...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

23.09.2022.

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem se razlikuje od fakulteta do fakulteta, a stilovi učenja od studenta do studenta. Ono što je svima zajedničko jeste pitanje kako usresrediti pažnju na učenje i održati koncentraciju?

.

U svemu ovome je bitna dobra organizacija. Ili možda i ne, jer kako kažu, pod pritiskom se najbolje razmišlja i deluje. 

Sanja Rikić, studentkinja treće godine Poljoprivrednog fakulteta, otkrila nam je način na koji uči. Kaže da postoje razlike u spremanju ispita, a to zavisi koliko je gradivo obimno i da li dobro organizuje svoje vreme.

"Za ispite koji su obimni potrebno je duže vremena, a oni koji su manje obimni, za njih mi je potrebno malo manje vremena i samim tim imam više slobodnog. Više učim danju, ali ukoliko se desi da se ne organizujem dobro, onda pred ispit treba i noć iskoristiti za spremanje", kaže Sanja.

Za razliku od nje, studentkinja druge godine Filozofskog fakulteta Ivana Tomić kaže da uči noću, jer tada ima najviše koncentracije. Bolje funkcioniše pod pritiskom, pa jedan ispit sprema dve noći ranije. 

"Ispite spremam noću jer tad imam najviše koncentracije i mira. U proseku jedan ispit spremam dve noći, zato što bolje funkcionišem pod pritiskom i bolje pamtim. Kafa mi dosta pomaže u tome. Takođe, zna da se dogidi da na ispit izađem 'na sreću', što ne mora biti nužno loše. Nekada i tako položim. Na kraju, nije mi ni bitna ocena, bitno mi je samo da položim i da ispitni rokovi prođu sa što manje stresa", ističe Ivana. 

ucenje1 png

Prma rečima psihološkinje Edit Vereš, mnogi faktori utiču na učenje. Neki od njih su prioriteti i životne situacije, koje mogu pozitivno ili negativno uticati. To sve zavisi od osobe do osobe. 

"Učenje, kampanjski ili redovno, zavisi od različitih faktora, pre svega od motivacije i prioriteta u životu. Učenje može biti pod uticajem važnog faktora, a to su dešavanja u životu koja mogu biti pozitivna i negativna, ali isto tako mogu pozitivno i negativno uticati na učenje. I to je opet vezano za prioritete, na primer, ako se zaljubimo može to pozitivno uticati na nas tako što ćemo više učiti, ili negativno, gde ćemo potpuno zaboraviti na učenje", priča Edit.

U razgovoru sa studentima različitih fakulteta, saznali smo koje su njihove metode učenja i kako najbolje spremaju svoje ispite:

"Za teže predmete treba više vremena da se spremim i ocena mi nije bitna. Ako su u pitanju veći teorijski predmeti, učim napamet, jer mi je tako lakše."

"Studenti generalno uče organizovano, po mom mišljenju. Ima ljudi koji čekaju poslednji momenat, ali mislim da je to manji broj, da su svi u nekom strahu da li će položiti ili neće i da teže jednostavno što pre sve da polože."

"Uglavnom se ne spremam mnogo ranije za ispit, kampanjac sam. Uglavnom učim noću, tako da dva, tri dana pred ispit."

"Jako dugo spremam ispite jer sam na teškom fakultetu. Prosek mi je jako bitan zbog stipendija, zbog svega. Mesec dana po predmetu mi treba."

Na kraju, svako bira način na koji najbolje i najlakše uči. Neko voli i može da radi pod pritiskom, dok drugi na miru i bez nervoze završavaju svoje obaveze.

M. Despotović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Priština: Grad kontrasta

Priština se najlakše može opisati kao grad kontrasta, mesto u kome se susreću staro i novo. Tu su i blokovi…

.

Ponovo odbijena lista Studentske reakcije

Nakon niza neregularnosti koje je utvrdila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, ponovljeni izbori za Studentski parlament…

.

Bliži se zatvaranje prijava za studentske stipendije UNS

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika i ove godine sprovodi Konkurs za…

.

Iskoristi priliku za lično usavršavanje

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST za studente Univerziteta u Novom Sadu organizuje projekat "Dani BESTa" u periodu od 8. do…

.

Komunikacija u kontekstu nauke i njenog značaja za društvo

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu (Kralja Petra 46) u Beogradu organizuje besplatan kurs pod nazivom "Kako komunicirati…

.

Nastavi studije u Francuskoj

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji raspisali su konkurs za dodelu stipendija za 2023/2024. godinu za studente iz Srbije…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo