...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

IT sektor i dalje najviše zapošljava

25.03.2015.

Ogromna potražnja za IT inženjerima, programerima, veb dizajnerima i drugim profilima u sektoru potvrđena je još jednim sajmom poslovnih mogućnosti KONTEH 15 na Fakultetu tehničkih nauka. Dvocifren broj kompanija poželelo je da se predstavi studentima i uputi ih baš na njihovu adresu. Kako mnogi od njih zapošljavaju i pre nego što student diplomira, jasno je koliko su ovi profili potrebni. Međutim, procenat zapošljavanja drugih profila sa društvenih fakulteta je sve manji, ili ne postoji.

.

U kompaniji „RT RK“, koja se bavi razvojem softvera u potrošačkoj elektronici i automobilskoj industriji, u proseku se godišnje zaposli do trideset ljudi, a trenutno ih ima 500. Menadžerka ljudskih resursa u ovoj firmi Lea Vujović kaže da oni zapošljavaju pretežno osobe sa fakultetskim obrazovanjem, ali da nude stipendije za studente već na drugoj godini studija.

„Nama uglavnom trebaju inženjeri koji poznaju određene programske jezike, to su pre svega Linux i C++. Ono što nas izdvaja u odnosu na druge firme su projekti koje radimo. Zaposlenima nudimo konstantnu obuku, organizujemo ih u okviru firme, često u okviru putovanja“, navela je Vujović.

Prema rečima koordinatora projekta KONTEH 15  Marka Bjeluša, sajam je uspeo da poveže kompanije sa stručnim kadrovima, a tako su pomogli mnogim studentima. Ipak, na sajam su došle uglavnom IT kompanije, dok ostale uprkos pozivu nisu videle korist u predstavljanju budućim zaposlenima.

„Svake godine organizujemo sajam šest meseci unapred. I kao i svake godine, kontaktiramo kompanije iz svih oblasti koje zapošljavaju sve profile sa FTN-a, od elektro smerova do građevinaca“, izjavio je Bjeluš za O radio i istakao:

„Nažalost, situacija je takva da jedino IT sektor ima mogućnost da zapošljava. Mi ne možemo na to da utičemo, mi na sajmu možemo samo da im predstavimo mogućnosti koje im se nude“.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin kaže da se problem zapošljavanja profila koji nisu trenutno traženi na tržištu može rešiti sistemskim planiranjem kako da studenti posao nađu tokom studiranja te da je to moguće sprovesti i na drugim fakultetima.

„Rešenje ove situacije može biti upravo to što je sprovedeno na FTN-u, da se izradi plan da studenti mogu dobiti angažman još za vreme studiranja. To može biti rešenje za sve fakultete, uprkos tome što je trenutno veća potražnja za inženjerima i stručnjacima u oblasti tehnike u odnosu na one sa društvenih fakulteta“ izjavio je Vasin.

Pokrajinski sekretar međutim kaže da se sve snage trebaju uputiti ka razvijanju privrede, a da će iz toga proisteći i želja za nadgradnjom, odnosno razvojem društva, koje podrazumeva potrebu i za filozofima, sociolozima, pravnicima i ekonomistima.

S ovom tvrdnjom se slaže i pokrajinski sekretar za nauku i obrazovanje Vladimir Pavlov, koji kaže da je moguće dovesti kompanije i na društvene fakultete tako što ćemo mi biti zaduženi za formiranje tržišta.

„Tržište mi edukujemo, a to moraju da shvate i društveni fakulteti koji se moraju okrenuti i ka kompanijama i ka tržištu. Ne kažem da Filozofski fakultet može da dovede 1.000 kompanija kao na FTN-u, ali je sigurno da Filozofski fakultet ima šta da ponudi tržištu“, objasnio je Pavlov.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Prakse i poslovi na Kontehu

Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi KONTEH počinje u sredu 22. marta i trajaće dva dana. Na hodnicima Fakulteta tehničkih…

.

KONTEH premali za zainteresovane studente

Hol Fakulteta tehničkih nauka bio je u sredu premali za veliki broj studenata koji su želeli da saznaju nešto više…

.

Microsoft poziva studente na KONTEH

U okviru predstojećeg  sajma poslovnih mogućnosti i stručnih praksi KONTEH, od 16. do 17 marta na Fakultetu tehničkih nauka predstaviće…

.

Konteh počinje u sredu

Konteh – Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi biće održan u sredu i četvrtak 16. i 17. marta na Fakultetu…

.

Posao, prakse i nagrade na sajmu KONTEH15

Deveti Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi „KONTEH15“ biće održan 25. i 26. marta na Fakultetu tehničkih nauka. Ukupno 24…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo