...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Kako je to biti tinejdžer u Americi?

11.10.2022.

Ukoliko ste nekad razmišljali o tome kako je to biti tinejdžer u Americi i kako je to pohađati neku njihovu srednju školu, FLEX program razmene je prava stvar za vas. Program je namenjen učenicima 8. razreda osnovne škole, kao i učenicima 1. i 2. razreda srednje škole, koji potpuno besplatno dobijaju priliku da 10 meseci provedu u SAD-u, u host porodici, pohađaju srednju školu i iskuse kako je to živeti u Americi.

.

FLEX program stipendiran je od strane State Departmenta SAD-a, a svake godine više od 40 učenika iz Srbije dobije priliku da ode u Ameriku i tamo provede jednu školsku godinu. Autorka bloga Overthinker i alumnistkinja programa iz 2018/19 godine Marija Raičević kaže da je FLEX program u suštini kulturni program razmene.

"Jedna stvar koju ćete sigurno dobiti je uvid u američku kulturu – kako oni zapravo funkcionišu i kakav je njihov mentalitet. Pored toga, u zavisnosti od toga šta tamo radite, s kim se upoznate, kako iskoristite tih godinu dana, možete dobiti čak i akademske stipendije i prilike da učestvujete u novim programima. Postoje mnogi učesnici FLEX programa koji sada studiraju u inostranstvu, bilo Americi ili nekim drugim državama, koji su karijerno uspešni. Prva i osnovna stvar je proširenje vidika, prilika da mi kao mladi potpuno besplatno vidimo kako je to živeti u nekoj drugoj državi, a onda kako možemo svoje kvalitete i afinitete da iskoristimo za dalje, što mislim da nam se ne pruža u srpskom obrazovnom sistemu", priča Marija.

flexmarija png

Marija iz perioda dok je bila u Americi

Američki obrazovni sistem se dosta razlikuje od našeg. Po mišljenju naše sagovornice, oni više gledaju kako da se znanje iskoristi i uče decu tome kako da razmišljaju, dok u Srbiji "učimo decu kako da pamte informacije i kako to da reprodukuju".

"Najveći deo mojih časova u Americi je bila projektna nastava i rad za računarom. To su sve znanja koja ja i dalje nosim sa sobom, iako su to predmeti koji se naizgled ne čine kao da bi mogli da budu primenjivi u realnom životu, kao što su hor, forenzika, robotika i slično. Ali, to jesu prilike za učenje i prilike za širenje svojih granica, kada znamo da ne moramo sve da znamo napamet, ne moramo da znamo svaki datum, ali znamo kako da rešavamo probleme i kako da pristupimo nekoj temi na određeni način", ističe Marija.

Sebastijan Nađ iz Novog Sada je kao učesnik FLEX programa živeo u Frenklinu, Indijana, od avgusta 2018. do maja 2019. godine. Na razmenu se prijavio jer mu je bilo dosadno u srednjoj školi. Hteo je ode negde drugde, a u tome su ga podržali i roditelji, jer kako kaže, FLEX dosta posvećuje pažnje tome da roditelji dobiju dovoljno informacija. Sam dolazak u Ameriku za njega je bio veliki kulturni šok.

"Nisam se osećao kao da sam u svom telu kada sam otišao tamo. Osećao sam se kao da gledam američki film. Škola je bila velika, po prvi put sam se našao u nekom većem objektu, koji ima 3.000 učenika. Onda je svaki dan neko novo poznanstvo, neka nova avantura, novo druženje. Takođe je bilo zanimljivo to što je postojao ogroman izbor predmeta. Škola je sama po sebi prilično opuštenog karaktera. Profesori su uvek bili otvoreni sa nama, da razgovaraju o bilo čemu. Bilo mi je zanimljivo to što u mojoj srednjoj školi u Srbiji nikad nisam uspostavio neki dublji kontakt od odnosa profesor-učenik, dok su tamo profesori baš prijateljski nastrojeni, bar većina njih", kaže Sebastijan.

americkazastava png

S obzirom na to da su u pitanju učenici mlađi od 18 godina, za odlazak u Ameriku potrebna je dozvola roditelja ili staratelja. Pored toga, uslovi za konkurisanje su veoma laki. Nije potrebno da budete odličan đak, dovoljno je da imate prosečnu ocenu 3.0, a ne traži se ni perfektno znanje engleskog jezika. Marija ističe da je najbitnije da kroz tri kruga testiranja pokažete kakva ste osoba.

"Kroz serijal kratkih pitanja, kako biste reagovali u određenoj situaciji, proverava se koje kvalitete posedujete i tim iz Amerike procenjuje da li biste mogli da se snađete kada bi vas poslali na razmenu. Naravno, tu je i kratka provera engleskog jezika, čisto radi sporazumevanja. Ne traži se nikakva gramatika, nikakvo slaganje vremena, ništa što mi možda učimo u školi, što smatramo da je bitno kad govorimo engleski. Više je ta naša mogućnost sporazumevanja i snalaženje u datoj situaciji", naglašava naša sagovornica.

Kako kaže Marija, u okviru stipendije pokriveno je sve od putnih troškova do onog što vam je potrebno za život i školovanje u Americi.

"Živite u host porodici, tako da su vam pokriveni osnovni obroci i imate gde da spavate. Tamo ste upisani u američku srednju školu od koje dobijate knjige. U okviru programa dobijate i džeparac od 200 dolara mesečno, kako biste mogli da učestvujete u svim aktivnostima i da budete prosečni američki tinejdžer. Kad odete tamo, videćete da je to jedno zaista jedinstveno iskustvo koje, dok ne odete, ne može da se opiše", ističe naša sagovornica.

Prema Marijinim rečima veliki broj učenika se prijavljuje zato što im je Amerika san. Upravo je takav slučaj sa Aleksandrom Stijepović, koja se ovog juna vratila iz Kanzasa. Kaže da je tamo mnogo naučila o sebi, videla stvari iz drugačije perspektive, a planira i da se tamo upiše na studije.

"Apsolutno je isto kao u američkim filmovima, počevši od tih grupa kako se dele ljudi – popularni, sportisti, štreberi... Generalno i škola i ti ormarići, sportovi, bukvalno sve je kao iz filmova. Pogotovo to manje mesto gde sam prvo bila. Taj porodični, jednostavniji život. Deca su u školi po 12 sati dnevno, od 6 ujutru, do 6, 7 po podne. Posle toga je druženje sa porodicom i neke večernje aktivnosti. Uvek večeraju svi zajedno. Ta stvar mi je bila baš lepa", kaže Aleksandra.

flexaleksandra png

Aleksandra sa host porodicom

Prema izjavama naših sagovornika, odlazak u Ameriku bio im je nezaboravno iskustvo, a s obzirom na to da je program besplatan, ništa vas ne sprečava da i vi to doživite. Prijave za ovogodišnji FLEX program otvorene su do 13. oktobra i mogu se naći na sajtu Američkog saveta za međunarodno obrazovanje u Srbiji.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Veliki Mrmot uzvraća udarac !

Aleksandar  Damnjanović iz Beograda, je zaljubljenik u prirodu, planinar, biciklista i kajakaš. Pre svega avanturista. Njegova “životna” avantura je prelazak…

.

Kakva sudbina čeka TikTok?

Američki Senat drži zemlju u neizvesnosti pred glasanje o zakonu koji bi mogao da dovede do zabrane društvene mreže TikTok.…

.

Kina i Amerika su našle novo bojno polje

U novom frontu u američko-kinesko tehnološkom ratu, administracija Bajdena suočava se sa pritiskom nekih zakonodavaca da ograniče američke kompanije da…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

CSSAP program vodi studente računarskih nauka u Ameriku

Ukoliko studirate računarske nauke i želite da se usavršavate u inostranstvu, program CSSAP je prava stvar za vas. U pitanju…

.

Američki fudbal ima budućnost i kod nas

Iza nas je još jedno finale NFL-a, popularni Super Bowl. Igrači Kanzas Siti Čifsa pobedili su Filadelfija Iglse rezultatom 38:35…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo