacije 'Tempus' i tamo nađete informacije o svim aktivnostima. Možete se prijaviti i na mejling listu. Mlada osoba koja je zainteresovana za studentske razmene i putovanja, treba da poseti i sajt 'Erazmus+' programa. Takođe je bitna Eurodesk mreža koju čini 36 zemalja članica, sa 3.000 lokalnih kancelarija - pružalaca informacija. To je zajednica koja se trudi da mladima olakša pronalaženje informacija i prilika", ističe naša sagovornica.

Uvek sve počinje od lične inicijative i istraživanja. Trebalo bi istražiti na internetu, napraviti neki plan prema sosptvenim željama i afinitetima, bez obzira na to da li želite da radite u inostranstvu, volontirate ili studirate. Dobro mesto za početak je sajt Eurodesk.rs. Posle toga, detaljnije informacije i odgovore potražite lično, na primer u novom EU korneru u OPENS-u. Veliki broj programa je uvek u toku, a sada su aktuelna prijavljivanje preko Erazmusa, za novu školsku godinu, od septembra.

M. J. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

.

Klik kampanjom protiv senzacionalizma o suicidu

Pandemija koronavirusa i posledice koje već sada ostavlja donose nam neizvesnost u svakom polju. Ide li se u školu ili…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo