...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Javni nastup je ključ uspeha

22.08.2017.

Uobičajena zabluda je da je javni nastup samo govor pred nekim skupom ljudi ili kamerama. Ova veština potrebna je mnogo češće u svakodnevnom životu. Bilo da se javnim nastupom bavite na takmičenjima ili polažete ispite, pokušavate poslodavca da ubedite kako ste pravi čovek za njega, držite prezentacije ili predavanja, dobar javni nastup može biti od ključnog značaja za vaš uspeh. 

.

Koliko je sposobnost govora pred publikom važan govori i podatak da u Srbiji postoji pedesetak kurseva koji vam mogu pomoći da se izveštite u tome, a skoro svi fakulteti društvenog usmerenja ga u nekom obliku imaju u kurikulumu.

Stefan Janjić se dva puta dokazao u javnom govorništvu osvojenim nagradama i sijaset puta nastupima pred kamerama. On kaže da je za javni nastup najvažnija temeljna priprema. U kombinaciji sa određenim verbalnim veštinama, dobrim govorom tela, dikcijom, tajmingom, priprema vas čini odličnim govornikom.

"Mislim da bi javni govornik pre svega trebalo da bude jako dobro pripremljen i da ima dobru dikciju. Pored toga da u okviru teksta koji ima, na osnovu kojeg se bazira njegova beseda ili bilo kakav javni nastup treba dobro da rasporedi određene jezičke tokene, momente za koje smatra da su zanimnljivi, nekakvu poentu koja se razvija  kroz obraćanje. Osim toga mora da vodi računa kako gestakulira i kakvu mimiku pravi. Ako to nevešto čini onda može bude vrlo kontraproduktivno pa čak i komično iako se razmatra neka ozbiljna tema", kaže Stefan.

Na nešto drugačiji način javnim nastupom se bavi Milica Kravić, autorka emisije Žena u kutiji. Bez ozbiljne pripreme, kaže ona, ne postoji javni nastup.

"Kod bilo kakvog javnog nastupa znanje je to što te čini sigurnim i kvalitetnim govornikom. Ne bi trebalo zanemariti ni tehnike koje možete uvežbati, ali znanje je ključno i čini te sigurnim. Ja sam samopouzdanje sticala tako što sam jako dobro savladavala tekst koji sam uvek sama pripremala, kao i emisiju", kaže Milica.

debata jpg

Milica je, pored nastupa u medijima imala i iskustvo govora na protestima. Za nju te dve vrste istupanja imaju gotovo ista pravila iako se političkim nastupima dozvoljavaju i neke stvari koje su nepojmljive u medijima.

"Neosporna je energija i glasnoća u političkom govoru, a tu se prašta i neki višak euforije koja je potpuno neprimerena za medije ili druge vrste javnog nastupa. Ali, ja sam se i u jednom i u drugom slučaju vodila iskrenom emocijom koja je na protestu bila neuporedivo jača, a u medijskim nastupima samo u naznakama", objašnjava sagovornica Oradija.

Glavni neprijatelj javnog nastupa je trema, a Stefan kaže da se i ona da eliminisati ozbiljnom pripremom kao i dobrom koncentracijom.

"Jedini lek protiv treme je vežba, konstantno ponavljanje. To šta će da se desi na nastupu ne zavisi uvek od nas. Sećam se da sam na jednom nastupu, kada mi je reflektor nešto jače zasjao u lice, zaboravio tekst i morao da improvizujem", smatra Stefan. 

Stručnjaci za javni nastup kažu da se ova veština da uvežbati do tančina, pa tako postoje i načini na koje sami možete da je usavršite. Dobro je snimati svoje govore pa kasnije slušati i eliminisati delove koji zvuče neprirodno i izveštačeno. Nastupe treba vežbati i pred prijateljima i pratiti njihove reakcije i opservacije. Publika uvek bolje čuje ono što govorite. Dobro je povremeno dati nekom drugom da naglas pročita to što ste pripremili kako biste čuli iz druge ruke kako to u stvari zvuči. Pre svega toga, naravno, valja dobro uvežbati dikciju. Tako pripremljen govornik uvek će biti bolje ocenjen na ispitu ili ispred konkurenata za posao, jer dobar javni nastup o čoveku pre svega govori da je siguran u sebe i zna o čemu priča.

P. Klaić

 

Možda te još zanima:

.

Nauči kako da napraviš podkast

U okviru programa "Pripazi na klik. Pripazi na ton." Omladinski savez udruženja OPENS organizuje kurs podkasta za mlade od 15…

.

Dvodnevna radionica o asertivnoj komunikaciji

Novosadska ženska inicijativa sprovodi besplatne Skill-up radionice 5. i 6. decembra. Radionice će biti održane uživo u Novom Sadu, sa…

.

Trening javnog nastupa za žene u Američkom kutku

Povodom Međunarodnog dana žena, za osam članica Američkog kutka tokom marta biće održana obuka "Zavoli javni nastup". Na obuku se…

.

Javni nastup ne mora da bude traumatičan

Ako se baviš poslom koji podrazumeva neki vid javnog nastupa, a ne osećaš se baš prijatno dok to radiš, obuka…

.

Kako da prevaziđete tremu

Da li vam se desilo da treba da govorite pred grupom ljudi, pa ste se "zaledili" zbog treme? Mi na…

.

Street workout te vodi ka zdravom životu, a možda i na Olimpijadu

Street workout se najlakše može opisati kao umetnost vežbanja. Najrazličitije akrobacije, vežbe ponavljanja i izdržljivosti - sve to može da…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo